Google+
Ξουλίδου Σταυρούλα - π.Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
Get the Flash Playerto see this player.
Αρχική σελίδα arrow Αναφορές arrow Αναφορές arrow Σωματείο Ασημουργών-Μεταλλοτεχνιτών Ν. Ιωαννίνων

Σωματείο Ασημουργών-Μεταλλοτεχνιτών Ν. Ιωαννίνων

Πέμπτη, 19 Σεπτέμβριος 2013

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: - τον Υπουργό Οικονομικών

-τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

- τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Αναφορά Επιστολής του Σωματείου Ασημουργών-Μεταλλοτεχνιτών Ν. Ιωαννίνων «Η Γιαννίτικη Τέχνη» για ζητήματα που αφορούν στον κλάδο τους

H βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σταυρούλα Ξουλίδου, καταθέτει αναφορά την αριθμ. Πρωτ. 380/27-8-2013 επιστολή σχετικά με ζητήματα που αφορούν στον κλάδο τους, ο οποίος ασφυκτιά υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης και της αδιαφορίας της Πολιτείας.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, ώστε να αρθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εν λόγω κλάδος.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή του Σωματείου Ασημουργών-Μεταλλοτεχνιτών Ν. Ιωαννίνων «Η Γιαννίτικη Τέχνη».

Η καταθέτουσα Βουλευτής

Σταυρούλα Ξουλίδου


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΣΗΜΟΥΡΓΩΝ -ΜΕΤΑΛΛΟΤΕΧΝΙΤΩΝ                    ΙΩΑΝΝΙΝΑ, 27/08/2013

Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

«Η ΓΙΑΝΝΙΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ»                                            α.π.           : 380

Αραβαντινού 5ε – 45444 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΤΗΛ. & ΦΑΞ :  2651020647

email : ">


">
">
">

Η Γιαννιώτικη Αργυροχοΐα, η τέχνη με εκατοντάδες χρόνια ιστορία που αποτελεί την ταυτότητα της πόλης των Ιωαννίνων, έχοντας σημαντική συμβολή στην οικονομία της περιοχής, σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδιαφορίας της πολιτείας με την έλλειψη μέτρων προστασίας καταρρέει, αφανίζεται και χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης.

Για το σκοπό αυτό προτείνουμε :

 1. Να σταματήσουν οι αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές κυρίως από τρίτες χώρες των αμφιβόλου ποιότητας εμπορευμάτων πολλές φορές από άγνωστα υλικά και επικίνδυνα για την υγεία με πάμφθηνα κοστολόγια που γονάτισαν τν εγχώρια παραγωγή. Τον διαχωρισμό εγχώριων και εισαγόμενων με ειδική σήμανση σχετικό αίτημά μας βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου Ανάπτυξης από τον Γενάρη του 2010 «υπεύθυνος Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός».

 2. Η πανάκριβη πρώτη ύλη (ασήμι) τα τελευταία χρόνια με ΦΠΑ 23% δεν βοηθάει στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και στις

 3. Η έλλειψη παροχής βοήθειας και οικονομικής στήριξης για συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού καθώς και η απουσία διαφημιστικής καμπάνιας από τα Υπουργεία τουρισμού – πολιτισμού και ΕΟΤ για τη φήμη και τη μοναδικότητα της τέχνης δεν επιτρέπει στις παραδοσιακές ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις κανένα άνοιγμα προς νέες αγορές.

 4. Καμιά προστασία από παράνομες πωλήσεις όπως πλανόδιοι – ντίλερς – τηλεπωλήσεις,  απ’ τις οποίες χάνονται όχι μόνο χρήματα από επαγγελματίες του  χώρου αλλά και φόροι του κράτους. Συμβάλλουν επίσης στην εξαπάτηση των καταναλωτών και την απαξίωση των προϊόντων του κλάδου. Απαιτούμε πλήρη και αυστηρό έλεγχο από τα θεσμοθετημένα και εντεταλμένα όργανα του κράτους.

