Google+
Ξουλίδου Σταυρούλα - π.Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
Get the Flash Playerto see this player.
Αρχική σελίδα arrow Ερωτήσεις arrow Ερωτήσεις arrow Επιχορήγηση Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ από το Υπουργείο Υγείας

Επιχορήγηση Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ από το Υπουργείο Υγείας

Παρασκευή, 14 Μάρτιος 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Επιχορήγηση Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ από το Υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με τα με αρ. πρωτ. Υ1/οικ /26-2-2014 και Β1.α/ ΟΙΚ 17363/21-2-2014 έγγραφα του Υπουργείου Υγείας επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Α. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Ε.Ι.Παστέρ), Ερευνητικό Ινστιτούτο, Ν.Π.Ι.Δ., μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κοινωφελείς και εθνωφελείς σκοπούς, υποστηρίζει:

· την προώθηση της ερευνητικής αριστείας και της καινοτομίας στη Βιοϊατρική έρευνα, την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας και την εκπαίδευση νέων επιστημόνων,

· την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας με τη λειτουργία Εθνικών Εργαστηρίων-Κέντρων Αναφοράς και την κάλυψη εθνικών αναγκών σε εμβόλια και βιολογικά προϊόντα.


Ειδικότερα, το Ε.Ι.Παστέρ:

· διαθέτει Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς διαπιστευμένα στον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας (WHO) για νοσήματα που αποτελούν σοβαρές απειλές υγείας για τον εθνικό πληθυσμό και την εθνική οικονομία, όπως η γρίπη, η πολιομυελίτιδα, η ερυθρά κ.α. Με το κύρος και την τεχνογνωσία του και, κυρίως, με τη διάθεση προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο, το Ε.Ι.Παστέρ αποτελούσε και αποτελεί ισχυρό παράγοντα για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων. Ενδεικτικά, αναφέρεται ο σημαντικός ρόλος του Ε.Ι.Παστέρ στη διάγνωση και διαχείριση της πανδημίας γρίπης του 2009. Την περίοδο αυτή, παρατηρείται ευρεία εξάπλωση του ιού της Γρίπης στην Ελλάδα η οποία κοντεύει στην κορύφωση της και θα διαρκέσει για τους δύο επόμενους μήνες. Επίσης, η Ελλάδα δέχεται αριθμό μεταναστών πολύ από τους οποίους προέρχονται από χώρες όπου ενδημεί ο ιός της πολιομυελίτιδας. Το επόμενο διάστημα, το Ε.Ι.Παστέρ αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό φορέα αντιμετώπισης των εξελισσόμενων κρίσεων επιδημιών γρίπης, λύσσας, πολιομυελίτιδας και άλλων. Ας σημειωθεί ότι οι παραπάνω απειλές επιδημιών θέτουν σε κίνδυνο ζωτικούς τομείς της οικονομίας της χώρας, όπως ο τουρισμός.


· το Ε.Ι.Παστέρ ανταποκρινόμενο στην παραγγελία πολλαπλών τύπων εμβολίων για τις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας (συνολικής αξίας 780.000 €) για το έτος 2014 ευρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού προμήθειας, τόσο για την κάλυψη των αναγκών αυτών, όσο και για την κάλυψη λοιπών εθνικών εμβολιαστικών αναγκών της χώρας.


Β. Για να επιτελέσει τους σκοπούς αυτούς το Ε.Ι.Παστέρ εποπτεύεται και επιχορηγείται:

1. από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Η επιχορήγηση για το έτος 2014 ανήλθε στο ποσό των 1.217.000 ευρώ και ήταν μειωμένη κατά 22% περίπου σε σχέση με το έτος 2013 (1. 532.100 ευρώ), και

2. από το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το ανωτέρω σχετικό η επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας για το έτος 2014 ανέρχεται στο ποσό των 360.000 ευρώ, και είναι μειωμένη κατά 70% σε σχέση με το έτος 2013 (1.180.000 ευρώ).


Επισημαίνεται ότι ήδη από ετών, ο συνολικός προϋπολογισμός του Ε.Ι.Παστέρ είναι απολύτως ανελαστικός, ενώ η συνολική επιχορήγηση των εποπτευόντων Υπουργείων (Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Παιδείας) δεν αρκεί ούτε για την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων του Ινστιτούτου. Ας σημειωθεί, ότι ανέκαθεν το Ε.Ι.Παστέρ κάλυπτε τη δαπάνη προμήθειας εμβολίων για το Υπουργείο Υγείας χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνσή αυτού.

Επιπλέον, όπως προβλέπεται στο άρθρο 12 του ν. 3733/2009 (ο εν λόγω νόμος αφορά στην επικύρωση συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Γαλλικού Ινστιτούτου Παστέρ), η Ελληνική Κυβέρνηση (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υπουργείο Υγείας) πρέπει να καταβάλει κάθε χρόνο στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ τακτική επιχορήγηση για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του και εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Η κατά 70% μειωμένη επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας (2013: 1.180.000 €, 2014:360.000 €) θα καταστήσει ορατό τον κίνδυνο αδυναμίας: α) της υποστήριξης των σκοπών του Ινστιτούτου στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας αναφορικά με την προμήθεια εμβολίων για την κάλυψη των εθνικών αναγκών, β) της λειτουργίας των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς και γ) θα θέσει σε κίνδυνο την ήδη μειωμένη λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου μισθοδοσία του προσωπικού και την εν γένει λειτουργία του Ινστιτούτου κατά τους επόμενους μήνες.


Ως εκ τούτου, ερωτάσθε, κ. Υπουργέ:

1.Για πιο λόγο η τακτική επιχορήγηση του Ε.Ι.Παστέρ από Υπουργείο Υγείας είναι μειωμένη κατά 70%;

2.Με ποιό τρόπο θεωρεί το Υπουργείο Υγείας ότι το Ε.Ι.Παστέρ μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του αναφορικά με την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, τη λειτουργία Εθνικών Εργαστηρίων-Κέντρων Αναφοράς και την κάλυψη εθνικών αναγκών σε εμβόλια και βιολογικά προϊόντα, καθώς και την κάλυψη της μισθοδοσίας του;

3.Το Υπουργείο Υγείας θα εγκρίνει συμπληρωματική επιχορήγηση προς το Ε.Ι.Παστέρ για το έτος 2014 και αν ναι, σε ποιο ύψος θα ανέλθει αυτή;


Η ερωτώσα Βουλευτής


Σταυρούλα Ξουλίδου

Κοινωνική Δικτύωση

twitter

Φόρμα εγγραφής

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού
Επισκέπτες: 846148
Έχουμε 3 επισκέπτες σε σύνδεση
Επιστροφή στην Κορυφή
Σχεδίαση - Ανάπτυξη Ιστοσελίδας
StauroulaXoulidou.gr - Copyright 2017