Google+
Ξουλίδου Σταυρούλα - π.Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
Get the Flash Playerto see this player.
Αρχική σελίδα arrow Δελτία Τύπου arrow ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝ.ΕΛ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΔΜΗΔ ΣΤΙΣ 23-10-2014

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝ.ΕΛ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΔΜΗΔ ΣΤΙΣ 23-10-2014

Πέμπτη, 23 Οκτώβριος 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ:

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΧΡΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3448/2006 (Α΄ 57), ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2013/37/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΣΔΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

στην ομιλία μου θα ήθελα να εστιάσω στην τροπολογία με αρ. 1919/112 /17-10-2014 και ειδικότερα στα άρθρα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Συγκριμένα, με την παράγραφο 10 του 1ου άρθρου τροποποιείται η παράγραφος 3 του άρθρου 65 του Προεδρικού Διατάγματος 104/2014 όσον αφορά τα προσόντα του διορισμού ή πρόσληψης στον κλάδο ΠΕ Αρχαιολόγων. Σύμφωνα λοιπόν με το Προεδρικό Διάταγμα 104/2014, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, απαραίτητο προσόν διορισμού ή πρόσληψης στον κλάδο ΠΕ Αρχαιολόγων οριζόταν εκτός του πτυχίου και επιπλέον μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών αντίστοιχος με τις ειδικότητες του Κλάδου.

Η απαραίτητη προϋπόθεση κατοχής μεταπτυχιακού τίτλου είναι κάτι που αντιβαίνει τόσο το γενικό προσοντολόγιο του δημοσίου τομέα, όσο και τη βασική αρχή ότι το ελληνικό δημόσιο αναγνωρίζει τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων. Σε όλο το δημόσιο τομέα ο διορισμός ή η πρόσληψη γίνεται βάσει του βασικού πτυχίου και όχι του μεταπτυχιακού τίτλου, ο οποίος μοριοδοτείται.

Ορθώς, λοιπόν, με τη συγκεκριμένη τροπολογία διορθώνετε αυτή τη στρέβλωση, και απαλείφετε την προϋπόθεση κατοχής μεταπτυχιακού τίτλου για τον κλάδο ΠΕ Αρχαιολόγων. Δεν εφαρμόζετε όμως το ίδιο για του κλάδους ΠΕ Λαογράφων – Κοινωνικών Ανθρωπολόγων – Εθνολόγων και ΠΕ Ιστορικών, για τους οποίους η προϋπόθεση αυτή παραμένει συνεχίζοντας την άδικη και άνιση μεταχείριση.

Επιπλέον, σοβαρές αντιρρήσεις έχουν διατυπωθεί και για το άρθρο 69 του ΠΔ 104/2014 που αφορά τις θέσεις ευθύνης, καθώς θέτει ως προϋπόθεση την ειδικότητα – εξειδίκευση οδηγώντας στη διάκριση των υπηρετούντων σήμερα αρχαιολόγων σε δύο ταχύτητες. Οι ειδικότητες των Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου δεν αντιστοιχούν επακριβώς στις επιμέρους ειδικότητες του κλάδου των μονίμων και ο αποκλεισμός τους από τις θέσεις ευθύνης αποτελεί κατάφορη παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας.

Τέλος, με την κατάργηση της παραγράφου 4 του άρθρου 70 του ΠΔ 104/2014 που είναι η μεταβατική διάταξη μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου οργανογράμματος, διαφαίνεται μια επιμονή για την εφαρμογή του στις 28/10/2014, η οποία όμως θα προκαλέσει αναστάτωση στις Υπηρεσίες, στα έργα του ΕΣΠΑ και στις σωστικές ανασκαφές και επιπλέον θα δημιουργήσει πρόβλημα και στις χρηματοδοτήσεις.

Ο Νέος Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και δεν έχει γίνει αποδεκτός γιατί μειώνει τις οργανικές θέσεις, αποδυναμώνει τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και εξαλείφει τον επιστημονικό και ερευνητικό τους χαρακτήρα. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε γι’ άλλη μια φορά ότι η διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς γίνεται με πρόχειρο τρόπο χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο και χωρίς στόχο, με μόνο μέλημα τη μείωση των δαπανών.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση εξαντλεί το ενδιαφέρον της για την προστασία και την ανάδειξη του πολιτισμού μας μόνο σε όσα θεωρεί ότι μπορεί να «εξαργυρώσει» για τη βελτίωση της επικοινωνιακής της εικόνας. Γι’ αυτό την καλούμε να αφήσει αυτά τα «παιχνίδια» και να επιδείξει σοβαρότητα και ευθύνη για να ξαναγίνει ο Πολιτισμός η “βαριά μας βιομηχανία”. Όχι μόνο για να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια της χώρας μας για έξοδο από την κρίση, αλλά κυρίως γιατί μόνο έτσι θα χτίσουμε στέρεα θεμέλια για το μέλλον. Κι’ αυτό το οφείλουμε τόσο στους προγόνους μας όσο και στις νέες γενιές».

Δείτε ολόκληρη το σχετικό video:


http://www.stauroulaxoulidou.gr/polimesa/video/omilia-tes-bouleutou-thessalonikes-ton-anel-kas-stauroulas-ksoulidou-sten-olomeleia-sta-skhedia-nomou-dioiketikes-metarruthmises-kai-elektronikes-diakuberneses-stis-23-10-2014.html

Κοινωνική Δικτύωση

twitter

Φόρμα εγγραφής

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού
Επισκέπτες: 846178
Έχουμε 3 επισκέπτες σε σύνδεση
Επιστροφή στην Κορυφή
Σχεδίαση - Ανάπτυξη Ιστοσελίδας
StauroulaXoulidou.gr - Copyright 2017