Google+
Ξουλίδου Σταυρούλα - π.Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
Get the Flash Playerto see this player.
Αρχική σελίδα arrow Κοινοβούλιο arrow Από το κοινοβούλιο. arrow ΠΡΑΚΤΙΚΑ 3.9.2013 -ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 3.9.2013 -ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Τετάρτη, 04 Σεπτέμβριος 2013

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΘΕΣΗ Β΄

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 15.10’, στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, συνήλθε σε συνεδρίαση, η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Σπυρίδωνα Ταλιαδούρου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κύριος Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι Υφυπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ.κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Συμεών Κεδίκογλου, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση. Παρακαλώ τον κ. Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κεδίκογλου, να λάβει το λόγο.

ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, την προηγούμενη εβδομάδα που είχαμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, είδαμε όπως κάθε χρόνο να γίνονται πρωτοσέλιδα στις μεγαλύτερες εφημερίδες και πρώτη είδηση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Η Ελλάδα ίσως είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που συμβαίνει αυτό, δηλαδή, που τα αποτελέσματα των εξετάσεων έχουν τόσο μεγάλο βάρος και κοινωνική διάσταση και αυτό γιατί κατά τα τελευταία 35 χρόνια η ελληνική κοινωνία είδε την εκπαίδευση των παιδιών της και την εισαγωγή σε ένα πανεπιστήμιο ως το μέσον για κοινωνική άνοδο. Οποιαδήποτε λοιπόν αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα που συνδέεται με το ζήτημα των εισαγωγικών εξετάσεων επηρεάζει χιλιάδες κόσμου, προκαλεί δυσανάλογα μεγάλη κοινωνική πίεση και έχει ένα τεράστιο συμβολικό ειδικό βάρος. Εκτός από τη συνάρτηση της με κοινωνική άνοδο η υψηλή ζήτηση για ανώτατες σπουδές στην Ελλάδα συνδέεται και με την έλλειψη ενός ποιοτικού συστήματος, ενός συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα έδινε τους νέους άμεση διέξοδος στην αγορά εργασίας και που όμως, ποτέ δεν είχαμε στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουμε η αναλογία να είναι 70% των παιδιών να πηγαίνουν στην τεχνική εκπαίδευση και 30% στη γενική, ενώ στην Ελλάδα αυτά τα ποσοστά είναι ακριβώς αντεστραμμένα. Στη δεδομένη δυσμενή συγκυρία όμως, η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και ένα ελκυστικό επαγγελματικό λύκειο αποτελεί στρατηγικής σημασίας πολιτική που συνδέεται με την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη του τόπου, μια πολιτική που έχει προκρίνει και το κόμμα μου, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., εδώ και καιρό και υποστηρίζουμε σήμερα σε αυτό το νομοσχέδιο.

Επανερχόμενος στο λύκειο του σήμερα, όλοι αναγνωρίζουμε δυστυχώς ότι έχει χάσει και την αυτονομία του και την αυτοτέλεια. Έχει μετατραπεί σε ένα χώρο φροντιστηριακής προετοιμασίας για τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού έχει υποβαθμιστεί, περιορίζεται στην παρακολούθηση των φροντιστηριακών επιδόσεων, η εκπαιδευτική πράξη έχει αλλοιωθεί. Το λύκειο αντιμετωπίζεται ως ο προθάλαμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με μόνο σκοπό του την εξασφάλιση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αρκεί να επισκεφτεί κανένας ένα σχολείο δύο - τρεις μήνες πριν τις εξετάσεις στην τρίτη λυκείου και θα νομίζει ότι υπολειτουργεί αφού πολλοί μαθητές απουσιάζουν για να διαβάσουν στο σπίτι και να κάνουν φροντιστήρια για τις εξετάσεις. Επιπλέον, το ισχύον σύστημα ταυτίζεται με τη φωτογραφική απομνημόνευση λεπτομερειών, αποσπασματικές γνώσεις, έντονο άγχος και πίεση, αλλά και την απουσία κάθε δημιουργικής προσπάθειας.

Δεν είναι όμως έτσι. Και η γενική παιδεία; Οι γενικές γνώσεις; Τι θέλουμε για το λύκειο; Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Το λύκειο πρέπει να ανακτήσει κύρος, όπως και ο εκπαιδευτικός στο σχολείο. Με το νομοσχέδιο επαναπροσδιορίσουμε την αξία και το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει η μεσαία εκπαιδευτική βαθμίδα. Πρέπει να ξαναδώσουμε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση την αξία που της αρμόζει. Η γενική τάση που παρατηρείται ευρέως μέσα από τις διεθνείς εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο και στις σημερινές κοινωνίες της γνώσης της πληροφορίας, είναι μια ισχυρή γενική παιδεία, ώστε να μπορέσουν οι νέοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου. Ισχυρή γενική παιδεία και ένας σαφής προσανατολισμός στην απαξιωμένη ως σήμερα επαγγελματική εκπαίδευση, είναι οι βασικοί πυλώνες αυτού του νομοσχεδίου. Οι προτεινόμενες αλλαγές είναι προϊόν εθνικού διαλόγου, προϊόν κοινωνικής συναίνεσης πολλών φορέων, αλλά και πολιτικής συναίνεσης. Στηρίζονται κατά βάση στο πόρισμα της επιτροπής του εθνικού διαλόγου για την παιδεία, μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια περίπου. Μεσολάβησε και η διαβούλευση κατά την οποία συμμετείχαν ως σχολιαστές 2132 καθηγητές, μαθητές, φοιτητές, φορείς και πολίτες. Διατυπώθηκαν συνολικά 3821 σχόλια τα οποία μελετήσαμε. Κατ' εξοχήν ο χώρος της παιδείας πρέπει να είναι χώρος συναίνεσης και σύνθεσης μακριά από κομματικές και συνδικαλιστικές αντιπαραθέσεις. Δεν κομίζουμε μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση που αλλάζει συθέμελα το εκπαιδευτικό σκηνικό. Κρατάμε όλα τα καλά από προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και με στοχευμένες και κατάλληλες κινήσεις οικοδομούμε ένα αυτόνομο λύκειο που αποβλέπει στην καλλιέργεια και στη μόρφωση των μαθητών και στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης.

Όσον αφορά τις καινοτομίες που εισάγει το νομοσχέδιο, καταρχήν το λύκειο αυτονομείται ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο βασικό του στόχο που είναι να παρέχει γενική παιδεία. Αυτό επιδιώκεται με ουσιαστική αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου ως εξής: Στην πρώτη και δεύτερη τάξη του νέου λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας καταλαμβάνουν ποσοστό 100% και 80% αντίστοιχα, ενώ στην τρίτη τάξη το ποσοστό των μαθημάτων κατεύθυνσης είναι 80% με πολλές ώρες διδασκαλίας, για παράδειγμα, 11 ώρες Αρχαία, 8 ώρες Μαθηματικά, ώστε κανείς να μην μπορεί να πει ότι δεν γίνονται πολλές ώρες στα μαθήματα κατεύθυνσης. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην τρίτη λυκείου αυξάνουμε τις ώρες διδασκαλίας των εξεταζόμενων μαθημάτων στις πανελλαδικές από 14 σε 20 ώρες εβδομαδιαίως. Περιορίζουμε τον αριθμό των μαθημάτων στην τρίτη λυκείου, από το 13 που είναι σήμερα σε 9 και αυξάνουμε τις ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας από 31 σε 34. Εισάγουμε ως υποχρεωτικό για όλους το μάθημα της Φιλοσοφίας που γίνεται σε άλλες χώρες του κόσμου και δε γινόταν μέχρι σήμερα εδώ, στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη φιλοσοφία. Μετατοπίζοντας κάπως το βάρος από τις γνώσεις στις δεξιότητες - ικανότητες, όπως προκρίνεται διεθνώς στα εκπαιδευτικά ζητήματα, καθιερώνουμε στην πρώτη και δεύτερη τάξη του λυκείου την ερευνητική ή συνθετική εργασία, το «πρότζεκτ» με στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν εμπειρία διαχείρισης μαθησιακών έργων ανοικτού τύπου, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, καινοτομία, σχεδιασμό και επίλυση προβλημάτων. Ήδη με Υπουργική Απόφαση η ερευνητική εργασία επεκτάθηκε σε όλες τις τάξεις του δημοσίου.

Το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας μπαίνει στην πρώτη και δεύτερη τάξη, επειδή θέλουμε τον ενεργό, τον δημοκρατικό πολίτη με την κριτική σκέψη. Με τα άρθρα 3 και 4 αποσυνδέουμε το απολυτήριο λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις, ένα αίτημα πολλών ετών. Ο μαθητής δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις για να πάρει το απολυτήριο του. Εισάγουμε το θεσμό της τράπεζας των θεμάτων, ένα μέτρο που διασφαλίζει ότι ο εκπαιδευτικός θα εξαντλήσει υποχρεωτικά την προβλεπόμενη διδακτέα ύλη αφού το 50% των θεμάτων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων λαμβάνεται με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και είναι κοινά πανελλαδικά και το 50% διατυπώνεται από το διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες.

(Συνέχεια ομιλίας κ. Συμεών Κεδίκογλου, Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων)

Έτσι, αντιμετωπίζουμε την κακή πρακτική ένας εκπαιδευτικός να προχωράει με την ύλη και άλλος να μένει πίσω, σχολείο από σχολείο να διαφέρει, διαμορφώνοντας άνισες συνθήκες για τους μαθητές ή ακόμα κάποιοι, ευτυχώς ελάχιστοι, εκπαιδευτικοί να δίνουν στους μαθητές περιορισμένο αριθμό θεμάτων για τις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις, τη στιγμή που άλλοι μαθητές σε άλλα σχολεία εξετάζονται κανονικά εφ’ όλης της ύλης.

Όσον αφορά, τις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτές διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το λύκειο, με θέματα που προκύπτουν κατά ποσοστό 50% από τράπεζα θεμάτων και πάλι και κατά ποσοστό 50% από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.

Μειώνουμε σε τέσσερα από έξι τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την οποία προσμετράται και ο βαθμός προαγωγής και απόλυσης. Με αυτό τι πετυχαίνουμε; Τονώνουμε τη γενική παιδεία, δίνοντας κύρος και βάρος σε όλα τα διδασκόμενα μαθήματα και αποτρέποντας τον μαθητή από πρόωρη επιλογή κατευθύνσεων και ουσιαστική μελέτη, μόνο αυτών με παράλληλη απαξίωση των μη εξεταζόμενων πανελλαδικά μαθημάτων και αναβαθμίζουμε το ρόλο του καθηγητή μέσα στο σχολείο.

Δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, αρ.16, ως ανεξάρτητη αρχή και επιτελικός επιστημονικός φορέα,ς αρμόδιος για ζητήματα που αφορούν τις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο, στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και λειτουργία της τράπεζας θεμάτων. Ουσιαστικά μιλάμε για μόνο μία θέση, αυτή του Προέδρου. Προχωράμε και στη θέσπιση πιστοποιητικού Η/Υ στο γυμνάσιο, κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό.

Κλείνοντας, για το γενικό λύκειο, αν θέλαμε να περιγράψουμε με δύο φράσεις τις αλλαγές, αυτές θα ήταν η παιδευτική του αυτοτέλεια και η αποδέσμευση από τον σφιχτό εναγκαλισμό του, με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην επαγγελματική εκπαίδευση τώρα, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, η επαγγελματική εκπαίδευση είναι απαξιωμένη και μετράμε συνέπειες αυτής της απαξίωσης στους δείκτες ανεργίας των νέων και στον τομέα της ανάπτυξης.

Έχει διαμορφωθεί στις συνειδήσεις γονέων και μαθητών, η εσφαλμένη αντίληψη ότι τα επαγγελματικά λύκεια είναι για τους μαθητές με χαμηλότερες επιδόσεις, που θα δυσκολεύονταν στο γενικό λύκειο. Είναι μία στρέβλωση που οφείλουμε να διορθώσουμε, ειδικά σήμερα. Βλέπουμε ότι στις χώρες που η επαγγελματική εκπαίδευση είναι ευρύτερα διαδεδομένη, το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι χαμηλότερο με χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα, στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποδεικνύουν σοβαρή μείωση του σχολικού πληθυσμού στη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση με τα ποσοστά γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης να κυμαίνονται, όπως προείπα, σε 70%-30%, όταν στις ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά αυτά είναι αντίστροφα.

Στο Υπουργείο Παιδείας πιστεύουμε ότι η αναμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανάπτυξη. Βασικός μας στόχος, είναι η καταξίωση του επαγγελματικού σχολείου ως σχολείου Πρώτης επιλογής, ένα ελκυστικό σχολείο, το οποίο διασφαλίζει στον απόφοιτό του ευρύτερη μόρφωση και παιδεία, ενώ παράλληλα τον εκπαιδεύει ως μελλοντικό επαγγελματία.

Η μεγάλη καινοτομία αυτού του νομοσχεδίου, είναι η θέσπιση της μαθητείας,αρ.7. Η τάξη της μαθητείας αποτελεί τον μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών, τυπικής εκπαίδευσης, μετά τις τρεις τάξεις του ΕΠΑΛ και να ανταποκρίνεται στο μεγάλο ζητούμενο, τη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Μετά τα τρία έτη φοίτησης στο Επαγγελματικό Λύκειο, όπου ο μαθητής θα παίρνει απολυτήριο και επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 3, προβλέπεται τέταρτο προαιρετικό έτος μαθητείας σε συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τον ΟΑΕΔ.

Περιλαμβάνει μαθητεία στο χώρο εργασίας, αλλά και θεωρητικό μάθημα ειδικότητας στο χώρο του σχολείου. Πρόκειται για καθολική μαθητεία στο σύνολο των 40.000 περίπου μαθητών, που επιλέγουν τα Επαγγελματικά Λύκεια. Σήμερα, μόνο οι 10.000 που επιλέγουν ΕΠΑΣ κάνουν μαθητεία, οι υπόλοιποι 30.000 αρκούνται στις μειωμένες δεξιότητες, που προσφέρει η πρακτική άσκηση, όπως αποδεικνύουν μελέτες. Οι απόφοιτοι του 4ου έτους θα παίρνουν πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας επιπέδου 4.

Η τάξη μαθητείας εφαρμόζει το δυικό σύστημα εκπαίδευσης και περιλαμβάνει μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, μάθημα ειδικότητας και προπαρασκευαστικά μαθήματα πιστοποίησης στη σχολική μονάδα.

Στο αρ.10, προσαρμόζουμε τα προγράμματα σπουδών στο Επαγγελματικό Λύκειο, στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ενισχύοντας τη δυνατότητα κινητικότητας των αποφοίτων και πέραν των εθνικών συνόρων και να συμμετέχουν ισότιμα στην αγορά εργασίας και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στο άρθρο 13, διασφαλίζουμε την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όσους μαθητές το επιθυμούν και με ειδικούς όρους σε τμήματα της ειδικότητας που σπουδάζουν στο επαγγελματικό λύκειο και η εισαγωγή στην τριτοβάθμια με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους μαθητές Γενικού Λυκείου. Έχουμε αύξηση ωρών διδασκαλίας, 2.146 ώρες για 3 + 1 έτη από 1.189 στα ΕΠΑΛ στο αρ.9. Το νέο επαγγελματικό σχολείο που καθιερώνεται με αυτό το νομοσχέδιο θα παρέχει στέρεες γενικές γνώσεις και παράλληλα σύγχρονες επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης στα Α.ΤΕ.Ι. με ειδικές εξετάσεις.

Οι παραπάνω αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και στο σύστημα των πανελληνίων αρχίζουν από την Α΄ Λυκείου του σχολικού έτους 2013-2014. Συνεπώς, το νέο σύστημα πανελλαδικών θα ισχύσει από το 2016. Κανείς δεν αιφνιδιάζεται από τις προτεινόμενες αλλαγές.

Ειδική μνεία θα κάνω για τα θέματα της ειδικής αγωγής. Με αυτό το νομοσχέδιο, ερχόμαστε στο αρ. 28μ να διορθώσουμε στρεβλώσεις και αδικίες που παρατηρούνται στα θέματα της ειδικής αγωγής και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού, ενώ καθίστανται ενεργείς διατάξεις, οι οποίες παρέμεναν ανενεργές και δυσλειτουργικές.

Συγκεκριμένα, εξομοιώνεται η Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση με τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση. Προβαίνουμε σε πλήρη αντιστοίχηση της ειδικής με τη γενική εκπαίδευση ρυθμίζοντας θέματα ισοτιμίας τίτλων, εγγραφών και μετεγγραφών μαθητών καθώς και αντιστοίχισης βαθμίδων εκπαίδευσης. Εισάγουμε τη μαθητεία- πρακτική στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και η φοίτηση κατανέμεται πλέον σε 6 τάξεις, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο για τη φοίτηση των παιδιών σε αυτή τη σχολική δομή.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ, Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων)

Ορίζουμε τη φοίτηση στα 6 έτη, καθώς είχε παρατηρηθεί κατάχρηση της δυνατότητας να φοιτούν για 8 έτη, παρόλο που είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς νωρίτερα τις 5 τάξεις που υπήρχαν ως τώρα. Η όποια παράταση, ωστόσο, πέραν των 6 ετών εξακολουθεί να ισχύει αν έχουμε περιπτώσεις ανεπαρκούς φοίτησης ή αξιολόγησης. Συγκροτούνται νόμιμα τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, έτσι ώστε να μπορέσουν οι περιφέρειες να προβούν σε προσλήψεις αναπληρωτών και σε υπηρεσιακές μεταβολές. Ενεργοποιούμε και για την ειδική αγωγή τις ρυθμίσεις που ισχύουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναφορικά με τα ζητήματα διορισμών, μεταθέσεων, αποσπάσεων και προσλήψεων αναπληρωτών, καθώς οι εξαιρετικές ρυθμίσεις που εισαγάγουν στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση διατάξεις των άρθρων 20, 21 και 22, παραβιάζουν την αρχή της ισότητας.

