Google+
Ξουλίδου Σταυρούλα - π.Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
Get the Flash Playerto see this player.
Αρχική σελίδα arrow Ερωτήσεις arrow Ερωτήσεις arrow Επ΄ αόριστον το κλείσιμο των σχολικών μονάδων στην Δυτική Μακεδονία

Επ΄ αόριστον το κλείσιμο των σχολικών μονάδων στην Δυτική Μακεδονία

Παρασκευή, 21 Δεκέμβριος 2012


ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τους κ. Υπουργό Εσωτερικών,

κ. Υπουργό Οικονομικών,

κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Επ΄ αόριστον το κλείσιμο των σχολικών μονάδων στην Δυτική Μακεδονία

Μεγάλο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων αλλά και των παιδικών σταθμών έχει δημιουργήσει η εξομοίωση των τιμών πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Να σημειώσουμε η συνολική χρηματοδότηση για τα σχολεία μειώθηκε από 110.000.000 εκατ. ευρώ το 2011 με 80.000.000 εκατ. ευρώ, φέτος το 2012.

Τα προβλήματα ελλιπούς χρηματοδότησης ενισχύονται από τη δυσλειτουργία στο σύστημα απόδοσης των χρημάτων από τους δήμους στις σχολικές μονάδες. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, οι διαφορετικές ανάγκες κάθε σχολείου όσον αφορά την προμήθεια υλικών με βάση τις εκάστοτε ανάγκες, η έλλειψη δυνατότητας ελέγχου, συνηγορούν στην άμεση απόδοση των χρημάτων για τις λειτουργικές ανάγκες στα σχολεία και γενικότερα στην αλλαγή του υφιστάμενου προβληματικού θεσμικού πλαισίου χωρίς τη μεσολάβηση των ΟΤΑ.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) θεώρησε ότι τα χρήματα   για τη θέρμανση θα πρέπει να χορηγηθούν απευθείας στα σχολεία χωρίς την παρέμβαση των δημοτικών αρχών.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο νόμος 3852/10 άρθρο 259 παρ.3 (Καλλικράτης ) δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω έκρυθμων συνθηκών και εξοντωτικών περικοπών.

Τονίζουμε ότι και στον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπονται ειδικές πιστώσεις για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολείων της χώρας.

Τα περισσότερα σχολεία εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα από τα περσινά τους αποθέματα. Ωστόσο, τα αποθέματα αυτά έχουν εξαντληθεί με αποτέλεσμα η θέρμανση να καθίσταται αδύνατη. Τα σχολικά συμβούλια έκαναν ανεπιτυχείς ενέργειες  για τη χορήγηση απαλλαγής από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ο οποίος να σημειώσουμε ότι αντιστοιχεί στο 42 τοις εκατό του συνολικού κόστους του πετρελαίου.

Στις 20/12/12 η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕΔ) με έκτακτη ανακοίνωσή της ενημέρωσε τους κρατικούς φορείς ότι αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων ουσιαστικά επ΄ αόριστον, εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα εφοδιασμού του πετρελαίου θέρμανσης.

Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης ιδιαίτερα στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα όπου τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε «ψυκτικούς θαλάμους » όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας ζητούν την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ .Υπουργοί:

1)Σε ποιες άμεσες συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις διατίθεστε να προχωρήσετε λαμβάνοντας υπόψη τον καταιγισμό των εξοντωτικών οικονομικών μέτρων που έχουν ως συνέπεια το κλείσιμο των σχολείων, λόγω δριμύτατου ψύχους;

2)Διατίθεστε να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που να καθιστά εφικτή την απεμπλοκή των σχολείων από τους ΟΤΑ ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια φαινόμενα;

3)Προτίθεστε να χρηματοδότησε με επιπλέον κονδύλι τους Δήμους Α΄& Β΄ Ζώνης λόγο των ειδικών καιρικών φαινομένων και των έκτακτων αναγκών που αντιμετωπίζουν; Θα ενεργήσετε για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου στις σχολικές μονάδες;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ

Κοινωνική Δικτύωση

twitter

Φόρμα εγγραφής

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού
Επισκέπτες: 783850
Έχουμε 5 επισκέπτες σε σύνδεση
Επιστροφή στην Κορυφή
Σχεδίαση - Ανάπτυξη Ιστοσελίδας
StauroulaXoulidou.gr - Copyright 2017