Google+
Ξουλίδου Σταυρούλα - π.Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
Get the Flash Playerto see this player.
Αρχική σελίδα arrow Δελτία Τύπου arrow ΑΠΘ: Συνδρομή των πολιτικών για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων

ΑΠΘ: Συνδρομή των πολιτικών για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων

Παρασκευή, 08 Ιούνιος 2012

Η ιδιαιτερότητα του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι διοικητικές και άλλες υπηρεσίες του πανεπιστημίου στελεχώθηκαν αποκλειστικά από εργολαβικούς υπαλλήλους.
Για το καθεστώς των εργολαβικών υπαλλήλων, αλλά και τα προβλήματα μισθοδοσίας τους, εξαιτίας των δραματικών περικοπών της κρατικής επιχορήγησης προς το ΑΠΘ ενημέρωσαν οι πρυτανικές αρχές τους υποψήφιους βουλευτές των κομμάτων της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συνάντησή τους.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος τόνισε την ανάγκη για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου των πολιτικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης, με στόχο την επίλυση του κοινωνικού προβλήματος της διακοπής των εργολαβικών συμβάσεων λόγω οικονομικών προβλημάτων, που επαπειλείται το καλοκαίρι.
Η ιδιαιτερότητα του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι διοικητικές και άλλες υπηρεσίες (φύλαξη, καθαριότητα, πρασίνου, τεχνικό προσωπικό) του πανεπιστημίου στελεχώθηκαν αποκλειστικά από εργολαβικούς υπαλλήλους, καθώς καμία οργανική θέση δεν έχει προβλεφθεί στο ΑΠΘ από το 1987 μέχρι και σήμερα.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ υπενθύμισε ότι φέτος το πανεπιστήμιο χρηματοδοτήθηκε με το 50% της άλλοτε χρηματοδότησής του (26,5 εκατομμύρια ευρώ για φέτος), με αποτέλεσμα τα χρήματα για τις εργολαβικές υπηρεσίες να επαρκούν για 4 ακόμη μήνες. «Είμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση» υπογράμμισε ο κ. Μυλόπουλος, διατυπώνοντας το αίτημα για τη θεσμική αποκατάσταση των εργολαβικών υπηρεσιών του ΑΠΘ.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόταση για τη θεραπεία του προβλήματος επεξεργάστηκε ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ, Άρης Καζάκος, στην οποία προβλέπεται η σύναψη συμβάσεων των 800 εργολαβικών υπαλλήλων με την Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας ΑΠΘ, τη λειτουργία της οποίας επιβλέπει πλήρως το πανεπιστήμιο. Επιπλέον, με την υιοθέτηση της αλλαγής του εργασιακού καθεστώτος των εργολαβικών υπαλλήλων επιτυγχάνεται μείωση της δαπάνης κατά 5 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζοντας δηλαδή υπέρ του πανεπιστημίου το 30% της συνολικής δαπάνης ετησίως. Το αίτημα αυτό έχει κατ’ επανάληψη υποβληθεί και έχει απορριφθεί από πρόσφατες κυβερνήσεις. Στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου, επιβεβλημένη θεωρείται η ικανοποίηση αιτήματος για έκτακτη επιχορήγηση προς το ΑΠΘ, προκειμένου να μπορέσει να διασφαλιστεί η λειτουργία του μέχρι το τέλος του έτους.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές: Γιώργος Ορφανός (ΝΔ), Γιάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ), Γαβριήλ Αβραμίδης (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Χρυσούλα Γιαταγάνα (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Σταυρούλα Ξουλίδου (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Γιάννης Ζιώγας (ΚΚΕ), Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ), Κατερίνα Μάρκου (ΔΗΜΑΡ), Λευτέρης Κωνσταντινίδης (ΛΑΟΣ) και εκπρόσωπος της υποψήφιας βουλευτού, Έλενας Ράπτη. Παρόντες, επίσης ήταν ο Γ. Γραμματέας ΥΜΑ-Θ, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο Γραμματέας του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαργιαννόπουλος και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργολαβικών υπαλλήλων.

Κοινωνική Δικτύωση

twitter

Φόρμα εγγραφής

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού
Επισκέπτες: 831300
Έχουμε 5 επισκέπτες σε σύνδεση
Επιστροφή στην Κορυφή
Σχεδίαση - Ανάπτυξη Ιστοσελίδας
StauroulaXoulidou.gr - Copyright 2017