Προβλέπουμε, επίσης, τη διευκόλυνση της μεταφοράς των μαθητών ειδικής αγωγής διαφορετικών βαθμίδων εκπαίδευσης σε περίπτωση συστέγασης και κρίνεται απαραίτητο να εναρμονιστούν τα ωρολόγια προγράμματά τους. Είναι θέματα αυτονόητα, που όμως δεν συνέβαιναν στο ελληνικό σχολείο. Αίρουμε την αδικία που αφορά τους κλάδους του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού κατόχων πτυχίων παιδαγωγικού τμήματος, οι οποίοι δεν μπορούσαν να λάβουν παιδαγωγική επάρκεια. Προβαίνουμε σε διατάξεις που δημιουργούν θεσμική δυνατότητα αξιοκρατικής και ισότιμης υπηρεσιακής εξέλιξης και των μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού που υπηρετεί στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Ρυθμίζουμε θέματα πιστοποίησης και επάρκειας νοηματικής και Braille γλώσσας, κατά το δυνατόν σύμφωνα με προτάσεις των ομοσπονδιών κωφών και τυφλών και μεταβιβάζουμε αρμοδιότητες του Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης της επαρκούς γνώσης της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και γραφής στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ρυθμίζουμε ένα αίτημα των σχολείων της γενικής εκπαίδευσης για να μπορούν να λειτουργούν καλύτερα όταν φοιτούν σε αυτά μαθητές με αναπηρία, σύμφωνα με το οποίο στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα πρέπει να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών σε αναλογία το πολύ 1 προς 3. Θέματα αυτιστικών μαθητών ρυθμίζονται στην κατεύθυνση της ίσης αντιμετώπισης όλων των μαθητών με αναπηρία.

Ρυθμίζεται και νομοθετικά κάτι που έχει γίνει ήδη, η πρόσληψη από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής αναπληρωτών για 10 μήνες και όχι για 7. Τέλος, προβλέπονται ρυθμίσεις που διασαφηνίζουν θέματα ασαφή σχετικά με την παράλληλη στήριξη και τις γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ με τρόπο που μειώνει την ταλαιπωρία των γονέων, καθώς όλες οι γνωματεύσεις του ΚΕΔΔΥ έχουν μόνιμη ισχύ, ενώ για αυτές που εξαιρούνται από τη ρύθμιση θα επανακαθορίζονται σε διάστημα που θα προκύπτει υποχρεωτικά με τη γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ. Επίσης, διευκολύνουμε τη διαδικασία γνωματεύσεων προς όφελος των γονέων και των μαθητών, υποχρεώνοντας τα ΚΕΔΔΥ να γνωματεύουν εντός 45 ημερών. Σε περίπτωση που για αντικειμενικούς λόγους υπάρχει παράταση της προθεσμίας, αυτή θα πρέπει να είναι απολύτως δικαιολογημένη. Στέκομαι ιδιαίτερα στα θέματα ειδικής αγωγής, γιατί αυτά τα παιδιά έχουν περισσότερο ανάγκη τη στήριξή μας, γιατί στην Ελλάδα είμαστε σημαντικά πίσω σε αυτά τα θέματα και γι' αυτό στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της μέσης εκπαίδευσης ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να φέρουμε βελτιώσεις.

Με το άρθρο 35 ρυθμίζονται θέματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Καταργείται η ειδική προϋπόθεση που υπάρχει στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για προηγούμενη συμπλήρωση πενταετούς υπηρεσίας με απόσπαση σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού, επιχειρώντας να διευρυνθεί ο κύκλος των εκπαιδευτικών που δύνανται να αποσπαστούν. Καταργείται η ρύθμιση που προέβλεπε την απώλεια οργανικής θέσης στα σχόλια που υπηρετούν για όσους εκπαιδευτικούς αποσπαστούν στο εξωτερικό.

Στο άρθρο 36 προβλέπονται ρυθμίσεις για το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, των προτύπων πειραματικών σχολείων και άλλες διατάξεις. Παρέχεται η δυνατότητα σε γυμνάσια και λύκεια να υποβάλουν υποψηφιότητα για το χαρακτηρισμό τους ως πρότυπα πειραματικά, υπό τις οριζόμενες συνθήκες και προϋποθέσεις και επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με την εισαγωγή μαθητών σε αυτά. Για όσους καθηγητές στα πρότυπα πειραματικά λήγει η θητεία τους και δεν ανανεώνεται δεν προβλέπεται διαδικασία αξιολόγησης, αλλά τίθεται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ χωρίς δικαίωμα υποψηφιότητας για πλήρωση κενής θέσης πενταετούς θητείας τα επόμενα 3 χρόνια. Επεκτείνεται και στα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια η δυνατότητα που είχε δοθεί στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και δημοτικά ο αριθμός των μαθητών κατά τμήμα να υπερβαίνει κατά 10% το εκάστοτε όριο μαθητών ανά τάξη στα δημόσια σχολεία και επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας. Επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με την παιδαγωγική και εκπαιδευτική επάρκεια στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Προσπάθησα αυτές τις μέρες που ήμουν εδώ και άκουσα όσο μπορούσα περισσότερο τους συναδέλφους ικανοποιητικά. Αν θέλαμε να μαζέψουμε τα κυριότερα σημεία κριτικής στο νομοσχέδιο, θα προσπαθήσω να τα ομαδοποιήσω και να απαντήσω κατά το δυνατόν σε όλα. Κάτι που άκουσα είναι ότι το νέο λύκειο αποτελεί ένα συνεχές πανελλαδικό εξεταστικό κέντρο. Είναι πράγματι έτσι; Καταρχήν, εξετάσεις προαγωγικές από τάξη σε τάξη έχουμε και σήμερα. Αυτό που αλλάζει είναι ότι μετράει ο βαθμός καθώς και ότι η επιλογή των θεμάτων γίνεται σε ποσοστό 50% από τράπεζα θεμάτων. Θέλουμε, αλήθεια, η εισαγωγή ή μη ενός μαθητή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να εξαρτάται από μια ενδεχόμενη ατυχία ή θέλουμε να επιβραβεύουμε την προσπάθεια και τη συνολική επίδοση και εικόνα του μαθητή; Θέλουμε το μέλλον του να εξαρτάται μόνο από μια ολιγόωρη εξέταση ή να δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες; Πρέπει να επιλέξουμε. Εξάλλου, οι εξετάσεις αυτές είναι ενδοσχολικές, διεξάγονται στο σχολείο, τα θέματα ορίζονται σε ποσοστό 50% από τον οικείο καθηγητή και τα γραπτά βαθμολογούνται από τον ίδιο, ενώ έχουμε και μείωση των μαθημάτων που εξετάζονται στις πανελλαδικές από 6 σε 4.

Ένα άλλο επιχείρημα είναι πως ενδυναμώνει ουσιαστικά την παραπαιδεία, καθώς οι μαθητές θα ξεκινούν φροντιστήρια νωρίτερα. Πώς ενδυναμώνεται η παραπαιδεία, αφού στην α΄ και β΄ τάξη του νέου λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας καταλαμβάνουν ποσοστό 100% και 80% αντίστοιχα, ενώ στην γ΄ τάξη το ποσοστό των μαθημάτων κατεύθυνσης είναι 80% με πάρα πολλές ώρες διδασκαλίας για τα μαθήματα κατεύθυνσης, ώστε κανείς να μην μπορεί να πει ότι δεν γίνονται επαρκώς πολλές ώρες στα μαθήματα αυτά και ότι θα πρέπει κάποιος να καταφύγει στα φροντιστήρια; Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην γ΄ λυκείου αυξάνουμε τις ώρες διδασκαλίας των εξεταζομένων μαθημάτων στις πανελλαδικές από 14 σε 20 εβδομαδιαίως και στα ελαττωμένα μαθήματα από 6 σε 4.

Θέλω να προσθέσω σ' αυτό το σημείο πως το θέμα της παραπαιδείας είναι και θέμα νοοτροπίας, γιατί κάποια στιγμή κάποια μαθήματα θα πρέπει να υπάρχουν προς εξέταση Ακόμη και αν υπάρχει, όπως άκουσα, το εθνικό απολυτήριο, που είναι κάτι που είναι κάτι που και εγώ το βλέπω θετικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα όπου να μην υπάρχουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και να μπαίνουν τα παιδιά στα πανεπιστήμια κατευθείαν με κάποιες εξετάσεις που θα ορίζουν αυτά.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ, Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων)

Ακόμα και τότε, θα έχουμε κάποια μαθήματα που τα πανεπιστήμια θα ορίζουν ως μαθήματα για την εισαγωγή των ενδιαφερομένων. Τότε, θα μεταθέσουμε την παραπαιδεία ενδεχομένως σε άλλα φροντιστήρια. Γι αυτό λέω ότι είναι θέμα νοοτροπίας, όποια βελτιωτική ρύθμιση για τον περιορισμό και την εξάλειψη. Και αν έρθει θα πέσει στο κενό αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και τη στάση μας στο θέμα. Και βεβαίως, πάνω σε αυτό το θέμα του Εθνικού Απολυτηρίου, υπάρχει ένα ζήτημα για τις σχολές υψηλής ζήτησης για την ιατρική για παράδειγμα. Πως θα μπορέσουν στο πρώτο έτος αυτή τη στιγμή, υπάρχουν οι υποδομές για την ιατρική σχολή να δεχθεί όλο αυτό το πλήθος, των μαθητών που θα ήθελαν να φοιτήσουν στο πρώτο έτος;

Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκε η Εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, να μπούνε κάποιες εξετάσεις, κάποια συνέντευξη μέσα από τις σχολές για τους μαθητές, που θα ενδιαφερθούν και τα πανεπιστήμια να διαλέξουν τους φοιτητές τους. Πιστεύετε ότι, αυτή τη στιγμή έχουν την ωριμότητα αν θέλετε τα πανεπιστήμια μας δυστυχώς, έτσι όπως είναι το σύστημα να εφαρμόσουν μια συνέντευξη, η οποία θα ήταν καθολικά αποδεκτή αδιάβλητη από όλους μαθητές, γονείς, ενδιαφερόμενους; Σε αυτό είμαι πολύ θετικός αν γίνει κάποια στιγμή να το επανεξετάσουμε.

Κατά τη διαβούλευση, κυρίαρχο επιχείρημα κριτικής ήταν το μάθημα της πληροφορικής, και η αύξηση των ωρών διδασκαλίας του. Είναι ένα σημείο, που με έβρισκε και εμένα σύμφωνο και πράγματι, στο νομοσχέδιο που καταθέσαμε έχει περιληφθεί και στις τρείς τάξεις του Λυκείου. Τώρα, έχουμε παραπάνω ώρες από ότι είχαμε πριν, γιατί αν έμπαινε σαν κατεύθυνση θα είχαμε 6 μεν ώρες αλλά για κάποια συγκεκριμένα παιδιά, ενώ τώρα είναι γενικής παιδείας και 2 ώρες συνολικά ακουμπάνε περισσότερα παιδιά.

Δεν θα εφαρμοζόταν αν ήταν μάθημα κατεύθυνσης, θα είχαμε δυσκολία εφαρμογής στα μικρά σχολεία αν το κάναμε μάθημα κατεύθυνσης. Γιατί δεν θα βρίσκαμε τμήματα 8 μαθητών για να έχουμε αυτά τα τμήματα. Η αλγοριθμική, μπαίνει για πρώτη φορά στην γενική παιδεία και στην τελική ανάλυση, σημασία έχει η γνώση που πρέπει να παρέχουμε ή ότι κάποιοι θέλουν να κάνουν φροντιστήριο; Ας μη γελιόμαστε για πρώτη φορά, εγώ θεωρώ ότι αναβαθμίζεται το μάθημα γιατί, γίνεται γενικής παιδείας.

Άλλωστε, η φιλοσοφία μας είναι να εξετάσουμε τις βασικές επιστήμες, και εμβάθυνσης στα επιμέρους μαθήματα θα γίνει μέσα στα πανεπιστήμια. Ειπώθηκε ακόμα ότι, ο αριθμός των 3 μαθημάτων επιλογής είναι μικρός, αυτό προτείνεται ώστε να υπάρχει δυνατότητα να σχηματίζονται και τα αντίστοιχα τμήματα. Ήταν συχνό το φαινόμενο, μέχρι τώρα μαθητές να επιλέγουν μαθήματα, για τα οποία δεν σχηματίζονταν αντίστοιχα τμήματα, λόγω του χαμηλού αριθμού των ενδιαφερομένων μαθητών, με αποτέλεσμα η καινοτομία των επιλεγομένων μαθημάτων ουσιαστικά να έχει αποτύχει.

Τέλος, εκφράζεται η ανησυχία αν μπορούν οι μαθητές να ανταποκριθούν στο νέο σύστημα, όταν αυτό ξεκινά τη φετινή χρονιά; Όπως σας είπα το νέο λύκειο, θα εφαρμοστεί από τους μαθητές της Α΄ Λυκείου και το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα ισχύσει από το 2016. Πολλές φορές, εκφράζουν γνώμες και απόψεις που σκόπιμα πανικοβάλουν μαθητές και γονείς. Το Υπουργείο δεν αιφνιδιάζει με κανένα τρόπο την κοινωνία. Άκουσα φράσεις για εξαντλητικές εξετάσεις, μέγγενη στους εκπαιδευτικούς, μεταρρύθμιση με συνοπτικές διαδικασίες μετά από 5 χρόνια, πριμοδότηση ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων και ότι αυτός που έχει τα χρήματα και μόνο, θα μπορεί να σπουδάσει.

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν ή είχατε γράψει κάποιοι τις ομιλίες σας πριν καν δείτε το νομοσχέδιο ή και οι δύο αναφερόμαστε σε διαφορετικό νομοσχέδιο. Ακούστηκαν πολλές απόψεις από συναδέλφους και σας ευχαριστώ, για τις παρατηρήσεις και τα σχόλια. Από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, θα περιμέναμε περισσότερες θέσεις και προτάσεις. Ο χώρος της παιδείας, είναι ο κατεξοχήν χώρος συναίνεσης και δημιουργικής σύνθεσης.

Υπάρχει βέβαια, και η στείρα κριτική για τα κομματικά οφέλη, δυστυχώς ακόμα και σήμερα από την ΟΛΜΕ, δεν ακούσαμε ένα σημείο το οποίο δείχνει να είναι θετικό για το νομοσχέδιο. Κλείνω με το εξής, ανησυχούμε όλοι για το μέλλον των παιδιών μας, καθώς όμως το μέλλον δεν είναι παρά το αύριο του σήμερα, ας ξεκινήσουμε από αυτό με ανοικτά σχολεία για όλους τους μαθητές. Σας ευχαριστώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Ευχαριστούμε τον κύριο Κεδίκογλου. ΤΟ λόγο έχει ο κύριος Γκιουλέκας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων) : Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι κανένας δεν αμφιβάλει και δεν αμφισβητεί για τις καλές προθέσεις, όλων των συναδέλφων σε ένα τέτοιο ζήτημα, που αγγίζει τα εθνικά μας θέματα, γιατί και η παιδεία είναι μια εθνική υπόθεση. Με αυτή την έννοια, σαφώς και όλους μας νοιάζει, αγωνιούμε όλοι για το μέλλον των παιδιών μας. Μόνο που θα μου επιτρέψτε να πω ότι, μέσα από την δεύτερη ημέρα της συζήτησης τη χθεσινή και την σημερινή, με τους φορείς και τις παρατηρήσεις που έκαναν πολλοί συνάδελφοι, ακούστηκαν απόψεις που θα έλεγα ότι, λίγο άγγιξαν την ουσία.

Δηλαδή, δεν μιλήσαμε για την ουσία του θέματος σε πολλά ζητήματα αλλά, μίλησαν περισσότερο για τον τύπο. Θα έρθω αμέσως στο προκείμενο για να σας πω το τι εννοώ, εγώ δεν θα ήθελα να σας απασχολήσω για τα όσα εισάγονται για τη μη τυπική εκπαίδευση, γιατί έγινε αρκετή συζήτηση. Η καινοτομία αυτού του νομοσχεδίου σε ότι αφορά το δικό μου τομέα, είναι ότι εδώ δίνουμε ακόμα μια επιλογή στο παιδί.

Κάτι που δεν υπήρχε ως τώρα, και από το γενικευμένο ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, ξεχωρίζουμε και δημιουργούμε ένα τρίτο άξονα στην παιδεία, που είναι τα μετά γυμνασιακά ΙΕΚ τα ΣΕΚ οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, ακριβώς για να μπορεί κανείς να επιλέξει. Είτε το Γενικό Λύκειο είτε το Επαγγελματικό Λύκειο, είτε την τρίτη κατεύθυνση, όπου εκεί η επιλογή γίνεται με μια πολύ συγκεκριμένη στόχευση. Γιατί σας είπα ότι δεν αγγίξαμε την ουσία, το λέω γιατί άκουσα πολλούς να λένε ότι διώχνουμε τα παιδιά στα ΙΕΚ, στο ΣΕΚ. Δεν κατάλαβα τι αντίληψη, γιατί είναι τραγικό να δώσουμε άλλη μια δυνατότητα στα παιδιά.

Επιλογές δίνουμε στο παιδί, στο γονιό, το να του δώσουμε μια ακόμα επιλογή το μεταφράζουμε ως διωγμό του μαθητή προς μια κατεύθυνση, που έτσι όπως το τοποθέτησαν εδώ, συγκεκριμένα είναι σαν να αφορίζουν οι ίδιοι εκ των προτέρων τη μη τυπική εκπαίδευση. Λυπάμαι έχουμε άλλη φιλοσοφία, πιστεύουμε ότι πρέπει να δυναμώσουμε και τη μη τυπική εκπαίδευση, δηλαδή την κατάρτιση για να μπορέσουμε πραγματικά, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να δώσουμε κάτι καλύτερο στην νεολαία μας.

Σας είπα δεν αμφιβάλω για τις καλές προθέσεις του καθενός μας αλλά, επιτρέψτε μου να πω ότι, όταν κάποιος αφορίζει ένα ολόκληρο σύστημα το σύστημα της μη τυπικής εκπαίδευσης της κατάρτισης δηλαδή, ουσιαστικά καταλαβαίνετε και τι μήνυμα στέλνει στον ελληνικό λαό. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τουλάχιστον, θα μπορούσαμε ειλικρινά να τα προσεγγίσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο. Τι κάνουμε λοιπόν εμείς; Ερχόμαστε και λέμε στο ΣΕΚ, ότι μπορεί κάποιος να επιλέξει μαζί με μαθήματα γενικής παιδείας, να επιλέξει να μπορεί να ξέρει γλώσσα, μαθηματικά, ενώ στις ΕΠΑΣ θυμίζω δεν υπήρχε κανένα μάθημα γενικής παιδείας.

