Google+
Ξουλίδου Σταυρούλα - π.Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
Get the Flash Playerto see this player.
Αρχική σελίδα arrow Δελτία Τύπου arrow ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΩΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΩΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δευτέρα, 14 Απρίλιος 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΩΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κα Σταυρούλα Ξουλίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την επέτειο της εκλογής του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας :

“Ημέρα εθνικής μνήμης και περισυλλογής θα έπρεπε να είναι η σημερινή: στις 14 Απριλίου 1827 οι νόμιμα εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού στην 3η Εθνοσυνέλευση εξέλεξαν τον Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας. Τοποθέτησαν δηλαδή, στην κεφαλή του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους έναν άνθρωπο με τεράστιες περγαμηνές στην πολιτική και στη διπλωματία για να φέρει σε πέρας ένα πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο: να βγάλει τη χώρα από τις φλόγες του πολέμου, που ακόμα σιγόκαιγαν και να την οδηγήσει με ασφάλεια και σταθερότητα στο δρόμο των οργανωμένων και ευνομούμενων δημοκρατικών κρατών.

Έργο βαρύ και αξεπέραστο να επιβάλλει τον ορθολογισμό και τη λογική σκέψη σε ένα κράτος που δημιουργήθηκε μέσα από τις πολεμικές στάχτες, τους αγώνες και την ηρωική αυταπάρνηση των Ελλήνων. Με εχέγγυα τη διπλωματική του οξυδέρκεια, τον αδαμάντινο πολιτικό του χαρακτήρα, τις ηγετικές του ικανότητες και το βαθύ πολιτικό του όραμα ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε ο κύριος ο στυλοβάτης της μεταβατικής Ελλάδας. Ως νέος κυβερνήτης επικεντρώθηκε στον εκμηδενισμό των εμφύλιων διαμαχών και στη δημιουργία κράτους εκ του μηδενός. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες κατάφερε να κάνει διαθρωτικές αλλαγές στην οικονομική ζωή, ιδρύοντας την Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα και καθιερώνοντας το Φοίνικα ως εθνικό νόμισμα παράλληλα με την ίδρυση του Νομισματοκοπείου. Επίσης, στην προσπάθεια του να δημιουργήσει μια κραταιή χώρα αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις και τη δικαστική λειτουργία. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του στην οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος, μέρος του οποίου είναι ζωντανό ακόμα και στις μέρες μας.

Δυστυχώς όμως το πηγαίο πνευματικό και πολιτικό μεγαλείο του Καποδίστρια δεν έτυχε ανάλογης εκτίμησης από μια σημαντική μερίδα των Ελλήνων, οι οποίοι τον χαρακτήριζαν ακόμα και φωτοσβέστη. Μη μπορώντας να κατανοήσουν το βαθυστόχαστο όραμά του για την Ελλάδα ή φοβούμενοι τη μελλοντική ισχυροποίηση του ελληνικού κράτους, βρήκαν καταφύγιο τα ιδιοτελή ξένα συμφέροντα. Ο φόβος αυτός σε συνδυασμό με τα ανθελληνικά συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων της τότε εποχής όπλισαν το χέρι των δολοφονών του Κυβερνήτη. Η δολοφονία του Καποδίστρια δεν αποτέλεσε μόνο την ανθρωποκτονία ενός χαρισματικού ηγέτη, αλλά υπήρξε εγκληματική πράξη εναντίον ενός ολόκληρου λαού που κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να βγει από την αφάνεια και τη μεταπολεμική μιζέρια στο δρόμο της υγιούς ανάπτυξης. Δυστυχώς, η ιστορία αυτή φαίνεται να επαναλαμβάνεται στις μέρες μας και πάλι εις βάρος του ελληνικού λαού που με τις θυσίες του αναζητά τη σωτηρία και την έξοδο από την κρίση, την οποία οι ξένοι δυνάστες έχουν επιβάλει.

Ως βουλευτής και ως Ελληνίδα πολίτης αιτούμαι να διαλευκανθεί η δολοφονία του μεγάλου αυτού ηγέτη και να διαφανεί το δόλιο ξενόφερτο πολιτικό συμφέρον των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες επεδίωκαν από την αρχή της σύγχρονης ιστορίας και μέχρι και σήμερα, την πλήρη υποτέλεια μας.

Σταυρούλα Ξουλίδου


Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

Κοινωνική Δικτύωση

twitter

Φόρμα εγγραφής

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού
Επισκέπτες: 830761
Έχουμε 3 επισκέπτες σε σύνδεση
Επιστροφή στην Κορυφή
Σχεδίαση - Ανάπτυξη Ιστοσελίδας
StauroulaXoulidou.gr - Copyright 2017