Google+
Ξουλίδου Σταυρούλα - π.Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
Get the Flash Playerto see this player.
Αρχική σελίδα arrow Άρθρα arrow Αρθρογραφία. arrow Το λουκέτο της Ελληνικής πολιτιστικής βιομηχανίας

Το λουκέτο της Ελληνικής πολιτιστικής βιομηχανίας

Δευτέρα, 13 Οκτώβριος 2014

Το λουκέτο της Ελληνικής πολιτιστικής βιομηχανίας

Η έννοια του πολιτισμού είναι συνυφασμένη με τη σύνθεση της κοινωνίας, την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, την αναβάθμιση των θεσμών και της ποιότητας ζωής, διαμορφώνει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και αποτελεί την κινητήριο δύναμη για το σύνολο των ανθρώπινων επιτευγμάτων.

Στο πέρασμα των χρόνων άλλοι πολιτισμοί χάνονται, άλλοι εξελίσσονται και άλλοι αφήνουν πίσω τους πλούσια πολιτιστικά αγαθά ως παγκόσμια κληρονομιά. Η αξία του ελληνικού πολιτισμού είναι ανεκτίμητη και η προσφορά του στην ανθρωπότητα είναι δίχως άλλο δύσκολο να αποτιμηθεί σε κλίμακα μέτρησης. Ας μην περνά στη λήθη του χρόνου ότι ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια αγαθά, η Δημοκρατία, είναι σπόρος του ένδοξου αρχαίου πολιτισμού μας.

Η σημασία του πολιτισμού είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εθνικής δύναμης μας οφείλεται στην αδιαμφισβήτητα πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο πολιτισμός μας μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει η ‘’βαριά μας βιομηχανία’’ και να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια της χώρας μας για έξοδο από την κρίση, μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων, αλλά ταυτόχρονα και πρόταση για μια καλύτερη και πιο εκσυγχρονισμένη κοινωνία.

Φυσικά για να υλοποιηθούν όλα αυτά, οφείλουμε να σεβαστούμε την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας, με έναν υγιή τρόπο, δηλαδή μέσα σε πνεύμα δημιουργίας και συνεργασίας, χωρίς παρωπίδες και περιοριστικά στεγανά και μακριά ακραίες εθνικιστικές εξάρσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού μας πλούτου οφείλουμε να κινηθούμε και να εργαστούμε ώστε να γίνουμε σκαπανείς της αισθητικής που τον περιβάλλει και να μεταλαμπαδεύσουμε ακέραιες τις αξίες του, την ηθική και το πνεύμα που τον διακρίνει στις επόμενες γενιές αλλά και σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης. Γιατί όπως είχε πει και ο γνωστός Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος Will Durant, ο πολιτισμός δεν κληρονομείται. Κάθε γενιά πρέπει να τον μάθει και να τον κερδίσει από την αρχή. Αν αυτή η μεταβίβαση διακοπεί για έναν αιώνα, ο πολιτισμός θα πεθάνει και θα ξαναγίνουμε άγριοι.

Αποτελεί πάγια αντίληψή μας και χρέος μας ότι η προστασία των πολιτιστικών μας αγαθών, η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης τους και η επιστροφή τους στον τόπο προέλευσής τους, δεν αποτελεί μόνο ηθικό χρέος όλων μας, αλλά και μια αδήριτη ανάγκη απέναντι στους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που τα απειλούν. Πρέπει όλοι να αποτελέσουμε ασπίδα προστασίας σε κάθε ενέργεια που υποβαθμίζει και ευτελίζει το μεγαλείο του πολιτισμού μας, όπως οι επικείμενες δημοπρασίες αρχαίων ελληνικών νομισμάτων από γνωστό Γερμανικό δημοπρατικό οίκο.

Επίσης, ας μην λησμονούμε ότι ο πολιτισμός είναι σημάδι κύρους και κυριολεκτικού πλούτου για μια χώρα. Επομένως, η προστασία του αποτελεί εύλογο συμφέρον. Ειδικά για την Ελλάδα με τα ανεξάντλητα πολιτιστικά αποθέματα, είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία και η προάσπιση των πολιτιστικών αγαθών τόσο με τη λήψη μέτρων καταπολέμησης του φαινομένου της παράνομης διακίνησης, όσο και με τις διεθνείς συνεργασίες της Ελλάδας στον τομέα αυτό. Θα πρέπει να επιδείξουμε πολιτιστική εξωστρέφεια και να ακολουθήσουμε το δρόμο των διμερών ωφέλιμων συνεργασιών που θα αποφέρουν αειφόρο ανάπτυξη στην κοινωνία στη βάση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών.

Κοινωνική Δικτύωση

twitter

Φόρμα εγγραφής

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού
Επισκέπτες: 831740
Έχουμε 2 επισκέπτες σε σύνδεση
Επιστροφή στην Κορυφή
Σχεδίαση - Ανάπτυξη Ιστοσελίδας
StauroulaXoulidou.gr - Copyright 2017