Κάποιος πήγε να μάθει μόνο μια τέχνη, εδώ μεταφέρουμε τις ΕΠΑΣ στο ΕΠΑΛ, δημιουργούμε ένα τρίτο άξονα, τον τρίτο βραχίονα της παιδείας, στο στάδιο μετά την υποχρεωτική 9ετή εκπαίδευση και εκεί δίνουμε την δυνατότητα, σε κάποιους να πάρουν βασικές γνώσεις παιδείας. Και από εκεί και πέρα να μπορεί να αποκτήσει δεξιότητες, σε μια αρχική φάση μέσα από το ΣΕΚ. Μετά του δίνουμε το επόμενο βήμα, εάν θέλει να ακολουθήσει τη μη τυπική εκπαίδευση μέσα από τα ΙΕΚ. Και μάλιστα, εδώ ενδυναμώνονται είδατε ότι μπήκε η τάξη μαθητείας, προαιρετικά βέβαια αλλά, δίνεις και άλλες επιλογές.

Με το πέμπτο εξάμηνο της μαθητείας στα ΙΕΚ, δίνουμε μια άλλη επιλογή. Κυρίες και κύριος συνάδελφοι, εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι κάναμε την επανάσταση στην παιδεία και λύσαμε όλα τα προβλήματα, προσπαθούμε με πολύ μετρημένες εκφράσεις να πούμε ότι, ναι κάνουμε κάποιες τομές μέσα σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες. Κάτω από τις οποίες υφιστάμεθα όλοι, και το λέω αυτό γιατί κάθε μεταρρύθμιση, χρειάζεται χρηματοδότηση. Όσο πιο γενναία είναι μια μεταρρύθμιση τόσο περισσότερο πρέπει να μπορεί κάποιος να τη χρηματοδοτήσει.

Σίγουρα αυτή τη στιγμή, η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο κι έτσι, αυτή η προσπάθεια που γίνεται- γίνεται με τα μέσα που διαθέτουμε πολύ αποτελεσματικά και ουσιαστικά. Γιατί είναι μια προσπάθεια που αν και γίνεται λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, αυτό δεν πρέπει να μεταφράζεται σαν κάτι κακό, δείτε και από την άλλη τη σπουδή που έχουμε να μην χάνουμε άλλο χρόνο. Όλοι δεν διαπιστώνουμε εδώ μέσα ότι, υπάρχουν πολλές παθογένειες στην παιδεία, ότι πρέπει να διορθώσουμε κάποια πράγματα.

Και όταν έρχεται το Υπουργείο Παιδείας, η κάθε Κυβέρνηση να φέρει μια μεταρρύθμιση μα γιατί τη φέρατε τώρα; Έπρεπε να την φέρνατε νωρίτερα, να μην την εφαρμόσετε τώρα, αναστείλατε την εφαρμογή.

(Συνέχεια ομιλίας κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, Υφυπουργού Παιδείας)

Επιτέλους, ας αποφασίσουμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι θέλουμε. Θέλουμε να κάνουμε μια τομή κάτω από τις δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες από τις οποίες διερχόμαστε; Ας την κάνουμε και ας διορθώσουμε, ενδεχομένως, κάποια κακώς κείμενα και μέσα από τη συζήτηση, θα τα δείτε και στην πράξη. Σας λέω για τα ΣΕΚ και θα είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντί σας και απέναντι σε εκείνους που δίνουμε λόγο όλοι μας, τον ελληνικό λαό.

Τα ΣΕΚ είναι μια νέα επιλογή, δεν είπε κανείς ότι θα τρέξουν αυτή τη στιγμή με 200 χλμ.. Θα τα βάλουμε να λειτουργήσουν, έχουν προβλεφθεί τα πάντα, πώς θα γίνει η χρηματοδότησή τους. Σας απήντησε ο Υπουργός και εγώ ότι προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά χρηματοδοτούνται και από άλλες πηγές. Από εκεί και πέρα, θα δούμε στην πορεία, αν έχουμε κάτι να διορθώσουμε, θα το διορθώσουμε. Τι θα ήταν καλύτερο, να αναστείλουμε την εφαρμογή αυτής της τομής την οποία προσπαθούμε να κάνουμε προκειμένου να διαπιστώνουμε με ασκήσεις επί χάρτου, αν κάπου κάνουμε λάθος ή σωστό; Εγώ σας λέω, ότι και 6 μήνες να διαρκέσει ακόμη ο διάλογος, που διαρκεί 5 χρόνια, δεν θα τελειώσουμε. Πάλι κάτι θα υπάρχει, βεβαίως στην πράξη να το διορθώσουμε.

Κανείς δεν ήρθε δογματικά να πει, ότι εμείς έχουμε την απόλυτη και αυθεντική άποψη και γνωρίζουμε την αλήθεια. Όχι, όλοι συμπληρώνουμε κάτι, αλλά ας το προσεγγίσουμε με αυτή την έννοια.

Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι στη μη τυπική εκπαίδευση, δίνουμε αυτή την κατεύθυνση, δίνουμε και την κατεύθυνση μετά στα μεταλυκειακά Ι.Ε.Κ., αν πούμε τα μεταγυμνασιακά Ι.Ε.Κ., τα Σ.Ε.Κ. δηλαδή, για να μπορέσει κάποιος να έχει μία ακόμη επιλογή που δεν είχε ως τώρα. Από εκεί και πέρα, πραγματικά αναβαθμίζουμε την τεχνική εκπαίδευση και την κατάρτιση στον τόπο μας. Πώς το αναβαθμίζουμε; Πρώτον, φέρνοντας αυτές τις τομές για τις οποίες μίλησα μόλις πριν. Δεύτερον, δίνοντας τη δυνατότητα για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, όποιος επιθυμεί εντελώς δωρεάν, να μπορέσει να κάνει και αυτές τις επιλογές. Γι’ αυτό μίλησα προηγουμένως για μια απαξιωτική στάση ορισμένων συναδέλφων για την κατάρτιση, κάτι που εκ προοιμίου δεν μπορεί κανείς να το πάρει ως προσέγγιση που βοηθά την παιδεία, διότι είναι μια τρίτη επιλογή. Δεν είπε κανείς ότι είναι υποχρεωμένος να κάνει τη μία ή την άλλη επιλογή ο μαθητής, επιλέγει ό,τι θέλει. Ας του δώσουμε όμως περισσότερες επιλογές, επιλογές τις οποίες τις στηρίζουμε και εδώ είναι και η πολιτική βούληση του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργού και όλων ημών και βεβαίως, της Κυβέρνησης, να το στηρίξει με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους. Αυτό είναι κάτι κατ’ αρχήν, θετικό. Θα θέλαμε να ακούσουμε και άλλες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης ή για τα Κολέγια, θα μιλήσουμε και στο Τμήμα, αλλά θα ήθελα να μείνω λίγο σε ορισμένα, τα οποία ακούστηκαν από την πλευρά κάποιων συναδέλφων, γιατί είτε υπάρχει μια διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση και πολιτική άποψη, όπου εκεί πραγματικά δεν μπορεί κανείς να πει γιατί δεν προσεγγίζουν οι δύο απόψεις. Μιλώ για την άποψη του Κ.Κ.Ε., που έχει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση σε κάποια θέματα, απ’ ό,τι έχουμε εμείς. Εμείς στηρίζουμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία, γιατί αυτό είναι η βασική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης. Τελεία και παύλα, δεν το διαπραγματευόμαστε, από εκεί και πέρα, όμως, εμείς από τη δική μας πλευρά, θέλουμε να αφήσουμε παράλληλα με έναν απόλυτο έλεγχο του συστήματος, κάποια ιδιωτική πρωτοβουλία. Πάντως, η επιλογή μας είναι η στήριξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας και εκεί ακριβώς αναφέρομαι, στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Δεν μίλησα καθόλου για ιδιωτικές δομές. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει μια διαφορετική ενδεχομένως ιδεολογική και πολιτική προσέγγιση, όπως και με κάποια άλλα κόμματα, τα οποία είπαν ότι δεν μπορεί θέματα που αφορούν στην κατάρτιση να τα αφήνουμε σε ιδιώτες.

Εμείς στηρίζουμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία, αλλά από εκεί και πέρα σας είπα, δεν έχουμε ιδεοληψίες. Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι αυτά είναι ιδεοληψίες, βεβαίως, θέλουμε να υπάρξει παράλληλα και κάτω από έλεγχο η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Διαβάζω : «Το νομοσχέδιό σας διώχνει τους μαθητές από τη γενική παιδεία και τους οδηγεί στη μη τυπική κατάρτιση». Αυτό ακούστηκε από συνάδελφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Είμαι δημοσιογράφος και δικηγόρος, αυτές είναι οι επαγγελματικές μου ιδιότητες. Θέλω να τεκμηριώνω ό,τι λέω, πήρα το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το διάβασα. Δεν καταλαβαίνω τι διαφορετική άποψη έχετε εσείς από εμάς στις κατευθύνσεις.

Σας διαβάζω : «Γυμνάσιο και Λύκειο : βασικοί άξονες της πρότασής μας, είναι η θεσμοθέτηση της 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, η θέσπιση του Ενιαίου Λυκείου Θεωρίας και Πράξης και η δημιουργία κύκλου αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν μεταλυκειακής τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης».

Δημόσια μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση : Υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας και με το νομοσχέδιο ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο η δημόσια και δωρεάν τεχνική και τεχνολογική εκπαίδευση μεταλυκειακά; Βεβαίως, με τις δομές τις οποίες υπάρχουν. Υπάρχει και μάλιστα ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Επιπροσθέτως, τι κάνουμε; Δημιουργούμε εκεί έναν ακόμη κλάδο μετά την 9χρονη μη τυπική εκπαίδευση με το ΣΕΚ. Άρα, θέλω να πω, ότι και εσείς μιλάτε για δημόσια δωρεάν παιδεία και εμείς τη στηρίζουμε. Εσείς δίνετε κάποιες κατευθύνσεις εδώ, αν όμως διαβάσει κανείς τις τοποθετήσεις σας, όπως αυτή που διάβασα προηγουμένως, ότι δηλαδή, διώχνουμε τα παιδιά στην κατάρτιση, θα έλεγε ότι εσείς εξοβελίζετε εντελώς από το σύστημα της παιδείας οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τη γενική παιδεία και όλα τα υπόλοιπα τα ρίχνετε «στο πυρ το εξώτερον».

Δεν είναι έτσι, στο πρόγραμμά σας δεν λέει κάτι τέτοιο. Δεν με ενδιαφέρει να αναλύσω το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., απλώς το πήρα αυτό ως παράδειγμα για να πω ότι οι προσεγγίσεις, είτε γίνονται από τη δική σας ή δική μας κατεύθυνση, κάπου μπορούν να συγκλίνουν. Τουλάχιστον ως προς τις προθέσεις, σας είπα δεν αμφισβητώ ότι ο καθένας έχει πολύ καλές, για να μπορέσει να δώσει στην ελληνική νεολαία ό,τι καλύτερο έχει.

Διαβάζω κάτι άλλο που αφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Χθες στην τοποθέτησή του ο Εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ανέφερε ορισμένα θέματα για την τεχνολογική εκπαίδευση. Σας διαβάζω όμως και αυτά που είπε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο οποίος μιλώντας στο Α’ Θερινό Τμήμα την προηγούμενη εβδομάδα για το νομοσχέδιο : «Αντικατάσταση και Συμπλήρωση Διατάξεων για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης». Λέει : «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι θέλετε και μιλάτε για τεχνολογική ανάπτυξη, τη στιγμή που διαλύετε την τεχνική εκπαίδευση και πάτε τον κόσμο στα Ι.Ε.Κ.». Τα Ι.Ε.Κ. κατά τον εκπρόσωπο των ΑΝ.ΕΛ., είναι κάτι τελείως υποβαθμισμένο, κάτι το οποίο ουσιαστικά δεν πρέπει να υπάρχει ως δομή, την οποία δεν πρέπει να συζητούμε και εμείς θέλουμε τον κόσμο εκεί.

Επιτρέψτε μου να πω, ότι δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο υπάρχουν τέτοιες απόψεις. Μπορώ να ακούσω κριτική και δέχομαι εκ προοιμίου ότι πάρα πολλά πράγματα μέσα από τη συζήτηση ήδη διορθώθηκαν, αλλά μιλήσατε για αθέμιτο ανταγωνισμό στα Ι.Ε.Κ. και μάλιστα κάποιοι είπαν ότι σπρώχνουμε τον κόσμο στην ιδιωτική παιδεία, όταν για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα της δωρεάν κατάρτισης σε όποιον θέλει. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό, ξέρετε το σύστημα που ίσχυε με τα δίδακτρα τα τελευταία δύο χρόνια κ.λπ.. Σήμερα καταργείται όλο αυτό το σύστημα και μπαίνουμε σε ένα άλλο που αναβαθμίζει πραγματικά την κατάρτιση και την τεχνολογική εκπαίδευση.

Κλείνοντας, επειδή μιλάμε για ένα θέμα εθνικών διαστάσεων για την παιδεία μας, θα ήθελα να ενημερώσω όσους έχουν και την αρμοδιότητα, ότι από χθες ήδη στον τόπο μας, τα δημόσια Ι.Ε.Κ., όπως και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, διότι παρατείναμε τη θητεία των διευθυντών, οι οποίοι ήταν ως 30 Αυγούστου τοποθετημένοι εκεί. Όπου δεν υπήρχαν διευθυντές, παρατείναμε τη θητεία των Υποδιευθυντών για να λειτουργήσουν όλα τα Ι.Ε.Κ.. Ανανεώσαμε τη θητεία των διευθυντών των 58 σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, που λειτουργούν στην πατρίδα μας και προκηρύξαμε θέσεις διευθυντών για 8 σχολεία, όπου είχαν παραιτηθεί οι διευθυντές.

Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε έναν πίνακα για κάθε μέρα και σύμφωνα με τη χθεσινή αναφορά που μου έδωσαν, τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη, πρώτη μέρα λειτουργίας των Ι.Ε.Κ., 67 δημόσια Ι.Ε.Κ. άνοιξαν κανονικά με διευθυντές, 12 δημόσια Ι.Ε.Κ. άνοιξαν με τους Υποδιευθυντές, 3 Ι.Ε.Κ. άνοιξαν με τους μόνιμους υπαλλήλους γιατί δεν υπήρχε διευθυντής ή υποδιευθυντής και 2 Ι.Ε.Κ., στα οποία δεν υπήρχε δυνατότητα να έχουμε διευθυντή η υποδιευθυντή με τις προκηρύξεις που έγιναν, εξετάζονται οι αιτήσεις που έκαναν ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν θέση διευθυντού για να λειτουργήσουν όλα απρόσκοπτα και για να μπορέσουν κατά το νέο σχολικό έτος τα Ι.Ε.Κ, αλλά και τα Σ.Ε.Κ, αλλά και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, καθώς και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης να είναι έτοιμα και να λειτουργήσουν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ. Κατόπιν αυτών ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί της Αρχής του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις».

Ερωτάται η Επιτροπή: γίνεται δεκτό επί της αρχής το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας;

Κύριε Πασχαλίδη;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας): Ναι.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κουράκη;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ.): Κατά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κουτσούκο;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.): Ναι.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Ξουλίδου;

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ (Ειδικός Αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Κατά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Ματθαιόπουλε;

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή»): Κατά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Ρεπούση;

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ (Ειδική Αγορήτρια της ΔΗΜ.ΑΡ.): Κατά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λαμπρούλη;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε.): Κατά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κατόπιν αυτών, γίνεται δεκτό κατά πλειοψηφία, επί της Αρχής, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις της αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» και εισερχόμεθα στη συζήτηση επί των άρθρων.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ.): Εάν μου επιτρέπετε, έχω μία ερώτηση. Ο κ. Υπουργός πότε θα μιλήσει, για να μας πει τι αποδέχεται από τη συζήτηση που έγινε; Εικάζω ότι μετά από τη συζήτηση στην κατ’ άρθρων θα τοποθετηθείτε, για να πείτε τι δέχεστε και τι επιφυλάσσετε για τη δεύτερη ανάγνωση, ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται. Ευχαριστώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα γίνει τοποθέτηση επί όλου του Σχεδίου Νόμου, όλα τα άρθρα για 15 λεπτά οι Εισηγητές και στη συνέχεια όσοι επιθυμούν να μιλήσουν, παρακαλώ να το δηλώσουν, για να εγγραφούν. Το λόγο έχει ο κ. Πασχαλίδης για 15 λεπτά επί των άρθρων.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν Νομοσχέδιο για το νέο λύκειο επιχειρείται στροφή 180 μοιρών στο εκπαιδευτικό σύστημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό την ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη εκπαίδευση, αναβαθμισμένο με ειδικότητες που θα ανταποκρίνονται στις επιθυμίες των μαθητών και στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.

Περιληπτικά, εισάγεται πρότυπο πανελλαδικών για όλες τις τάξεις του λυκείου, μειώνονται τα επιστημονικά πεδία και τα εξεταζόμενα μαθήματα, δημιουργείται Τράπεζα Θεμάτων από την οποία θα αντλούν καθηγητές το 50% των θεμάτων για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, ενώ, παράλληλα, ιδρύεται και Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων. Ολοκληρωτικής αλλαγές πραγματοποιούνται και στο Επαγγελματικό Λύκειο, όπου δημιουργείται μια προαιρετική «τάξη μαθητείας», αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Γ` Λυκείου, για τη λειτουργία της οποίας το Υπουργείο θα συνεργαστεί με τον ΟΑΕΔ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Νομοσχεδίου τα μαθήματα γενικής παιδείας μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των τριών τάξεων του λυκείου, με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου να τους αποδίδουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η επιλογή των μαθημάτων που θα διδάσκονται οι μαθητές το γενικό λύκειο καλύπτει τις βασικές γνώσεις στους σπουδαιότερους και σημαντικότερους τομείς, ενώ στην Γ` Τάξη υπάρχει πρόβλεψη το σχολείο να ανταποκρίνεται στην ανάγκη προετοιμασίας του μαθητή για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, στην Α` Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθητών 35 συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Αναλυτικά, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα 33 ωρών εβδομαδιαίως, με 9 μαθήματα, που είναι κοινά για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2 ωρών εβδομαδιαίως, που αποτελείται από 1 μάθημα επιλογής, το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.

Στη Β` Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθητών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας 30 συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και οι 2 Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, 5 συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.

Στη Γ` Τάξη Γενικού Λυκείου Εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων 34 ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας 14 συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και 3 Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, των Ανθρωπιστικών, των Θετικών και των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών, 20 συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως εκάστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.

