Google+
Ξουλίδου Σταυρούλα - π.Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
Get the Flash Playerto see this player.
Αρχική σελίδα arrow Ερωτήσεις arrow Επίκαιρες ερωτήσεις arrow Σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου "ΑΘΗΝΑ" στά Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας

Σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου "ΑΘΗΝΑ" στά Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας

Δευτέρα, 15 Οκτώβριος 2012

Κύριε Υπουργέ,

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε άμεση εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, που αφορά στην αναδιάταξη του ακαδημαϊκού και γεωγραφικού χάρτη των Πανεπιστημίων.

Η ανησυχία επιτείνεται καθώς διοχετεύονται «πληροφορίες» που - υπηρετώντας ποικίλες σκοπιμότητες – αναφέρονται σε κατάργηση ακαδημαϊκών Τμημάτων, Σχολών, Πανεπιστημίων. Δυστυχώς,  όπως επισημαίνεται και στην πρόσφατη επιστολή-καταγγελία της ΠΟΣΔΕΠ προς τον Υπουργό Παιδείας, φαίνεται ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται ή απεργάζεται το σχετικό σχέδιο που συνδέεται με την προοπτική και την δυνατότητα επιβίωσης του δημόσιου Πανεπιστημίου για μία ακόμη φορά ως διοικητική πράξη, χωρίς σαφή προσανατολισμό, χωρίς ανακοινωμένα διαφανή κριτήρια καθολικού χαρακτήρα και κυρίως ερήμην της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των κρίσιμων συνθηκών που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και η κοινωνία. Όμως η κρίση που βιώνει η χώρα δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε αφανισμό της μοναδικής αναπτυξιακής προοπτικής της που συνδέεται άμεσα με τη γνώση, την καινοτομία και την έρευνα. Η διασπορά ειδήσεων για σχέδια, καταργήσεις, συγχωνεύσεις Πανεπιστημιακών Τμημάτων οδηγούν σε ανασφάλεια Πανεπιστημιακούς και φοιτητές και επιδεινώνουν το ήδη ζοφερό κλίμα που διαμορφώνουν οι δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, στον αριθμό  των διδασκόντων  και στις αποδοχές των Πανεπιστημιακών δασκάλων.

Η συζήτηση και οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού ιστού της χώρας πρέπει να λάβει χώρα με ακαδημαϊκά κριτήρια και τις αντίστοιχες απαιτήσεις.

Η επικράτηση μιας πλήρως  οικονομίστικης λογικής περικοπών θα έχει ως απότοκο την περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση των Πανεπιστημίων με ακόμη πιο δυσμενείς συνέπειες για  περιφερειακά, αλλά συνάμα δυναμικά Πανεπιστήμια, όπως τα Πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας, Μακεδονίας, Θράκης, Α.Π.Θ ,Στερεάς Ελλάδας κλπ.

Κατόπιν τούτων κύριε Υπουργέ ερωτάσθε:

1.                    To Yπουργείο σας θα διεξάγει διάλογο με ολόκληρη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τα όργανα που την εκπροσωπούν, ώστε να προσδιοριστούν τα κριτήρια και οι όροι της αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημίων, να προσδιοριστούν και να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις των αποφάσεων για όλους τους παράγοντες της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, την κοινωνία, τη χώρα και το μεσο- και μακροπρόθεσμο μέλλον της;

2.                    Είναι πραγματικά έτοιμο το Υπουργείο να ανταπεξέλθει επάξια και μη μεροληπτώντας στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων των Ιδρυμάτων;

3.                    Μήπως υπάρχει εντολή από την Τρόικα για κλείσιμο συγκεκριμένων Πανεπιστημίων, όπως το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου ή της Θράκης;

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Ο σχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προετοιμάζεται, όπως μαθαίνουμε με ταχείς ρυθμούς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος και θα αλλάξει ριζικά τον σημερινό χάρτη.

Στόχος σας είναι μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο το ένα στα τέσσερα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ να κλείσει, να αλλάξει αντικείμενο ή να συγχωνευθεί.

Τουλάχιστον επτά περιφερειακά πανεπιστήμια και όλα τα ΤΕΙ της περιφέρειας θα υποστούν ριζική αναδιάρθρωση και ορισμένα θα κλείσουν ή θα απορροφηθούν από άλλα, ενώ όσον αφορά τα κεντρικά ιδρύματα, σε ορισμένα θα δημιουργηθούν νέα τμήματα και πολλά παλιά θα βάλουν λουκέτα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαμε κατά την τελευταία συνάντηση των Προεδρείων των ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και ΕΕΕ για την αναδιάταξη του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης & Έρευνας στη χώρα μας, υπήρξε σύμπτωση απόψεων περί συντεταγμένης αναδιάρθρωσης του συνόλου του ακαδημαϊκού -ερευνητικού ιστού μετά από αξιολόγηση και λαμβάνοντας υπόψη και την εξοικονόμηση πόρων. Από την άλλη πλευρά, εμφανίζονται τελευταία, όλο και πιο συχνά, δημοσιεύματα στα ΜΜΕ περί άμεσης σύνταξης σχετικού σχεδίου αναδιάταξης από το Υπουργείο σας, δίχως να υπάρχει ταυτόχρονα καμιά αναφορά στις διαδικασίες και τα κριτήρια που θα διέπουν τη σύνταξη του εν λόγω σχεδίου.

Με βάση τα ανωτέρω, και πέραν των κατά το νόμο αρμοδιοτήτων της ΑΔΙΠ και της ΓΓΕΤ επί του συγκεκριμένου θέματος, κρίνουμε ότι λόγω της απόλυτης κρισιμότητάς του θα πρέπει να συσταθεί μια ειδική επιτροπή από το Υπουργείο σας, που θα διαμορφώσει τα κριτήρια, θα συντονίζει και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και σας ζητάμε να επιληφθείτε της άμεσης σύστασής της.

Ζητάμε, επίσης, στην επιτροπή αυτή να συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ/ΤΕΙ και της ΕΕΕ, καθώς και των τριών Συνόδων Πρυτάνεων / Προέδρων του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης & της Έρευνας.

Κοινωνική Δικτύωση

twitter

Φόρμα εγγραφής

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού
Επισκέπτες: 830758
Έχουμε 3 επισκέπτες σε σύνδεση
Επιστροφή στην Κορυφή
Σχεδίαση - Ανάπτυξη Ιστοσελίδας
StauroulaXoulidou.gr - Copyright 2017