 5. Τα σκληρά οικονομικά μέτρα όπως : τέλος επιτηδευματία – αντικειμενικά κριτήρια  φορολόγησης – το μηδενικό αφορολόγητο – το 26% ως συντελεστής φορολογίας εισοδήματος συν το 55% προκαταβολής φόρου – οι απανωτές αυξήσεις ρεύματος – οι κοινόχρηστοι λογαριασμοί – οι ασφαλιστικές εισφορές στα ύψη με αυξήσεις και άνοδο κατηγοριών εν μέσω κρίσης, έπληξαν περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο τους επαγγελματίες της αργυροχοΐας και λαϊκής τέχνης σε συνδυασμό με τις μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων : Ζητάμε : την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την δραστική μείωση του συντελεστή φορολόγησης και προκαταβολής φόρου, αφορολόγητο τουλάχιστον 10.000 ευρώ, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με δικαίωμα επιλογής κατηγορίας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων με μείωση των κοινόχρηστων λογαριασμών όσο θα διαρκεί η κρίση.

 6. Την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων χειροτεχνίας – αργυροχρυσοχοΐας και παραδοσιακών επαγγελμάτων με άτοκα δάνεια από κρατικό φορέα (μετά το κλείσιμο ΕΟΜΜΕΧ – ΕΛΚΑ ενέργεια εγκληματική – δεν υπάρχει στήριγμα για τη χειροτεχνία) προκειμένου να αντέξουμε την βαθειά οικονομική κρίση.

Τέλος, την ικανοποίηση του αιτήματός μας για δημιουργία τμήματος καλών τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με ειδικότητα αργυροχρυσοχοΐας.

Και τη δημιουργία σχολής στα ΤΕΙ Ιωαννίνων με αντικείμενο την ξακουστή Γιαννιώτικη Αργυροχοΐα για τη σωτηρία της και την παράδοση στις επόμενες γενιές, χρέος και καθήκον δικό μας και της πολιτείας.

Με εκτίμηση

Για το σωματείο

O Πρόεδρος                                                 Ο Γενικός Γραμματέας


ΦΙΤΣΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                                                        ΖΑΡΑΒΕΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ

ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗΣ

ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ & ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

 1. Άμεση οικονομική στήριξη με σκοπό την έξοδο από την οικονομική κρίση, από το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του ΕΣΠΑ προς όλες τις επιχειρήσεις μας με μοναδικό κριτήριο την διατήρηση της επιχείρησης  και των θέσεων εργασίας.

 2. Προστασία των παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου από αθρόες εισαγωγές και αυστηρό έλεγχο της «ελληνοποίησης» προϊόντων αργυροχρυσοχοϊας.

 3. Προστασία από τις παράνομες πωλήσεις, όπως dealers, τηλεπωλήσεις, πλανόδιους εμπόρους, παράνομη κατασκευή και διακίνηση προϊόντων με αυστηρό έλεγχο από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

 4. Νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτική σήμανση με την ένδειξη «GR» όλων των παραγόμενων στην χώρα μας ειδών αργυροχρυσοχοΐας.

 5. Οργανωμένη επίσκεψή μας σε εκθέσεις και χώρες του εξωτερικού μέσω ΟΠΕ, προγραμμάτων κτλ. και άμεση επαφή με τους εκεί ενδιαφερόμενους.

 6. Προβολή της περίφημης Γιαννιώτικης Τέχνης με έμφαση στην μοναδικότητα της τέχνης μέσω προγραμμάτων των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού, Γ.Γ.Π.Η. και Δήμου Ιωαννιτών.

 7. Στήριξη στην υλοποίηση πρότασης του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Ωρολογοποιών για την δημιουργία τμήματος Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με ειδικότητες χρήσιμες για το μέλλον της Αργυροχρυσοχοΐας.

 8. Μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 40%, ως κίνητρο σωτηρίας της τέχνης.

 9. Καθιέρωση Τουριστικής Αγοράς στην πόλη των Ιωαννίνων.

 10. Δημιουργία σχολής στα ΤΕΙ Ιωαννίνων, που θα αφορά στην εκπαίδευση και στην διάσωση της ξακουστής Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας (σχεδιασμός κατασκευή).

Για το Σωματείο

Το Δ.Σ.

Κοινωνική Δικτύωση

twitter

Φόρμα εγγραφής

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού
Επισκέπτες: 844138
Έχουμε 1 επισκέπτη σε σύνδεση
Επιστροφή στην Κορυφή
Σχεδίαση - Ανάπτυξη Ιστοσελίδας
StauroulaXoulidou.gr - Copyright 2017