Με το άρθρο 3 του Νομοσχεδίου εισάγεται μια καινοτομία, που σκοπό έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενικότητα των θεμάτων των γραπτών προαγωγικών εξετάσεων, καθώς το 50% αυτών θα προέρχεται από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και το άλλο 50% από τον διδάσκονται. Η επιλογή θεμάτων από τράπεζα θεμάτων εξασφάλισε αντικειμενικότητα της αξιολόγησης και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των μαθητών, ενώ περιορίζεται και η υπερβολική προσφορά υψηλής βαθμολογίας που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δημιουργώντας βιομηχανία αριστούχων.

Το 4ο άρθρο του παρόντος αναφέρεται στη διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξάγονται αφού οι μαθητές ολοκληρώσουν τις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις, με θέματα που προκύπτουν κατά 50% με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά 50% από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Τα επιστημονικά πεδία από τα οποία θα επιλέξουν οι μαθητές είναι τα εξής:

1ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΕ - Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά).

2ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΕ - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία).

3ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΕ - Επιστήμες Υγείας (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Φυσική, Χημεία, Βιολογία)

4ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΕ - Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής, Αρχές Οικονομικής Επιστήμης, Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών).

Για όσους επιλέξουν παιδαγωγικά τμήματα θα εξετασθούν στην Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής, στην Ιστορία και στις Αρχές Φυσικών Επιστημών.

Μία ακόμη καινοτομία που εισάγεται με το παρόν Νομοσχέδιο είναι ο καθορισμός συντελεστή βαρύτητας από τις σχολές, οι οποίες γνωρίζουν καλύτερα τα αντικείμενα που διδάσκονται κι έτσι ο μαθητής μπορεί ν’ ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις της σχολής.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά ο γενικός βαθμός των τάξεων του Γενικού Λυκείου υπολογίζεται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Έτσι εξασφαλίζεται η μη απαξίωση του λυκείου και των μαθητών, που δεν εξετάζονται στις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η επιβράβευση των μαθητών που προσπαθούν από την Α` Τάξη Λυκείου.

Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται και ο «Βαθμός Παραγωγής και Απόλυσης» (Β.Π.Α.), σύμφωνα με τον οποίο προσμετράται εκτός από το βαθμό που επιτυγχάνει ο υποψήφιος κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις και ο βαθμός προαγωγής των τριών τάξεων του λυκείου με βάση συντελεστές.

Όσον αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση με την εφαρμογή του νέου προγράμματος, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7, η φοίτηση στα Επαγγελματικά Λύκεια θα είναι πλέον τετραετής προσφέροντας δύο κύκλους σπουδών: τον «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» και τον «Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών», την «Τάξη Μαθητείας», η οποία θα είναι προαιρετική, εγγράφονται δε σ' αυτή οι προαγόμενη της Γ` Τάξης.

Ο θεσμός της Μαθητείας είναι ίσως η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη καινοτομία που θεσπίζεται με το παρόν Νομοσχέδιο. Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας, με την εισαγωγή μιας προαιρετικής τάξης μαθητείας ν’ αποτελεί την κυριότερη αλλαγή που επιφέρει στα Επαγγελματικά Λύκεια το Νομοσχέδιο.

Στο άρθρο 1 περιγράφεται το πρόγραμμα σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου. Οι μαθητές της Α` τάξης των ΕΠΑΛ θα διδάσκονται δέκα μαθήματα γενικής παιδείας - Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Ερευνητική Εργασία, Ξένη Γλώσσα, Ιστορία, Θρησκευτικά, Πολιτική Παιδεία και Φυσική Αγωγή - και 4 με 6 μαθήματα από τις ακόλουθες ομάδες προσανατολισμού: α) Τεχνολογικών Εφαρμογών, β) Διοίκησης και Οικονομίας, γ) Γεωπονίας-Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και δ) Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.

Οι μαθητές της Β` και της Γ` τάξεις των επαγγελματικών λυκείων θα διδάσκονται έξι μαθήματα γενικής παιδείας - Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Εισαγωγή στις Αρχές Επιστήμης των Η/Υ, Ξένη Γλώσσα και Φυσική Αγωγή - και 4 με 6 μαθήματα ειδικότητας. Τα μαθήματα αυτά αποτελούνται κατά προσέγγιση από 50% θεωρητικό και 50% εργαστηριακό μέρος.

Όσον αφορά την τάξη μαθητείας, το Υπουργείο Παιδείας σε συμφωνία με τον ΟΑΕΔ θα συνάπτει σύμβαση μεταξύ του τελευταίου και των επιχειρήσεων, ώστε οι απόφοιτοι της Γ` τάξης των ΕΠΑΛ να κάνουν πρακτική άσκηση. Με το θεσμό της μαθητείας δίνεται στους σπουδαστές η ευκαιρία για εξάσκηση στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζουν αρκετές προϋποθέσεις μόνιμης πρόσληψής τους είτε στην ίδια επιχείρηση είτε σε άλλη ομοειδή επιχείρηση. Ακόμη οι απόφοιτοι της τάξης μαθητείας, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθούν και Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης προκειμένου να προετοιμαστούν για τη διαδικασία απόκτησης Πτυχίου Ειδικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο άρθρο 10 γίνεται σαφής αναφορά για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού συστήματος πιστωτικών μονάδων για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Στο άρθρο 12 γίνεται αναφορά στους τίτλους σπουδών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΕΠΑΛ.

Με το 13ο άρθρο ρυθμίζεται η πρόσβαση των αποφοίτων του ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι του δεύτερου κύκλου σπουδών των ΕΠΑΛ έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε σχολές των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε συναφείς ειδικότητες του πτυχίου τους. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, δύο μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας. Επιπλέον, δικαιούνται συμμετοχής και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι., με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.

Άξιο αναφοράς και το 15ο άρθρο του νομοσχεδίου με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών ή βραβείων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ, Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας)

Με το άρθρο 16 του νομοσχεδίου προβλέπεται για πρώτη φορά η σύσταση μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων» (Ε.Ο.Ε.), αρμόδια για θέματα που αφορούν τη διαδικασία των γραπτών, προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων στο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο, των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τη δημιουργία και λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας.

Στα άρθρα 17 - 24 καθορίζονται και αναλύονται οι φορείς της μη τυπικής εκπαίδευσης που μπορούν να οδηγήσουν στην απόκτηση πιστοποιητικών αναγνωρισμένων σε εθνικό επίπεδο, ως φορείς παροχής υπηρεσιών, που είναι οι εξής: Οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), στους αποφοίτους των οποίων χορηγείται Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας επιπέδου 3, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), στους αποφοίτους των οποίων χορηγείται το Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας επιπέδου 4, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία παρέχουν συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και γενική εκπαίδευση ενηλίκων και το Κολέγιο, το οποίο παρέχει μη τυπική εκπαίδευση στους αποφοίτους της τυπικής μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης δύνανται να παρέχουν προγράμματα σπουδών και εξ αποστάσεως.

Μία ακόμη καινοτομία εισάγεται με το άρθρο 19 και αφορά τη σύσταση Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), διάρκειας τριών ετών με σκοπό την παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους της υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης. Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα οι απόφοιτοι των γυμνασιακών τάξεων δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, με το σχέδιο αυτό παρέχεται, πλέον, η δυνατότητα στους αποφοίτους της υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης να φοιτήσουν δωρεάν στις επαγγελματικές σχολές μεταγυμνασιακής κατάρτισης.

Όπως περιγράφεται στο άρθρο 21 στη ΣΕΚ λειτουργούν οι Α΄ και Β΄ Τάξη, καθώς και ο μεγάλης σπουδαιότητας, όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, θεσμός της Μαθητείας.

Στους παραγόμενους από την Β΄ Τάξη των ΣΕΚ , όπως αναφέρεται στο άρθρο 22, χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την απόλυση του μαθητή που εγγράφεται στην Τάξη Μαθητείας είναι η επιτυχής εξέταση στις εξετάσεις πιστοποίησης.

Τα άρθρα 23 και 24 αναφέρονται στην έννοια και στις ομάδες προσανατολισμού, τομείς και ειδικότητες των ΙΕΚ. Σ' αυτό το σημείο να τονισθεί πως στην παράγραφο 2 του άρθρου 23 γίνεται ρητή αναφορά για δωρεάν φοίτηση στα δημόσια ΙΕΚ.

Με το άρθρο 25 καθιερώνονται οι τίτλοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αξιοσημείωτο και το άρθρο 28, που αναφέρεται στα θέματα ειδικής αγωγής, σύμφωνα με το οποίο πλέον ρητά τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (ΕΕΓ), που ανήκουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, είναι ισότιμα με τα Ειδικά Γυμνάσια, χορηγούν δε στο πέρας της Δ΄ Τάξης τίτλο απολυτηρίου Γυμνασίου και στην Ε΄ Τάξη πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2, ενώ στα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια χορηγείται στους αποφοίτους τίτλος απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 3.

Επίσης και στην παράγραφο 2 α διαπιστώνουμε, ότι η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) εναρμονίζεται πλήρως με τη Γενική Εκπαίδευση σε επίπεδο προσλήψεων, διορισμών, μεταθέσεων, αποσπάσεων και τοποθετήσεων εκπαιδευτικών, γεγονός που αποτελούσε χρόνιο αίτημα αναφορικά με την πρωτοβάθμια και αποκαθιστά την πολυετή αδικία στη σειρά κατάταξης των πινάκων αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ).

Με αυτή την εναρμόνιση διασφαλίζεται η αποφυγή παράτυπων αποσπάσεων και μεταθέσεων σε δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης από εκπαιδευτικούς που δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα.

Με το άρθρο 29 επιλύεται επιτέλους μετά από σχεδόν μία δεκαετία το πρόβλημα των 4 συν 1 χρόνων φοίτησης που παρείχε δύο πτυχία στους απόφοιτους της ΑΣΠΑΙΤΕ, αφού αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός μετά το βασικό πτυχίο να παρακολουθεί ο σπουδαστής ακόμη ένα έτος, ουσιαστικά μεταπτυχιακών σπουδών, παρέχοντας στους αποφοίτους της ΑΣΠΑΙΤΕ δεύτερο πτυχίο.

Παράλληλα, επειδή και το πρόβλημα ουσίας που ήταν η ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων ειδικότητας, αφού, πλέον, δίνεται η δυνατότητα επανασχεδιασμού εξ ολοκλήρου της νέας ΑΣΠΑΙΤΕ.

Στο άρθρο 34 ορίζονται πλέον ρητά όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις των δικαιούχων μετεγγραφής φοιτητών των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι..

Σημαντική επίσης και η πρόβλεψη του άρθρου 35 που αφορά τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται στις ελληνόγλωσσες μονάδες του εξωτερικού, εφόσον κατέχουν οργανική θέση σε σχολείο στην Ελλάδα, να διατηρούν τη θέση αυτή κατά το διάστημα της απόσπασης τους και επιστρέφουν σε αυτήν μετά τη λήξη της απόσπασης τους. Επιπλέον, με την παράγραφο 8 του ίδιου άρθρου αναγνωρίζονται, μετά από πολλά έτη, τριάντα ξένα σχολεία, στα οποία δια του παρόντος χορηγείται άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας.

Με το άρθρο 37 επέρχεται μια πολύ σημαντική τροποποίηση στα θέματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.), καθώς πλέον ορίζεται ως βασική λειτουργική μονάδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, εκτός από τη Θεματική Ενότητα (Θ.Ε.) και η εργαστηριακή Θεματική Ενότητα (Ε.Θ.Ε.), η οποία θα περιλαμβάνει αριθμό εργαστηριακών ασκήσεων, επιπλέον του θεωρητικού περιεχομένου σπουδών που δύνανται να περιλαμβάνει.

Τέλος, με το άρθρο 41 ιδρύονται για πρώτη φορά Αθλητικές Ακαδημίες ως περιφερειακές υπηρεσίες, που αποτελούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με σκοπό την εξασφάλιση δημόσιας και δωρεάν υψηλής ποιότητας παιδείας για όλους, μέσω της προαγωγής της άθλησης και του αθλητισμού.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κουράκης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ.): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα αρχίσω με ένα θέμα που δεν έχει ακριβώς σχέση με το νομοσχέδιο, αλλά έχει σχέση με την παιδεία, όσον αφορά με τη διαθεσιμότητα 1500 υπαλλήλων διοικητικών των ΑΕΙ.

Κύριε Υπουργέ, η εντολή που έχει δοθεί στα πανεπιστήμια είναι , αφού κάνουν τα οργανογράμματά τους, να μπορέσουν να καθορίσουν τον αριθμό των θέσεων των διοικητικών που τους είναι αναγκαίοι. Αυτή η διαδικασία εξ όσων γνωρίζω , θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου. Σπεύδουμε να τους ζητήσουμε και να θέσουμε σε διαθεσιμότητα 1500 άτομα με ολέθριες συνέπειες στη λειτουργία της διοίκησης, της έρευνας και της διδασκαλίας. Ήδη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι σε μια δραματική κατάσταση, μια τρομακτική συρρίκνωση του διοικητικού του προσωπικού, αλλά και τα άλλα Πανεπιστήμια, που εάν επιμείνετε, θα έλεγα ότι θα συνδέσετε το όνομά σας με μαύρες στιγμές του ελληνικού πανεπιστημίου. Τουλάχιστον, να υλοποιηθεί η θέση σας, ας κάνουν το οργανόγραμμα να δουν τι ελλείψεις έχουν και αν έχουν και από κει και πέρα να μπορέσουμε να το συζητήσουμε.

Αυτό, όμως, το ακρωτηριαστικό, επειδή υπηρετεί μια μνημονιακή υπόσχεση αύριο το πρωί να εκτελεστεί, θυμίζει άλλες καταστάσεις άλλων Υπουργείων, που έχουν σχέση με τους σχολικούς φύλακες, με τη δημοτική αστυνομία, αλλά και με μια δική σας πτυχή των 2500 εκπαιδευτικών της Τεχνικής Εκπαίδευσης, που αποκεφαλίστηκαν εν μια νυκτί.

Έχουμε και ένα έγγραφο της Συνόδου των Πρυτάνεων, το οποίο λέει ότι «κάθε διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ διακυβεύει τη δυνατότητα λειτουργίας στοχεύοντας έναν από τους πλέον ανταγωνιστικούς και παραγωγικούς θεσμούς της θετικής ανάπτυξης, το δημόσιο πανεπιστήμιο. Με δεδομένο τη θέση του ΠΔ 407 των συναδέλφων του Μνημονίου περιορίζονται σε 20, η Σύνοδος ζητεί να περιληφθεί στο άρθρο 39 του σχεδίου νόμου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να ενταχθούν άμεσα οι ΙΔΑΧ με διδακτορικό σε θέσεις ΕΔΙΠ μετά από την προβλεπόμενη κρίση χωρίς την προϋπόθεση νομοθεσίας του Οργανισμού», που όπως σας είπα περιμένουμε να γίνει.

Στο άρθρο 2, θέλω να ρωτήσω με ποιόν τρόπο καταρτίστηκαν τα ωρολόγια προγράμματα για το Γενικό Λύκειο. Ήταν αποτέλεσμα κάποιας μελέτης και ποια ήταν η μελέτη αυτή;

Θα έλεγα ότι έχουμε έναν περιορισμό της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών.

Επίσης υποβαθμισμένη παραμένει και η περιβαλλοντική εκπαίδευση με ένα μόνο μάθημα επιλογής στην Α΄ Λυκείου.

Έχουμε μείωση των ωρών διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής, η οποία φθάνει στα όρια της εξαφάνισης και μαζί με την έλλειψη αθλητικών υποδομών και την υποχρηματοδότηση του αθλητισμού στα σχολεία οδηγούμαστε σε μια πολύ άσχημη κατάσταση όσον αφορά στο θέμα της Φυσικής Αγωγής.

Θα έλεγα ότι αυτό είναι μια εγκληματική πολιτική σε βάρος της νέας γενιάς και της υγείας των πολιτών και αντιτίθεται πέραν των άλλων και στις επιταγές του Συντάγματος, το οποίο ρητά αναφέρει, ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους, έχει ως σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, πράγμα το οποίο δεν εξυπηρετείται καθόλου με το παρόν νομοσχέδιο.

Να δούμε το θέμα της Φυσικής Αγωγής, γιατί δεν είναι απλώς ένα μάθημα γυμναστικής, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο.

Όπως επίσης θα ήθελα να δούμε με σοβαρότητα όσον αφορά τα μαθήματα αισθητικής αγωγής και καλλιτεχνικών.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ, Εισηγητή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Στην Α΄ Λυκείου είχαμε μάθημα επιλογής δύο ώρες αισθητική αγωγή όπου είχαμε στοιχεία θεατρολογίας, μουσική και εικαστικά. Στη Β΄ Λυκείου είχαμε μάθημα επιλογής δύο ώρες γραμμικό ή ελεύθερο σχέδιο και στη Γ΄ Λυκείου είχαμε μάθημα επιλογής δύο ώρες τεχνικό και … σχέδιο.

Τι αλλάζει με το παρόν νομοσχέδιο; Στην Α΄ Λυκείου η αισθητική αγωγή καταργείται. Τόσο απλά, καταργείται. Δεν έχουν ανάγκη τα παιδιά της Α΄ Λυκείου το μάθημα επιλογής που ήταν στοιχεία θεατρολογίας, μουσική και εικαστικά. Δεν χρειάζονται και αντί αυτού εισάγεται το μάθημα έκφραση, πολιτισμός και ευρωπαϊκός πολιτισμός δύο ώρες, όμως θα είναι θεωρητικό μάθημα, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ίσχυε και διδάσκεται από φιλόλογους. Στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου εκεί που ίσχυε το γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο, φεύγει και στη θέση του μπαίνει, στο βελτιωμένο σχέδιο, όπως λέει «για την άσκηση υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε ειδικά μαθήματα, δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης ΔΕ και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων, τμήματα ενίσχυσης στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο καθώς και στα Ισπανικά και στα Ιταλικά». Καταλαβαίνετε ότι το μάθημα επιλογής γραμμικό ή ελεύθερο σχέδιο με αυτό που εισάγεται δεν έχει απολύτως καμία σχέση.

Για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική παιδεία είναι αναπόσπαστα στοιχεία της βασικής εκπαίδευσης σε όλη τη διάρκεια ενός 12ετούς, υποχρεωτικού, δημόσιου και δωρεάν σχολείου ως αυτοτελούς εκπαιδευτικής διαδικασίας πριν την όποια επαγγελματική επιλογή. Κατά την εκτίμησή μας το μάθημα εικαστικών πρέπει να είναι δίωρο εργαστηριακό διότι το εργαστήριο είναι θεμέλιο της θεωρητικής σκέψης στην τέχνη που συνδυάζεται αδιάσπαστα με τη θεωρία, την πράξη και την τεχνική.

Σχετικά με την πολιτειακή ή πολιτική παιδεία όπως την ονομάζετε, δεν κατάλαβα γιατί η υποβάθμιση ανάμεσα στο πρώτο σχέδιο που ήταν τρεις ώρες στη Β΄ Λυκείου, έγινε δύο ώρες; Αντί να ενισχυθεί η πολιτειακή παιδεία και αντί οι τρεις κλάδοι που έχουν σχέση με το δίκαιο, με την οικονομία και την κοινωνιολογία, να ενισχυθούν καθώς οι απαιτήσεις και στα τρία αυτά αντικείμενα είναι πάρα πολύ μεγάλες και θα έπρεπε να είναι διακριτά ή αν θέλετε μπορεί να είναι κάτω από μία «ομπρέλα», αλλά να διδάσκονται από διδάσκοντες που το αντικείμενό τους να είναι ειδικό είτε με την πολιτειακή αγωγή είτε με την κοινωνιολογία είτε με την οικονομία, γίνεται ένα συμπίλημα τριών πραγμάτων που δεν γνωρίζουμε ποιος θα τα κάνει και πώς θα διδάσκονται και επιπλέον μειώνονται κατά μία ώρα;

Όσον αφορά σε αυτό που είπε ο κύριος Κεδίκογλου, ότι μεταβάλλεται σε εξεταστικό κέντρο, λέω ότι όταν ένας μαθητής καλείται να δώσει εξετάσεις σε 43 μαθήματα και παράλληλα να προσμετρούνται και οι προφορικοί βαθμοί από την Α΄ Λυκείου, πώς αυτό νοείται ως Λύκειο Γενικής Παιδείας και μόρφωσης, όταν αυτό το λύκειο, κύριε Υπουργέ, είναι φτιαγμένο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Αν μου επιτρέπετε, πάντα δίναμε απολυτήριες εξετάσεις. Δεν άλλαξε τίποτε σε αυτό.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Η μεγάλη διαφορά των εξετάσεων είναι ότι όταν βάζουμε θέματα αυξημένης δυσκολίας από μία κοινή τράπεζα θεμάτων, πρώτον, αυξάνονται τρομακτικά και δεύτερον συνυπολογίζεται στα πανεπιστήμια και ο βαθμός της Α΄ Λυκείου. Αυτά είναι δεδομένα, δεν είναι εκτίμηση, διότι πέραν του βαθμού της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, υπολογίζεται και ο βαθμός της Α΄ Λυκείου και ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερος διότι υπολογίζεται με ένα συντελεστή στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Όσον αφορά στο Κεφάλαιο Β΄ σχετικά με τα ΕΠΑ.Λ., φαίνεται ότι η επαγγελματική εκπαίδευση παρέχεται από το επαγγελματικό λύκειο ημερήσιο και εσπερινό. Εδώ έχουμε ένα εξοβελισμό των ΕΠΑ.Σ. οι οποίες δεν μετατρέπονται σε ΕΠΑ.Λ. και άκουσα τον Υφυπουργό τον κύριο Γκιουλέκα, να λέει γιατί χρησιμοποιούμε τον όρο ότι εκτοπίζονται στα Κέντρα Επαγγελματικών Σχολών, στα ΚΕΣ, όσον αφορά το περιεχόμενο της γενικής παιδείας. Μα τα παιδιά που πήγαιναν στα ΕΠΑ.Σ. έκαναν το πρώτο έτος στο λύκειο και έπαιρναν πάρα πολλές ώρες, αν δεν κάνω λάθος 22 ώρες, γενικής παιδείας. Πήγαιναν οι ίδιοι με ένα γνωστικό και εκπαιδευτικό απόθεμα, ενώ είναι πολύ λιγότερες αυτές που τους προσφέρετε τώρα. Ουσιαστικά, τους σπρώχνετε στην κυριολεξία σε κατάρτιση και μάλιστα χαμηλού επιπέδου, ενώ υπολείπονται από την γενική παιδεία.

Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε ότι οι ΕΠΑ.Σ. υπήρχαν από το 2006 και εξυπηρετούσαν πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, όμως το καλοκαίρι τους καταργήσατε μαζικά, τομείς και ειδικότητες, όπου σπούδαζε το 33% του μαθητικού δυναμικού της τεχνικής εκπαίδευσης και επιπλέον μπήκαν σε διαθεσιμότητα και 2.500 εκπαιδευτικοί. Αλήθεια, γνωρίζετε ότι από αυτούς τους 2.500 εκπαιδευτικούς η συντριπτική πλειοψηφία τους, αν θυμάμαι καλά, είναι περίπου 1.870 γυναίκες; Έχετε μία μανία σε αυτό το νομοσχέδιο να τα βάλετε εναντίον του γυναικείου πληθυσμού και σε επίπεδο εκπαιδευτικών και σε επίπεδο μαθητών. Το λάβατε υπόψη αυτό και τι θα κάνετε; Από τους 2.500 εκπαιδευτικούς τεχνικής εκπαίδευσης έχει υπάρξει μία υπόσχεση και από τον Υπουργό και από τον Υφυπουργό τον κ. Κεδίκογλου, ότι θα απορροφηθούν από το Υπουργείο Υγείας, πράγμα που όταν τέθηκε στον κ. Γεωργιάδη είπε ναι, βεβαίως, αλλά όταν τον ρώτησα «τι θα κάνετε με τους οδοντίατρους» μου απάντησε ότι «αυτό δεν προβλέπεται». Όταν ρώτησα «τι θα κάνετε με τους βιοπαθολόγους», μου απάντησε «αυτό είναι λίγο δύσκολο», «τι θα κάνετε με τους φυσιοθεραπευτές», μου απάντησε «θα το σκεφτούμε».

Έχω να κάνω μία άλλη πρόταση που είναι στη δική σας αντίληψη, γι’ αυτό δεν την καταθέτω ως τροπολογία. Αντί να υποσχεθείτε κάτι το οποίο δεν θα γίνει και τελικώς θα απολυθούν αυτοί οι εκπαιδευτικοί ή θα υποβαθμιστούν να κάνουν άλλα πράγματα από αυτά που έχουν μάθει να κάνουν πολύ καλά, γιατί δεν εισάγετε σοβαρά την αγωγή υγείας στα σχολεία που έχει σχέση με πάρα πολλά και ουσιαστικά αντικείμενα και όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί που έκαναν πριν τα ζητήματα των ειδικοτήτων της υγείας, να απορροφηθούν όλοι στην αγωγή υγείας; Είτε αυτό λέγεται διατροφή, είτε αφροδίσια νοσήματα, είτε σεξουαλική αγωγή, είτε βία στο σχολείο, είτε λέγεται όπως θέλετε. Αυτό είναι μία εξαιρετική προσφορά. Τουλάχιστον να υπάρχει και κάτι θετικό και απορροφώνται και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο και εισάγεται το μάθημα αγωγή υγείας με σοβαρότητα σε όλα τα σχολεία, σε όλη την επικράτεια, σε όλα τα παιδιά.

Συνέχεια ομιλίας κυρίου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ, Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

Σε αυτό που είπα προηγουμένως μια πρόσθετη τεκμηρίωση. Όπως είπαμε ότι καταργούνται τμήματα στο οποίο φοιτούν σε το 33% του μαθητικού δυναμικού και όπως είπαμε, το 81% ήταν κορίτσια. Στις 12 χώρες της Ευρώπης Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Φιλανδία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ρουμανία, Γερμανία από τις 13 χώρες για τις οποίες υπάρχουν σχετικά δημοσιευμένα στοιχεία, υπάρχει ο τομέας υγείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι διαφορετικό το σύστημα και στηρίζεται στις δεξιότητες και τα προσόντα τα οποία παρέχονται από διαφορετικές εκπαιδευτικές διαδρομές γι' αυτό και δεν είναι συγκρίσιμα. Θα έλεγα ότι εδώ μάλλον κάνει ένα πολύ μεγάλο ατόπημα. Η πρόταση που έκανα απλώς επικουρεί, δεν θεραπεύει την αδυναμία και το κενό που παρουσιάζεται.

Σχετικά με την τάξη μαθητείας. Ήθελα να ρωτήσω, αυτή η τάξη μαθητείας έχετε σκεφτεί μήπως είναι ένα υποβαθμισμένο Stage το οποίο επανέρχεται από την πίσω πόρτα, ότι έχουμε μια απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία; Και για να σκεφτούμε κάτι το οποίο πιθανόν να μην το έχετε σκεφτεί. Σκέφτεστε ότι επιχειρήσεις στις οποίες με αυτό τον τρόπο δίνουμε φθηνό εργατικό δυναμικό, μήπως θα τις συνέφερε να απολύσουν εργάτες και να πάρουν παιδιά που κάνουν τη μαθητείας τους; Λέω μια σκέψη. Και μια δεύτερη σκέψη, μήπως το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών κατευθυνθεί σε επιχειρήσεις της Γερμανίας, η οποία έχει δηλώσει ότι έχει μια πολύ μεγάλη ανάγκη; Και ξέρετε σπουδές σε μια άλλη χώρα δεν δεν είναι κακό πράγμα εξ ορισμού καθόλου, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση όταν νέα παιδιά, χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση προσφέρουν εργασία και με αυτούς τους όρους, πολύ φοβάμαι ότι είναι σε βάρος και των παιδιών και της χώρας μας γενικότερα.

Όλες αυτές οι αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο με τις πολλαπλές προαγωγικές εξετάσεις, με την πρώιμη μεταγυμνασιακή στροφή στην κατάρτιση στοχεύουν σε ένα πράγμα. Να γίνει μια μικρή ομάδα ένα 20% έως 30%, το οποίο τελικώς θα φτάσει στο σημείο για να προσπαθήσει να μπει στο πανεπιστήμιο και μια μεγάλη ομάδα 70% με ελάχιστα στοιχεία γενικής παιδείας που θα προορίζεται για την κατάρτιση, τη μαθητεία για τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, ουσιαστικά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα μαζικής κλίμακας ευέλικτο εργατικό δυναμικό, χωρίς γνωστικά εφόδια, χωρίς καλλιτεχνική κουλτούρα και με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.

Κύριε Υπουργέ, είχαμε και μια κατ΄ ιδίαν συζήτηση, απλώς θέλω να το δούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, επειδή αναφέρεται στο άρθρο 19 ότι πλέον οι άνω των 20 ετών δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ημερήσια μεταγυμνασιακή κατάρτιση. 20 χρονών ένας άνθρωπος μπορεί να έχει φτάσει για κάποιους λόγους, είτε επειδή είχε ένα ατύχημα, είτε επειδή καθυστέρησε να μπει στο σύστημα όπως είναι ενδεχομένως κάποιοι μετανάστες ή ομογενείς ή κάποιοι άλλοι που για κάποιους λόγους διέκοψαν. Εγώ θα έλεγα να μην υπάρχει κανένα όριο. Χαίρομαι πάρα πολύ όταν ακούω και σε άλλες χώρες -κυρίως σε άλλες χώρες το βλέπουμε- γιατί όχι και στην Ελλάδα άνθρωποι μεγάλης ηλικίας να αποφασίζουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους να παρακολουθήσουν σχολειό σε οποιαδήποτε βαθμίδα. Θα μπορούσαμε περίφημα να τους δώσουμε αυτή τη δυνατότητα. Επειδή έχω ακούσει ένα επιχείρημα, το οποίο σαν παιδίατρος το λαμβάνω σοβαρά υπόψη, αν θα μπορούσε να επηρεαστεί η ψυχολογία μικρών παιδιών με τη σύγχρονη παρουσία μεγάλων. Δεν πρόκειται για νηπιαγωγείο, πρόκειται για Λύκειο, είναι μεγάλα παιδιά. Νομίζω αν θέλει κάποιος να παρακολουθήσει και είναι 60 χρονών, 50 χρονών, 40 χρονών, 35 χρονών, γιατί όχι, χαρά μας.

Επίσης, θα το πω άλλη μια φορά για τον ανορθολογικό διαχωρισμό των ειδικοτήτων στο νέο νομοσχέδιο που εξοβελίζονται όπως είπα ειδικότητες που πάνε κορίτσια. Ουσιαστικά διώχνονται, γιατί τους λέμε θα παρακολουθήσεις υποχρεωτικά 3 χρόνια ΕΠΑΛ μηχανολόγος ώστε μετά στο ΙΕΚ να βρεις την ειδικότητα που θέλεις ή φύγε από τώρα και πήγαινε σε ένα ιδιωτικό καταρτιστήριο. Συγγνώμη για τη βάρβαρη αυτή έκφραση, αλλά έτσι είναι τα πράγματα, τι να κάνουμε.

Κάτι ακόμα το οποίο επισημάνθηκε και από φορείς που ακούσαμε το πρωί. Στο άρθρο 23, στην παρ. 8 διευκρινίζεται πως οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΙΕΚ αυτομάτως έχουν τη δυνατότητα για ιδιωτικές ΣΕΚ. Θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ ωραίο δώρο στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΙΕΚ και μάλλον μειώνει την αξιοπιστία όλων των λεγόμενων και διακηρυγμένων ως στόχων και προθέσεων.

Τέλος, στο άρθρο 28 για τα θέματα της ειδικής αγωγής, επισημάνθηκε και σε αυτή την αίθουσα και νομίζω ότι πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, με δεδομένο το γεγονός ότι τα υπάρχοντα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια σε όλη την Ελλάδα μόλις και μετά βίας αγγίζουν διψήφιο αριθμό, τι θα γίνει με τα παιδιά που αποφοιτούν από γυμνάσια ειδικής αγωγής, για τα οποία δεν προβλέπεται κανένα εκπαιδευτικό πλαίσιο. Το πρωί ακούσαμε ότιαυτά τα παιδιά θα πάνε σπίτι τους και τα χρόνια σπουδών τους θα πάνε τελείως άχρηστα. Θα πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά ώστε οι απόφοιτοι των Γυμνασίων των Ειδικών Σχολείων να έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν και στα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Κουτσούκος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ): Επειδή χθες στην επί της αρχής συζήτηση έκανα μια αναφορά στο βασικό κορμό του νομοσχεδίου που αφορά το Γενικό Λύκειο και το Τεχνικό Λύκειο, δεν θα αναφερθώ στα ζητήματα που αναφέρονται στα επί μέρους άρθρα και αφορούν τις αλλαγές που γίνονται παρά το γεγονός ότι έχουμε γίνει δέκτες πολλών προτάσεων για μαθήματα που θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται και δεν έχουν συμπεριληφθεί ή που θα υπήρχε ανάγκη μιας διαφορετικής κατανομής στις ώρες γιατί ενδεχόμενα αυτό έχει να κάνει με τη στενή του όρου έννοια επαγγελματική αντιπαράθεση, μερικές φορές συντεχνιακή, των ειδικοτήτων. Εν πάση περιπτώσει, όμως οφείλω να σημειώσω ότι μερικά ζητήματα είναι ιδιαίτερα θετικά όπως η διδασκαλία της πολιτικής παιδείας. Εδώ βέβαια - και δεν καλέσαμε το οικονομικό επιμελητήριο δυστυχώς μέσα στους τόσους φορείς- υπάρχει η παρατήρηση των μελών του οικονομικού επιμελητηρίου ότι δεν οριοθετείται συγκεκριμένα το ωράριο διδασκαλίας στις αρχές οικονομίας και εν πάση περιπτώσει θα μπορούσαμε να ακούσουμε εκείνους που λένε ότι η τεχνολογία που είναι μια βασική κατεύθυνση ενός μεγάλου μέρους των μαθητών στη τριτοβάθμια εκπαίδευση αδικείται σε ορισμένα μαθήματα της Α΄ Λυκείου.

Θα κάνω ορισμένες βελτιωτικές παρατηρήσεις, που θα τις καταθέσω γραπτά. Η παρατήρησή μου -και δεν ξέρω αν είναι νομοθετικό κενό- είναι ότι στο άρθρο 1 πρέπει να συμπεριληφθεί μια παράγραφος που να λέει ποιοι γράφονται στην Α΄ τάξη του Λυκείου, ποιοι στη Β΄ και ποιοι στη Γ΄, ανάλογα με τις προαγωγικές εξετάσεις δηλαδή. Νομίζω ότι είναι ένα κενό. Μπορεί να καλύπτεται και από άλλη διάταξη και να μην τα έχω εντοπίσει.

Στο άρθρο 2 θα ήθελα να προσθέσω ότι στα μαθήματα Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες, στην παρ. 2, δεν είναι διακριτά τα διδακτέα αντικείμενα με κατανομή ωρών. Δεν ξέρω πώς θα γίνει αυτό στην πορεία, αλλά ήθελα να το επισημάνω.

Συνεχή ομιλίας κ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ, Ειδικού Αγορητή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στην παράγραφο 5 του άρθρου 2 υπάρχει κάτι που δεν είναι κατανοητό ή μπορεί να δημιουργήσει πολλές παρεξηγήσεις και πρέπει να διευκρινιστεί. Λέει ότι δεν μπορεί να είναι κανείς μαθητής πριν από τα 20. Αυτό πότε διαπιστώνεται; Όταν μπαίνει στην πρώτη τάξη; Αν στην πρώτη τάξη είναι 20 ετών, στη συνέχεια στην 2α ή στην 3η τάξη θα φεύγει; Δημιουργείται μια παρανόηση. Να κοιτάξουμε πώς μπορεί να γίνει η διατύπωση.

Υπάρχει ένα ζήτημα με την παράγραφο 5 του άρθρου 3 που αναφέρεται στις απολυτήριες εξετάσεις της γ’ τάξης του λυκείου και της δ’ τάξης του εσπερινού, όπου λείπει το μάθημα «αρχές εισαγωγής στην επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών». Στην ίδια παράγραφο θα έπρεπε να δούμε το τελευταίο εδάφιο που αναφέρεται σε αυτούς που χάνουν την τάξη στην γ’ λυκείου. Γίνεται μια αλλαγή στο ισχύον σύστημα και δεν ξέρω τι νόημα έχει, όταν δεν υπάρχει άλλο επίπεδο μετά.

Ήθελα να κάνω μια νομοτεχνικού χαρακτήρα παρατήρηση σε μερικά άρθρα, όπως στην παράγραφο 2 του άρθρου 4, όπου επαναλαμβάνονται εξουσιοδοτικές διατάξεις των τελευταίων άρθρων του νομοσχεδίου, δηλαδή εκεί που εξουσιοδοτείται ο υπουργός να κάνει ορισμένα πράγματα, το γράφουμε δύο φορές. Ίσως είναι πλεονασμός.

Στο άρθρο 7 αναφέρομαι στην τάξη της μαθητείας. Είπα στην επί της αρχής τοποθέτησή μου, ότι θεωρώ θετικό ότι έχουμε αυτή την εξέλιξη μέσα στην τυπική εκπαίδευση και δίνουμε έναν τίτλο επαγγελματικών προσόντων που δεν τον είχαμε μέχρι τώρα. Αυτό αποτελεί ένα κίνητρο για να συνεχίσει κάποιος. Ο όρος «τάξη μαθητείας» επαναλαμβάνεται και στα ΣΕΚ. Δεν ξέρω αν πρέπει να βρούμε έναν άλλο όρο που να αποτυπώνει τη διαφορά αυτή στις τάξεις μαθητείας που είναι στην τυπική εκπαίδευση και δίνει τίτλο από την τάξη μαθητείας που είναι στα ΣΕΚ που δεν είναι στην τυπική εκπαίδευση, για να μην υπάρχει σύγχυση.

Με βάση τις παρατηρήσεις που έκανα για το γενικό λύκειο και την περιγραφή ορισμένων μαθημάτων, θα καταθέσω για την β’ ανάγνωση ορισμένες παρατηρήσεις στο άρθρο 8 που αναφέρεται στις ειδικότητες των ΕΠΑΛ στον τομέα πληροφορικής και κατά τη γνώμη μου σε κάτι που είναι κενό. Σ' αυτή την ενότητα δεν βρήκα καμία αναφορά στον τομέα της ηλεκτρολογίας, της ηλεκτρονικής, του αυτοματισμού και των δομικών έργων. Ενδεχομένως, χρειάζεται να μας δώσετε μια εξήγηση, διότι μπορεί να υπάρχει λόγος που δεν αναφέρονται ή μπορεί να μπει κάτι μέσα και να αξιοποιηθεί η συζήτηση στην ολομέλεια.

Στο άρθρο 9 νομίζω ότι χρειάζεται μια διόρθωση. Ενώ στο γενικό λύκειο δίνουμε τη δυνατότητα σε έναν μαθητή να επιλέξει άλλη ομάδα στην β’ τάξη, το ίδιο πιστεύω ότι πρέπει να γίνει και στο ΕΠΑΛ για λόγους ισότητας. Εκτός αν θεωρούμε ότι είναι τόσο μεγάλη η εξειδίκευση στην α’ λυκείου που τον δεσμεύει και για την β’ τάξη.

Στην παράγραφο 10 που γίνεται αναφορά στα προγράμματα σπουδών, νομίζω ότι αρκεί να γίνει αναφορά στον ΕΟΠΕΠ και στους νόμους που διέπουν την πιστοποίηση και τα σχετικά επαγγελματικά περιγράμματα που προκύπτουν από αυτό και ενδεχομένως δεν χρειάζεται αυτή η αναφορά στις υπουργικές αποφάσεις. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιο λόγο προστέθηκαν και τι αλλάζουν στο βασικό πυρήνα που προκύπτει από τα περιγράμματα των επαγγελματικών προσόντων που δίνει ο ΕΟΠΕΠ.

Στο άρθρο 12 μια βασική παρατήρηση είναι η εξής: Αναφέρεται ότι το πτυχίο ειδικότητας θα χορηγείται από το υπουργείο παιδείας, θρησκευμάτων και τον ΟΑΕΔ. Ποιος είναι ο λόγος; Αφού το πτυχίο προκύπτει από το γεγονός ότι σπούδασε στο ΕΠΑΛ …………

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ(Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): (Ομιλεί μη ακουόμενος).

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.): Κάνω ορισμένες παρατηρήσεις, διαπιστώνοντας ότι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Δηλαδή να μην υπάρχει αυτή η σύγχυση αν χορηγεί το υπουργείο παιδείας ή ο ΟΑΕΔ και να το πάμε όλο στο σχολείο, από το οποίο αποφοίτησε.

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 12 υπάρχει μια παράλειψη. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην απόφαση που εκδίδεται μετά από εισήγηση του ΕΟΠΕΠ, ότι δεν προβλέπεται η σύσταση της κεντρικής εξεταστικής επιτροπής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Δεν ξέρω αν υπήρχε κάποιος λόγος που δεν το προσθέσατε. Θα καταθέσω συγκεκριμένη διατύπωση.

Στην παράγραφο 13, στο δεύτερο εδάφιο είναι ένα ζήτημα που έχω ακούσει και έχει μια εκπαιδευτική αιτιολογία, ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει συντελεστής βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα στην γ’ τάξη του ΕΠΑΛ. Ο συντελεστής βαρύτητας στα μαθήματα ειδικότητας πρέπει να διαφέρει από τα μαθήματα της γενικής παιδείας. Μιλάμε για τεχνολογική εκπαίδευση. Μπορεί να κάνει κανείς διάφορες προτάσεις, αλλά πρέπει να διαχωρίσουμε τον συντελεστή.

Στο άρθρο 16 θα σας πω προσωπική μου γνώμη. Εσείς θα μου πείτε ότι αυτό το είχε προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να το είχε προτείνει σε άλλες εποχές.. Ποια ανάγκη έχει τώρα η εκπαίδευση από τον εθνικό οργανισμό εξετάσεων; Ξέρω ότι από τότε που ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου καθιέρωσε το παλαιό σύστημα της έδρας που έπαιρνε τα παιδιά των καλών οικογενειών στα πανεπιστήμια και πήγαμε στις πανελλαδικές εξετάσεις, δημιουργώντας κάθε φορά όλο αυτό το θόρυβο, με εξαίρεση μια φορά που έγινε ένα μεγάλο σκάνδαλο με κάποιον στην επιτροπή των εξετάσεων, κανείς δεν θέτει θέμα αυτή τη στιγμή, ότι δεν είναι αδιάβλητες οι εξετάσεις ή ότι δεν διεκπεραιώνονται σωστά από την αντίστοιχη διεύθυνση. Τι χρεία έχουμε τώρα ενός τέτοιου μεγάλου οργανισμού, μιας ανεξάρτητης αρχής, σε μια εποχή που μαζεύουμε συνολικά το δημόσιο; Το θέτω ως προβληματισμό. Εάν επιμείνετε, θα καταθέσω μια σειρά προτάσεων μέσα στις διατάξεις, διότι το κάνετε πολύ βαρύ και γραφειοκρατικό, με τις αμοιβές, με τις αποσπάσεις κατ' εξαίρεση. Γίνεται μια μάχη για να εξορθολογιστεί το δημόσιο και να υπάρξει αντικειμενικότητα και διαφάνεια και από την άλλη πλευρά να υπάρχουν «νησίδες» επιλεκτικών πολιτικών και στελεχώσεων; Δεν νομίζω ότι αντέχει. Δεν μπαίνω στα επιμέρους, αλλά θα ακούσω την απάντησή σας στο γενικό.

Στους φορείς της μη τυπικής εκπαίδευσης στο άρθρο 17 δεν μπορώ να συγκρίνω αν οι ειδικότητες που καταργήσατε και εμείς ψηφίσαμε αναγκαστικά, θα καλύπτονται από τα ΙΕΚ ή τα ΣΕΚ. Υπήρχαν σχολεία στην επαρχία που με αυτές τις ειδικότητες ικανοποιούσαν ένα μέρος της συζήτησης και δεν ξέρω τώρα αν τα αντίστοιχα ΙΕΚ τις καλύπτουν ή πρέπει να προβλέψουμε ΣΕΚ σε κάθε νομό. Για παράδειγμα υπήρχε η ειδικότητα της κομμωτικής στην Αμαλιάδα και τώρα πού πρέπει να πάει; Στην Τρίπολη; Υπάρχει το παράδειγμα των γραφιστικών εφαρμογών που δεν προβλέπεται. Γιατί να μην προβλέπεται;

Θα κάνω μια σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων στο άρθρο 24 που θα τις καταθέσω γραπτώς στην ομάδα προσανατολισμού τεχνικών εφαρμογών στα ΙΕΚ. Θα τις καταθέσω για την β’ ανάγνωση, διότι είναι μια αναλυτική πρόταση ανά τομέα, δύο δηλαδή στην πληροφορική, στην ηλεκτρολογία, στα δομικά έργα κ.λπ..

(Συνέχεια ομιλίας, κ. Ιωάννη Κουτσούκου, Ειδικού Αγορητή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Στους τίτλους της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο άρθρο 25 νομίζω ότι δεν είναι πλεονασμός να προσθέσουμε το απολυτήριο του επαγγελματικού λυκείου που χορηγείται στους αποφοίτους των επαγγελματικών λυκείων στο επίπεδο 3. Στο άρθρο 26, το είπα επί της αρχής ότι είναι μερικά πράγματα τα οποία δεν τα έχουν κουβεντιάσει και με τα οποία και προσωπικά έχω αντίρρηση, αλλά νομίζω ότι είναι και αντίθετα στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική και στο κλίμα της εποχής. Δηλαδή, φτιάχνουμε διευθύνσεις περιφερειακές για όλη την επαγγελματική εκπαίδευση, 18 τον αριθμό, 4 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη, μια και σε κάθε περιφέρεια, επί 3 τμήματα και 325 οργανικές θέσεις.

Να μου πείτε ότι υπάρχει ανάγκη κάποιους από αυτούς που έχουμε αυτή τη στιγμή ως πλεονάζοντες στην διαθεσιμότητα να τους τακτοποιήσουμε, θα έλεγα ότι δεν ξέρω εάν είναι ο καλύτερος τρόπος την ώρα που καταργήσαμε ειδικότητες και τους έχουμε αλλού ανάγκη. Αλλά το να δημιουργούμε μια δομή, την ώρα που έχουμε μια παράλληλη δομή, την περιφερειακή διεύθυνση της δευτεροβάθμιας, με Διευθυντές και ούτε κάθε εξής. Εγώ προτείνω να βρούμε μια κατ' οικονομίαν λύση, το λέω από τώρα, κύριε Πρόεδρε ότι θα κρατήσω επιφύλαξη για αυτό το άρθρο και δεν μπαίνω στις λεπτομέρειές του γιατί θα μπορούσα πάρα πολλά να πω και για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών, χωρίς συμβούλιο(;) και για τις μετατάξεις από τον Υπουργό.

Για τα θέματα της Ειδικής Αγωγής, προσυπογράφω την τοποθέτηση του προέδρου της ΕΣΑΜΕΑ διότι στις εξετάσεις για το brain και τους κουφούς δεν μπορούν να μην υπάρχουν εκπρόσωποί τους, νομίζω ότι ήταν παρά πολύ συγκεκριμένες, εξάλλου, δεν επιβαρύνουν και κανέναν. Στην ιδιωτική θέση είδα μια διάταξη στο άρθρο 33, παράγραφος 3 που δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους απολυμένους εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στην Π16 και μάλιστα έχετε μια αναφορά σε παλαιότερες απολύσεις. Υπάρχει καμία εκτίμηση για τι αριθμό μιλάμε και γιατί πόσους; Θα ήθελα να την ακούσω.

Επίσης στο άρθρο 34 στις μεταγραφές, δεν ξέρω αν πρέπει κύριοι συνάδελφοι, απευθύνομαι στο Σώμα τώρα, να πάρουμε και μια πρόνοια γιατί καλά είναι τα κριτήρια για το εισόδημα και τα λοιπά και για κάποιους φοιτητές που έχουν και οι ίδιοι παιδιά. Μπορεί να είναι παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, μπορεί να έχουν άλλα προβλήματα, αλλά κάποιος φοιτητής μπορεί να είναι παντρεμένος και να έχει και παιδιά. Έρχομαι τώρα στα ξενόγλωσσα σχολεία και θέλω μια τοποθέτηση για το πώς προκύπτουν όλα αυτά τα ξενόγλωσσα σχολεία. Εμένα μου κάνει τεράστια εντύπωση και θα ήθελα όχι εγώ προσωπικά, νομίζω ότι θα ήθελε και η Βουλή να γνωρίζει το πώς νομοθετούμε και εντάσσουμε στην τυπική δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξενόγλωσσα σχολεία που δεν γνωρίζουμε σε ποιους κανόνες υπακούουν. Εγώ έτσι όπως ακριβώς τα διαβάζω.

Για το ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής, ακούστε, κάνετε μια βαριά δομή, μπορείτε να μας πείτε πόσες καινούργιες διευθύνσεις, υποδιεύθυνσης και τμήματα δημιουργείται; Και μάλιστα φτιάχνεται και τμήμα εσωτερικού ελέγχου, δηλαδή, ένα ολόκληρο σύστημα σε ένα ινστιτούτο που υποτίθεται ότι το έχουμε να γνωμοδοτεί. Αυτό το σχέδιο και με την προηγούμενη τοποθέτησή μου, είμαστε σε εποχή που χρειαζόμαστε τέτοιες βαριές δομές;

Θα περάσει στο άρθρο 37, για το ΕΑΠ. Ολόκληρο νομοθέτημα μας φέρνετε, ένα πράγμα δεν αντιμετωπίζεται, την αυτονομία και την αυτοτέλεια του ΕΑΠ. Το πρόβλεψε ο αρχικός νομοθέτης όταν θα έχει τρία μέλη διδακτικού προσωπικού, ήρθε ο επομένως νομοθέτης το πήγε στο 40, 40 μέλη δεν θα αποκτήσουν ούτε σε 40 χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχει 30 με 35 μέλη διδακτικού προσωπικού, έχει, τέσσερις κοσμητείες αυτοδύναμες, να τους δώσουμε λοιπόν την αυτοδυναμία τους. Αυτό θέλω να θέσω κύριε υπουργέ, με τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν τους ΣΕΠ με απόφαση του Πρύτανη και μια τριμελή επιτροπή που θα την ορίζει ο ίδιος, εκτός του γνωστικού αντικειμένου ενδεχόμενα της κοσμητείας. Δηλαδή, να βάλει εμένα να προσλάβω αστρολόγο, ε δεν γίνεται. Θα μείνω σε αυτά.

Όταν νομοθετείτε Υπουργοί, είχα περάσει και εγώ από αυτή την θέση κάποια στιγμή, μας φέρουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες κάποιες διατάξεις και εμείς τις φέρνουμε στην Βουλή. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί για παράδειγμα δίνουν άδεια άνευ αποδοχών τους καθηγητές των πανεπιστημίων να πάνε τρία χρόνια στα ξενόγλωσσα με μισθό; Γιατί θα έπαιρνε δύο μισθούς; Ή γιατί φτιάχνεται άλλες 5 θέσεις διοικητικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Θράκης; Που υπακούουν αυτά;

Αθλητικές Ακαδημίας. Κανείς δεν τις προσέγγισε. Γιατί γυμναστικές Ακαδημίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη; Η υπόλοιπη Ελλάδα τι είναι; Δεν υπάρχει η υπόλοιποι Ελλάδα; Αυτές είναι αντιφάσεις, από τη μια πλευρά κλείνουμε και μαζεύουμε και από την άλλη απλώνουμε. Κάπου πρέπει να λειτουργήσουμε με μια ενιαία λογική στις εποχές μας. Θα καταθέσω αυτές τις βελτιώσεις για την δεύτερη ανάγνωση και θα παρακαλούσα τον υπουργό να μας απαντούσε σε όσα μπορούσε από τα παρακάτω. Ευχαριστώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων κυρία Ξουλίδου.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια παράγραφο που σε κάποιους συναδέλφους ιδιαίτερα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ίσως να τους θυμίζει κάτι. Η οικονομική ανάπτυξης δεν είναι δυνατή χωρίς τεχνική πρόοδο και επειδή η τεχνική πρόοδος προϋποθέτει κατά κύριο λόγο ανθρώπινο δυναμικό θεωρητικός και πρακτικός καταρτισμένος, ικανό να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις σύγχρονες απαιτήσεις της παραγωγής αγαθών, είναι αυτονόητο ότι τίποτα δεν είναι δυνατόν να κατορθωθεί σε αυτόν τον τομέα, της εθνικής δραστηριότητας χωρίς μιαν επιμελώς συγκρατημένη και καλώς λειτουργούσα τεχνική εκπαίδευση.

Είναι τμήμα της εισηγητικής έκθεσης του Μαΐου 1965 του Γεωργίου Παπανδρέου, του ανθρώπου που ήθελε να κάνει πραγματικά μια μεταρρύθμιση και να μιλήσει ειδικότερα για την Εθνική Εκπαίδευση. Είναι το προοίμιο στο περιβόητο Τεχνολογικό Λύκειο που είχε καταθέσει η κυρία Διαμαντοπούλου, είναι αυτό το εγχειρίδιο το οποίο ποτέ δεν το λάβατε σοβαρά υπόψη σας και δεν θέλω να πιστεύω ότι είναι συνέχεια αυτού του οποίου είχε προτείνει ή αναβάθμιση αυτού που είχε προτείνει. Διότι το μελέτησα πάρα πολύ προσεκτικά κ. Κεδίκογλου και ιδιαίτερα σε αυτό που τόσο πολύ συζητάμε στην μαθητεία και στα ΣΕΚ, εάν πάρετε παράγραφο - παράγραφο αυτό που λέει δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχετε εσείς καταθέσει σήμερα. Ούτε και με αυτό που είχε κατατεθεί από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το νομοσχέδιο του 2012.

Το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που υποβλήθηκε στην Επιτροπή μας, περιλαμβάνει αλλαγές σε σχέση με το αρχικό και μάλιστα δημιουργούν ερωτηματικά για το πώς και από πού προήλθαν. Συγκεκριμένα με βάση το νέο νομοσχέδιο για τους δύο τύπους των Λυκείων και του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ, διευρύνονται οι ανισότητες σε βάρος των μαθητών των ΕΠΑΛ. Καταρχάς δυσκολεύεται πάρα πολύ η εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι., ουσιαστικά γίνεται ανέφικτη γιατί οι απαιτήσεις των μαθημάτων στις κατευθύνσεις των ΓΕΛ είναι ιδιαίτερος αυξημένες, ενώ οι ώρες των ανάλογων μαθημάτων στην πρώτη και στη δεύτερη τάξη των ΕΠΑΛ είναι περιορισμένες.

Πραγματικά η τεχνολογική συνιστώσα θα λέγαμε στο Γενικό Λύκειο δεν υπάρχει, γιατί μαθήματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και γενικότερα στην καλλιέργεια του νέου ανθρώπου της πολιτιστικής και της καλλιτεχνικής παιδείας, της μουσικής και άλλων, εκλείπουν. Δημιουργείται στην ουσία ένα εξεταστικό κέντρο το οποίο καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική καλλιέργεια και τη γενική γνώση που έχει ανάγκη ο σημερινός άνθρωπος στην ελληνική κοινωνία.

Κατακερματίζεται η παροχή της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αφού σημαντικό μέρος της θα παρέχεται εκτός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και μάλιστα το μη τυπικό σύστημα φέρεται να είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστο για όσο αναφορά την δημόσια εκπαίδευση. Πρέπει η μεταγυμνασιακή επαγγελματική εκπαίδευση να παρέχεται αποκλειστικά και μόνο από το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το νέο ΕΠΑΛ στην ουσία είναι τριετούς διάρκειας. Αντίθετα με αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα από τις έως τώρα εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας που είχε υπάρξει ενσωματωμένου στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα 4ου έτους.

Δεν υπάρχει ουσιαστικά ενσωματωμένο αυτό το 4ο έτος. Είναι ξεκομμένο. Αυτό σίγουρα καθιστά ανεπαρκή χρονικά την παροχή των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων στους μαθητές έτσι ώστε αυτοί να είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά και αυτό το πράγμα θα το δούμε αργότερα να έχει άμεση σχέση με τον ΟΑΕΔ. Φυσικά είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την εμπλοκή του υπουργείου παιδείας με τον ΟΑΕΔ.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ, Ειδικής Αγορήτριας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)

Ουσιαστικά υποβαθμίζει την δυνατότητα των μαθητών του ΕΠΑΛ σε τριτοβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια γιατί θα διδάσκονται και θα εξετάζονται μαθήματα που ουσιαστικά δεν θα τα έχουν διδαχθεί ως ειδικότητα. Όπως φάνηκε από τις ανακοινώσεις όλων αυτών των φορέων, αλλά και πολλών άλλων που συναντηθήκαμε αυτό το διάστημα, αλλά και μέσα από την δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου έχει πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία καλό θα ήταν να είχαν συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς.

Μάλιστα, εκεί που εγώ θέλω να επιμείνω είναι να μου δοθούν κάποιες απαντήσεις σχετικά με το αν έχουν εκπονηθεί νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, γιατί μέχρι τώρα απ’ αυτό που ξέρουμε τουλάχιστον είναι ότι θα έχουν τα ισχύοντα βιβλία. Αυτά τα βιβλία παραδόθηκαν στα σχολεία, δεν έχει αλλάξει επομένως η διδακτέα και εξεταστέα ύλη.

Αυτά λοιπόν τα προγράμματα πως οδήγησαν στην διαφοροποίηση όλων αυτών των εβδομαδιαίων ωρολόγιων προγραμμάτων; Έχουν εκπονηθεί από κάποια ομάδα του Υπουργείου Παιδείας; Ποια είναι αυτή η ομάδα; Υπάρχει μια ομάδα εργασίας που το εκπόνησε; Γιατί εκπονήθηκαν; Αξιολογήθηκαν; Με ποια μεθοδολογία και με ποια κριτήρια έγινε αυτή η αξιολόγηση; Αξιολογήθηκαν από κάποιους ειδικούς φορείς, πανεπιστημιακούς, επαγγελματικούς; Γιατί δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα και γιατί δεν γνωρίζουμε αυτά τα προγράμματα εκ των προτέρων για να ξέρουμε αν αναλογούν στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους η θέση μας είναι ότι αυτό το σχέδιο νόμου, όπως είπαν και οι άλλοι συνάδελφοι να αποσυρθεί, να μην βιαστούμε να το εφαρμόσουμε από τις 11 του μηνός που έχουμε τους αγιασμούς στα σχολεία. Πρέπει να συζητηθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και πραγματικά να υπάρξει μια προετοιμασία ώστε να εφαρμοστεί αργότερα με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν απ’ όλους τους φορείς.

Παρόλα αυτά έχουμε να παρατηρήσουμε κάποια πράγματα στα άρθρα και θα μπορούσαμε να τα διορθώσουμε και να ληφθούν υπόψη και οι δικές μας προτάσεις.

Στο άρθρο 2, στο Γενικό Λύκειο οπωσδήποτε απαιτείται η εισαγωγή του μαθήματος του τεχνικού σχεδίου ως μάθημα επιλογής της Α΄ τάξης του Λυκείου, διότι το τεχνικό σχέδιο πραγματικά είναι το διαβατήριο θα λέγαμε, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και γενικά της υφηλίου, γιατί είναι μια γλώσσα της τεχνολογίας.

Επίσης, είναι απαραίτητη η επαναφορά του μαθήματος της τεχνολογίας ως δίωρο μάθημα και να είναι κοινό πρόγραμμα στην Α΄ τάξη.

Τέλος, να μετατραπεί η ερευνητική εργασία, το γνωστό πρότζεκτ δηλαδή στην Β΄ τάξη σε μονόωρο μάθημα. Έτσι καταστρατηγείται απόλυτα η μεθοδολογία του μαθήματος, γιατί σε μια ώρα δεν μπορεί να γίνει καμία συνθετική εργασία. Οπωσδήποτε λοιπόν πρέπει να γίνει δύο ώρες το μάθημα αυτό.

Στο άρθρο 5 είμαστε αντίθετοι με την ίδρυση των επαγγελματικών πρότυπων πειραματικών λυκείων μαθητείας από τον ΟΑΕΔ, όπως αναφέρεται στην παρ. 3 του άρθρου αυτού.

Στο άρθρο 7 διαφωνούμε πλήρως με την εμπλοκή του ΟΑΕΔ στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν θα πρέπει να φύγει μέρος της τυπικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας. Να θεσμοθετηθεί το τέταρτο έτος με θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα και πρακτική άσκηση.

Στο άρθρο 8 λαμβάνοντας ως αφετηρία τις ειδικότητες που αναφέρονταν στο σχέδιο νόμου που έθεσε προς διαβούλευση το Υπουργείο Παιδείας, προτείνουμε έχοντας ως βασικό κριτήριο την ισχύουσα νομοθεσία για την απόδοση αδειών άσκησης των αντίστοιχων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, κάποιες ειδικότητες στην ομάδα προσανατολισμού της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Στον τομέα πληροφορικής θα μπορούσε να μπει για παράδειγμα τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, τεχνικός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή ο τεχνικός εφαρμογών λογισμικού. Στον τομέα μηχανολογίας, να θεσμοθετηθεί ο τεχνικός οχημάτων, ο τεχνικός μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών, ο τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης, αερισμού και κλιματισμού. Αυτές δεν είναι μόνο δικές μας προτάσεις αλλά και των τεχνολόγων εκπαιδευτικών. Στον τομέα ηλεκτρολογίας να μπει ο τεχνικός αυτοματισμού, ο τεχνικός δικτύων και τηλεπικοινωνιών, ο τεχνικός ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων οχημάτων και στον τομέα δομικών έργων, ο τεχνικός κατασκευής και ενεργειακής αναβάθμισης δομικών έργων.

Στο άρθρο 9 η θέση μας είναι ότι στην ομάδα προσανατολισμού τεχνολογικών εφαρμογών θα πρέπει να διδάσκονται αντιπροσωπευτικά μαθήματα απ’ όλους τους τομείς. Οι ώρες διδασκαλίας μαθημάτων ειδικότητας παραμένουν περιορισμένες σε σχέση με τις απαιτούμενες για την εκπαίδευση στην αντίστοιχη ειδικότητα. Στο τέταρτο έτος οι μαθητές θα πρέπει να διδάσκονται οπωσδήποτε θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στα ΕΠΑΛ και τα εργαστηριακά κέντρα αντίστοιχα και η εκπαίδευσή τους να συμπληρώνεται με πρακτική άσκηση.

Στο άρθρο 12 στην παρ. 4 θα πρέπει να καθοριστεί θεσμικά ο ρόλος των επιστημονικών ενώσεων.

Στο άρθρο 13 στην παρ.1 αναφέρεται ότι οι ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών των ΕΠΑΛ θα πραγματοποιούνται μετά την απόλυση του μαθητή από το επαγγελματικό λύκειο. Αυτό πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί στην πράξη γιατί οι ενδοσχολικές εξετάσεις στα ΕΠΑΛ ξεκινάνε από την λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Επομένως πρέπει να δούμε πώς θα αποσυνδεθεί αυτό από τις πανελλαδικές. Στην ίδια παράγραφο θα πρέπει να θεσμοθετηθούν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα. Προτείνουμε να διατηρηθεί 30/70 μεταξύ μαθημάτων γενικής παιδείας και ειδικότητας όπως ίσχυε από τότε που ιδρύθηκαν τα ΕΠΑΛ.

Στο άρθρο 20 οι ειδικότητες επαγγελματικής κατάρτισης δεν απαιτούν τον ίδιο χρόνο φοίτησης, ο οποίος πρέπει να καθορίζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αντίστοιχης επαγγελματικής δραστηριότητας. Μάλιστα, θα μπορούμε να έχουμε θεωρητικά έναν φορτοεκφορτωτή λιμένος και ξηράς με τρία έτη σε αυτήν την ειδικότητα και μερικές ειδικότητες να αντιστοιχούν στο αναπτυξιακό επίπεδο των μαθητών δηλαδή να έχουν τεχνίτη μηχανικό μηχανημάτων σε ηλικίες μόνο 15 ετών. Αυτό δεν ευσταθεί και δεν μπορεί να γίνει εκ φύσεως. Κάποιες ειδικότητες δεν πρέπει να βρίσκονται στις ΣΕΚ αλλά στα ΕΠΑΛ λόγω των γνωστικών απαιτήσεων που χρειάζονται. Άλλες πάλι θα μπορούσαν να έχουν μια άλλη ονομασία, αυτές όμως είναι θέμα γνωμοδότησης, η οποία πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Έτσι, λοιπόν, νομίζουμε ότι απαιτείται πλήρης επανασχεδιασμός των ειδικοτήτων.

Στο κεφάλαιο 6 θεσμοθετείται μια νέα διοικητική δομή, μη τυπικής εκπαίδευσης, υπερβολικά μεγάλη σε μέγεθος και φυσικά αντιοικονομική, όπως προαναφέρθηκε και ο συνάδελφος. Αντιφατικό όταν τα γραφεία τεχνικής εκπαίδευσης με καθοριστική συμβολή στην λειτουργία της επαγγελματικής εκπαίδευσης έχουν ήδη καταργηθεί για οικονομικούς λόγους.

Στο άρθρο 21 διαφωνούμε τελείως με την λογική ότι τα ΙΕΚ υποκαθιστούν την τυπική επαγγελματική εκπαίδευση. Πρέπει να αναπροσανατολιστεί και επανασχεδιαστεί ο ρόλος τους. Σε αυτό το νομοσχέδιο φαίνεται η προχειρότητα της σύνταξης αυτού του συγκεκριμένου άρθρου από την πολύ μεγάλη διάρκεια σπουδών κάποιων ειδικοτήτων, όπως επίσης και από την αφαίρεση, για άγνωστο λόγο κάποιων άλλων ειδικοτήτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες ειδικότητες με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και έντονη επαγγελματική δραστηριότητα που μπορούν να λειτουργήσουν. Ο τεχνικός ανελκυστήρων, ο τεχνικός φωτεινών επιγραφών, ο τεχνικός οικιακών συσκευών, ο τεχνικός ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και δικτύων διανομής ενέργειας, ο τεχνικός φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο τεχνικός βιομηχανικού αυτοματισμού, ο τεχνικός ηλεκτρονικού υπολογιστή και ηλεκτρονικών μηχανών γραφείου, ο τεχνικός δικτύων και τηλεπικοινωνιών, ο τεχνικός ιατρικών οργάνων και άλλοι.

Στο άρθρο 25 γίνεται αναφορά για πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας επιπέδου 4. Δίνεται μόνο στους απόφοιτους της τάξης μαθητείας των ΕΠΑΛ, ενώ δίνεται και δίπλωμα επιπέδου 4 στους αποφοίτους ΙΕΚ, δηλαδή υπάρχει ή δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ αυτών των τίτλων; Να δοθούν τίτλοι που έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά. Επίσης, γίνεται αναφορά σε πτυχίο επιπέδου 3 για τους αποφοίτους ΣΕΚ, ενώ στο άρθρο 23 στην παρ. 3 γίνεται αναφορά για βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 2. Αυτό φυσικά δεν έχει νομική ισχύ.

Στο άρθρο 27 στην παρ. 14α΄ γίνεται αναφορά για στελέχωση των ΣΕΚ με εκπαιδευτικό προσωπικό που θα μεταταγεί, αλλά αυτό δεν ξέρουμε τι σημαίνει για την υπηρεσιακή κατάσταση αυτών των εκπαιδευτικών. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η διαδικασία της μετάταξης πρέπει να αντικατασταθεί με την διαδικασία της διάθεσης.

Στο άρθρο 29 η πάγια θέση των ανθρώπων που ασχολούνται με την τεχνολογική εκπαίδευση είναι ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι και πρέπει να γίνει πανεπιστημιακό ίδρυμα, που αν πραγματικά ίσχυε η γνωμοδότησή της, πιστεύω ότι θα ήταν και πολύ καλύτερο δομημένο το νομοσχέδιο και δεν θα είχε τόσα νομικά κενά.

Στο τέλος το άρθρο 46 δεν αναφέρεται για το τι θα γίνει με τις τάξεις του Εσπερινού ΕΠΑΛ. Επίσης, η ένταξη των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΣ σε κάποιο ΕΠΑΛ δεν διευκρινίζεται και προτείνουμε να μετατραπούν όλα τα ΕΠΑΣ σε ΕΠΑΛ.

Ευχαριστώ πολύ και πραγματικά θα περίμενα να γίνει μεγαλύτερη διαβούλευση με τους φορείς και όχι τον 15Αυγουσο ηλεκτρονική διαβούλευση, με όπως είπατε χιλιάδες σχόλια, αλλά όταν το δώσατε προς δημοσίευση είχε μόνο τρεις σελίδες, τα 3500 σχόλια εξαφανίστηκαν.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΎΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Ματθαιόπουλος.

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Χρυσής Αυγής): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Δεν θα καταχραστώ ολόκληρο τον χρόνο. Θεωρώ ότι είναι σπατάλη χρόνου να αναφερθούμε στα 40 και πλέον άρθρα του σχεδίου νόμου, γι΄ αυτό το λόγο θα επικεντρωθούμε σε αυτά που θεωρούμε αυξημένης σημασίας, χωρίς βεβαίως όλα τα υπόλοιπα να θεωρούμε ότι δεν παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον. Φυσικά επιφυλασσόμεθα στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτά.

Ξεκινώ με το πρώτο άρθρο που φέρει την ονομασία «Σκοποί του Λυκείου». Εδώ περιλαμβάνονται τετριμμένες γενικές διακηρύξεις που ποτέ δεν έχουν υλοποιηθεί, παρά τα σχετικά συνεχή νομοθετήματα για την παιδεία, όπως παροχή παιδείας υψηλού επιπέδου, πνευματική και σωματική ανάπτυξη, προαγωγή της κριτικής σκέψης κ.ο.κ..

(Συνέχεια ομιλίας κου ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΥ, Ειδικού Αγορητή της Χρυσής Αυγής)

Όλοι μας γνωρίζουμε κατά πόσον οι παραπάνω διαρκής προθέσεις του νομοθέτη έγιναν πράξη εδώ και 4 δεκαετίες και το ίδιο είμαστε, βέβαιοι, πως θα συμβεί και σήμερα.

Στο εδάφιο δ, μάλιστα της παρ. 2 του άρθρου, αναφέρετε ότι ανάμεσα στους σκοπούς του Λυκείου, είναι, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας, της πολιτισμικής ετερότητας, στο πλαίσιο μιας πολύ-πολτισμικής κοινωνίας. Για εμάς όμως, η παιδεία, οφείλει να έχει σε κάθε βαθμίδα της αμιγώς εθνικό χαρακτήρα και προς αυτήν την κατεύθυνση να διαμορφώνετε και το υφιστάμενο εθνικό σύστημα και όχι αντίθετα να εξυπηρετεί τα κελεύσματα της νέας τάξης της απεθνικοποίησης. Για τον λόγο αυτό, καταψηφίζουμε το 1ο άρθρο.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 2, για τη διάρθρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του γενικού λυκείου. Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στο νέο-είσακτο μάθημα της πολιτικής παιδείας και θεωρούμε ότι θα αποτελέσει εργαλείο καθεστωτικής πλύσης εγκεφάλου και όχι ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Σε ό,τι αφορά το μάθημα της φυσικής αγωγής που περιλαμβάνεται στο άρθρο 2, θεωρούμε ότι οι ώρες διδασκαλίας θα έπρεπε να είναι περισσότερες.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 6, σκοποί του επαγγελματικού λυκείου. Είναι ένα άρθρο που στην ουσία επαναλαμβάνει τις διακηρύξεις και τους κόπους που αναφέραμε στα άρθρα 1 και επικεντρώνεται όλος τυχαίος και παραδόξως, στο φαινόμενο του πολυπολιτισμού και στην ανοχή της διαφορετικότητας.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 9, για το πρόγραμμα σπουδών του ημερήσιου επαγγελματικού λυκείου. Στην πρώτη τάξη η ιστορία διδάσκεται μόνο μία ώρα και ομοίως αυτό συμβαίνει και στον γενικό λύκειο για τη φυσική αγωγή όπου διδάσκεται μόνον για δύο ώρες. Στην β και γ τάξη δεν διδάσκεται καθόλου η ιστορία και για το λόγο αυτό, εννοείται ότι καταψηφίζουμε.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 12, για τους τίτλους σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αναφέρετε το επίπεδο του πτυχίου και τα επαγγελματικά δικαιώματα που σχετίζονται με αυτό. Θεωρούμε εμπαιγμό τη στιγμή που η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 27% και ειδικά για τους νέους κάτω των 25 ετών που έχει φτάσει περίπου στο 63% να μιλάμε για την άμεση σύνδεση των επαγγελματικών λυκείων με την αγορά εργασίας και αυτό είναι κάτι που στην πράξη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επιπλέον, η μετάθεση στο μέλλον της λεπτομερέστερης ρύθμισης των διαδικασιών πιστοποίησης προσόντων, της οργάνωσης και διεξαγωγής των σχετικών εξετάσεων και χορήγησης των αδειών άσκησης επαγγέλματος, αφήνει ένα πολύ σημαντικό κενό στο ζήτημα της σύνδεσης του ΕΠΑΛ δεύτερη αγορά εργασίας, τη στιγμή που εσείς οι ίδιοι το χαρακτηρίζεται ως βασικό στόχο στην αιτιολογική έκθεση. Επίσης, εντείνει και την αβεβαιότητα των σπουδαστών σχετικά με το επαγγελματικό τους μέλλον.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 15, που μιλάει για τις υποτροφίες. Ναι, είμαστε υπέρ της ανταμοιβής και ενίσχυσης των ικανότερων σπουδαστών, ωστόσο στο παρόν άρθρο, δεν αποσαφηνίζεται οι ακριβείς προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους όπως θα έπρεπε.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 16, που αφορά τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων. Συστήνεται αυτή η νέα ανεξάρτητη αρχή με σκοπό την οργάνωση, εποπτεία και διαφάνεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Επομένως, έχουμε νέα έξοδα, νέες θέσεις για υμετέρους, νέα επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού εντελώς ανούσια. Ποιοι άνθρωποι θα στελεχώσουν αυτή την νέα ανεξάρτητη αρχή; Ουδείς γνωρίζει. Πιθανώς οι ίδιοι που μέχρι σήμερα είχαν τα αντίστοιχα καθήκοντα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας. Αποτελεί, λοιπόν, ομολογία αποτυχίας του μέχρι σήμερα τρόπου διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων και ταυτόχρονα είναι πρόκληση στην σημερινή οικονομική κρίση.

Για το άρθρο 17, που αφορά τους φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης. Σχετικά με τους φορείς αυτούς και όπως αναφέραμε και κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην δυνατότητα που προβλέπει η δεύτερη παράγραφος να έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα. Συμβάλλουν στην εύρεση επαγγελματικού διεξόδου για μαθητές που δεν επιδιώκουν ή δεν πετυχαίνουν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και δεν ΑΤΕΙ, ωστόσο δεν θεωρούμε ότι μέχρι σήμερα η οργάνωση και λειτουργία τους έχει γίνει με τον κατάλληλο τρόπο, ενώ παράλληλα για εμάς η παιδεία θα έπρεπε να έχει σε όλες τις βαθμίδες αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να εξασφαλίζει σε όλους τους Έλληνες την δυνατότητα εκπαιδευτικής, επαγγελματικής και κοινωνικής ανέλιξης, ανεξάρτητα από την ταξική τους προέλευση.

Σε ο,τι αφορά τα άρθρα από 19 έως 22, που αφορούν την Σχολή Επαγγελματικής κατάρτισης, τα περίφημα σε όλους μας ΣΕΚ. Έχουμε να πούμε ότι στην παράγραφο 3 του άρθρου 19, προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης από ιδιώτες.

Στο άρθρο 21 παράγραφος 3, όπου γίνεται αναφορά στη διεξαγωγή της μαθητείας κατόπιν σύμβασης εργοδότη και ΟΑΕΔ, δεν λαμβάνετε όμως καμία μέριμνα για την εξασφάλιση ενός ελάχιστου χρηματικού ποσού ως αμοιβή για την απασχόληση του σπουδαστή.

Σε ό,τι αφορά τα άρθρα 23 και 24, που αφορούν το ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης – Ι.Ε.Κ.. Επίσης, δυνατότητα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επιπλέον, στην παράγραφο 6 του άρθρου 23, αναφέρεται ότι η διασφάλιση της ποιότητας και η αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης γίνεται με ευθύνη του διευθυντή του ΙΕΚ και συνεπώς στην περίπτωση που μιλάνε για ιδιωτικό ΙΕΚ, ο ανταγωνισμός μεταξύ ενός σπουδαστή του και ενός σπουδαστή του δημοσίου ΙΕΚ σαφώς και δεν γίνεται επί ίσους όρους.

Το άρθρο 24, απλώς παραθέτει τις ομάδες προσανατολισμού, τους τομείς και τις ειδικότητες των Ι.Ε.Κ..

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 25, που έχει να κάνει με τους τίτλους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Με το άρθρο αυτό, γίνεται ο καθορισμός των επιπέδων των χορηγούμενων πτυχίων επιχειρηματικής ειδικότητας. Καμία σχέση με την πραγματικότητα, καμία ουσιαστική βελτίωση του συστήματος σύνδεσης με την αγορά εργασίας.

Αυτή είναι η τεχνική μελέτη και ανάλυση στα σημαντικότερα εδάφια του παρόντος νομοσχεδίου και είμαστε της άποψης ότι πέρα από αυτή την ανάλυση και μελέτη, θα πρέπει να κοιτάμε την ουσία του ζητήματος. Μάλιστα, ειπώθηκε και από τον ίδιο τον κ. Υπουργό και από το ίδιο Υπουργείο, φυσικά, ότι πρέπει επιτέλους για μια φορά έστω να κάνουμε κάτι για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Εδώ πέρα, υπάρχει και η μεγάλη διαφορά που χωρίζει την Χρυσή Αυγή από τα υπόλοιπα κόμματα και δεν κάνω κανέναν διαχωρισμό στα υπόλοιπα κόμματα, για τον λόγο του ότι εδώ μέσα πολλοί αρέσκονται να κάνουνε κάποιες τοποθετήσεις επάνω σε καθαρά τεχνοκρατικά ζητήματα, χωρίς να κοιτάζουν τις αιτίες της παθογένειας. Δηλαδή, εστιάζουμε στις παθογένειες και δεν κοιτάζουμε το πώς πρέπει να διορθώσουμε τις αιτίες που τις προκαλούν.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να διαβάζω κάτι αυτολεξεί και αυτές είναι μόνον 2 ή 3 γραμμές, από τα βιβλία που διδάσκονται σήμερα οι μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εάν υπάρχει κάποιος εδώ μέσα που πιστεύει ότι ακόμη και αν την αυριανή ημέρα εφαρμοστεί το σχέδιο νόμου έτσι όπως ακριβώς το έχετε προβλέψει και το έχετε συντάξει -ακριβώς γραμμή προς γραμμή και εάν, λοιπόν, πιστεύετε ότι θα αλλάξουμε κάτι προς το καλύτερο για την παιδεία, τότε είναι απορίας άξιο για να δούμε σε τι επίπεδο συζητάμε. Ακούστε, λοιπόν, το τι διδάσκονται οι μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή στα παιδιά μας και οι μελλοντικές γενιές. Στο γνωστό βιβλίο γλώσσας και βιβλίο γραμματικής αντίστοιχα: Από το βιβλίο της γλώσσας «η νοσηρή αγάπη για την πατρίδα, η προγονολατρεία, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία και η εθνική αλαζονεία δεν έχουν καμία θέση στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο, γιατί συγκρούονται με την βαθύτερη ουσία του ελληνισμού και υπονομεύουν την πρόοδο της πατρίδος μας.

Επίσης στο βιβλίο γραμματικής, αναφέρετε αυτολεξεί, εξιστορείτε μια ιστορία που κάποιος 25χρονος κάνει σχέση με κοπέλα 13 ετών και ότι αυτό αρέσει στις υπόλοιπες μαθήτριες. Δηλαδή, έχουμε περιπτώσεις παιδεραστίας, φτηνού αντί-ρατσισμού, τις οποίες καλούνται να μάθουν τα ελληνόπουλα.

Δεν θα αναφερθώ στο σημείο αυτό σε επώνυμους ανιστόρητους που έχουν βαφτίσει την εμπάθειά τους ιστορική μελέτη και έρευνα, τα συγκεκριμένα χωρία είναι ενδεικτικά της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχετε στα ελληνόπουλα.

Γίνετε, λοιπόν, αντιληπτό ότι για ακόμη μία φορά η παιδεία αποτελεί πεδίο πειραματισμών, συγκρούσεων συμφερόντων, φτηνού συνδικαλισμού και άλλης παρόμοιας υφής γεγονότων. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα και εάν θέλετε πράγματι και εάν είναι αυτό το κίνητρό σας, να διορθώσετε ή να κατευθύνετε την παιδεία σε κάποια καλύτερη κατεύθυνση, να επαναδιατυπώσετε τους σκοπούς και τους στόχους της ρωτώντας ένα και μόνον απλό πράγμα: Τι θέλω να πετύχω; Εσείς, προσωπικά σαν Υπουργός, σαν Κυβέρνηση, σαν πολιτεία, σαν θεσμικό όργανο, τι θέλετε να πετύχετε με αυτό το σχέδιο νόμου; Θέλετε να παρέχετε μια πράγματι ανταγωνιστική και ποιοτική παιδεία στα ελληνόπουλα; Ή θέλετε να συνεχίσετε να έχετε ένα εργαστήριο παραγωγής μας ανθρώπων – ψηφοφόρων οι οποίοι δεν θα έχουν καμία κριτική σκέψη και καμία κριτική αντίληψη και απλός θα στηρίζουν ή θα αποτελούν 1 απάνθρωπο και αποτυχημένο κατεστημένο χωρίς να γνωρίζουν στο κάτω-κάτω γιατί το κάνουν και εάν πρέπει να το αλλάξουν.

Για εμάς, το θέμα είναι συγκεκριμένο και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, να κάνουμε ριζικές αλλαγές στα βαθύτερα αίτια και παθογένειες της παιδείας. Εάν αύριο – μεθαύριο το σχέδιο νόμου αυτό πράγματι εφαρμοστεί, εγώ, είμαι βέβαιος και εκφράζω και πολλούς συναδέλφους ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο. Υπενθυμίζω την περίπτωση του «Σχέδιο ΑΘΗΝΑ» που συζητήθηκε πριν κάποιες εβδομάδες - κάποιους μήνες, όπου ο Υπουργός μας είχε διαβεβαιώσει ότι με την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, θα γίνει η παιδεία ως διά μαγείας πολύ ποιο ανταγωνιστική και έχουν περάσει από τότε τόσοι μήνες και τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Είμαι βέβαιος, ότι με τέτοια είδους νομοσχέδια, όσα και εάν φέρετε στο επόμενο αλλά και στο μέλλον, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα εάν δεν δούμε αυτά που παρέθεσα προηγουμένος.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Ρεπούση.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ (Ειδική Αγορήτρια της ΔΗΜ.ΑΡ.): Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

Καταρχήν, θα ήθελα να δώσω μια διευκρίνιση για την τοποθέτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τοποθετηθήκαμε «κατά» επί της αρχής, διότι θεωρήσαμε ότι με το κλείσιμο που έκαναν οι δύο υπουργοί, ότι καμία από τις παρατηρήσεις μας δεν ενσωματώθηκαν ως προοπτική, τουλάχιστον, στο σχέδιο νόμου που συζητάμε. Εάν στη διάρκεια της συζήτησης και στο κλείσιμο το σημερινό και στην β΄ ανάγνωση διαπιστώσουμε κάποιες αλλαγές στην κατεύθυνση που θεωρούμε σωστή, επιφυλάσσομαστε να επανατοποθετηθούμε. Αυτά σε σχέση με την τοποθέτησή μας.

Θα ξεκινήσω από τις καινοτομίες που επισήμανε ο κ. Κεδίκογλου στο σχέδιο νόμου. Θα συμφωνήσω ότι διακηρυκτικά στο σχέδιο νόμου υπάρχουν αυτές οι καινοτομίες, ωστόσο δεν αποτυπώνονται στα άρθρα, όπως είπαμε και στην προηγούμενη τοποθέτησή μας, με εξαίρεση το ζήτημα της Πολιτικής Παιδείας το οποίο πράγματι υπάρχει ως νέο στοιχείο στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου με την επιφύλαξη, φυσικά, ότι θα παραμείνει ενιαίο μάθημα η Πολιτική Παιδεία και δεν θα «σπάσει» σε διακριτά γνωστικά αντικείμενα στο Λύκειο. Πολιτική Παιδεία, φυσικά περιλαμβάνει και θέματα κοινωνιολογίας και θέματα οικονομίας, ωστόσο, πρέπει να μείνει ως ένα ενιαίο μάθημα.

Στο ζήτημα της πρώτης καινοτομίας που διακηρυκτικά θέτει το σχέδιο νόμου στο ζήτημα της αυτονόμησης του Λυκείου. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αυτονομηθεί το Λύκειο παρά μόνο μέσα από την κατάργηση του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων, έτσι όπως αυτό προσδιορίζεται σήμερα. Είπε ο κ. Κεδίκογλου ότι είναι ευτυχής όταν οι συνθήκες έρθουν να καταργηθεί αυτό το σύστημα. Και εγώ θα του πω ότι εάν τώρα, κύριε Κεδίκογλου που είσαστε ευτυχής και είσαστε και Υφυπουργός δεν μπορείτε να το καταργήσετε οι συνθήκες αυτές που δεν θα έρθουν ποτέ.

Στο ζήτημα των συνθηκών αναφερθήκατε στον αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης και στο παράδειγμα που έδωσα εγώ μέσα από τη συνέντευξη. Δεν είναι αναγκαίο να είναι συνέντευξη. Θα μπορούσε να είναι διαφορετική βαρύτητα στα μαθήματα τα οποία αποτελούν μαθήματα κορμού στην αντίστοιχη σχολή. Λέω για παράδειγμα. Στο κάτω- κάτω της γραφής, νομίζω ότι η πολιτεία οφείλει να εμπιστευθεί τα πανεπιστήμια, δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζω ότι υπάρχουν ζητήματα αντικειμενικότητας από τη στιγμή που τα εμπιστεύεται να δίνουν πτυχία στα παιδιά, στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, θα μπορούσε να τα εμπιστευτεί στο να θέσουν ένα σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων για να κάνουν την αξιολόγηση στις σχολές της υψηλής ζήτησης.

Θα περάσω, τώρα, στα επιμέρους άρθρα του σχεδίου νόμου. Θεωρούμε στην Δημοκρατική Αριστερά ότι η Α΄ Λυκείου πρέπει να είναι υποχρεωτική. Να ενταχθεί, δηλαδή, στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Στο τέλος της Α’ Λυκείου, θα μπορούσαν να υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις που να βοηθούν τα παιδιά και την ελληνική οικογένεια να αποφασίσει εάν το παιδί πρέπει να απευθυνθεί στον Γενικό Λύκειο ή στο Επαγγελματικό Λύκειο. Ωστόσο, αφού η τάξη αυτή, που όλοι συμφωνούμε εδώ, ότι είναι μια τάξη γενικής παιδείας θα μπορούσε να είναι υποχρεωτική. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η πρότασή μας.

Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα που συγκροτούν περιεχόμενο σπουδών στην Α΄ Λυκείου. Υπάρχει η έμφαση στη γλώσσα. Θεωρούμε στην Δημοκρατική Αριστερά ότι η έμφαση θα πρέπει να είναι στην γλώσσα που μιλάμε και διαβάζουμε σήμερα. Όλα είναι σημαντικά στοιχεία της γλώσσας, η γλώσσα στην εξέλιξή της, αλλά η έμφαση πρέπει να είναι στην νέα ελληνική γλώσσα, στην κατανόηση του νεοελληνικού κειμένου και στην έκφραση των παιδιών. Αυτό θα πρέπει να συγκροτεί το πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου συνολικά σε ό,τι αφορά την γλωσσική εκπαίδευση, με εξαίρεση, φυσικά, τις κατευθύνσεις όπου εκεί μπαίνουν και στοιχεία της ελληνικής γλώσσας στην διαχρονία.

Στο πρόγραμμα της Α΄ Λυκείου απουσιάζει η Καλλιτεχνική Αγωγή. Είπα και στην εισήγησή μου εχθές ότι η εκπαίδευση στις τέχνες - Καλλιτεχνική Αγωγή όπως την λέμε εδώ στη χώρα μας- είναι πολύ σημαντική για την διαμόρφωση των ανθρώπων και απουσιάζει. Θα θέλαμε, λοιπόν, να ξαναδείτε το ζήτημα, κατά πόσο θα μπορούσε να μπει στο κορμό των μαθημάτων ή αν όχι στον κορμό των μαθημάτων στα επιλεγόμενα μαθήματα.

Στην Β΄ Λυκείου εισαγάγετε τα Λατινικά. Για ποιο λόγο; Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα Λατινικά να είναι δίωρο μάθημα στην Β΄ Λυκείου. Ήδη οι επιστήμες έχουν μετεξελιχθεί, ακόμα αυτή η Νομική επιστήμη, είναι μια σύγχρονη επιστήμη που, θα έλεγα ότι οι νομικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα Λατινικά δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μάθει κανείς νομικά. Γιατί κρατιέται αυτό το μάθημα μέσα στο Λύκειο; Πιστεύουμε ότι είναι ένα θέμα αντίληψης πώς βλέπουμε την εκπαίδευση του Λυκείου, η οποία είναι ακόμα προσκολλημένη σε παλαιά μοντέλα και σε ένα εγκυκλοπαιδισμό. Αυτό κατά τη γνώμη μας, αναιρεί και την δεύτερη διακηρυγμένη καινοτομία του σχεδίου νόμου, που είναι η στροφή στις δεξιότητες και τις ικανότητες. Ποια είναι η δεξιότητα και η ικανότητα που μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από την διδασκαλία των Λατινικών; Υπάρχει κάποια;

Θα συμφωνήσω με άλλους συναδέλφους οι οποίοι μίλησαν για το project. Το project δεν μπορεί να είναι μια ώρα. Αναιρείται η ίδια η σύλληψη του project στο βαθμό που είναι μονόωρο μάθημα. Καταλαβαίνω τον περιορισμό των ωρών, γι' αυτό δεν λέω τρίωρο τετράωρο, αλλά τουλάχιστον δύο ώρες είναι απαραίτητες αν θέλουμε να κάνουμε project και να μην γίνεται «παιδική χαρά» την ώρα του project. Στο αρχικό σχέδιο που καταθέσατε, κύριε Υπουργέ, ήταν δίωρο, ήταν καλύτερο, αφαιρέσατε όμως την μία ώρα για να βάλετε κάποιο άλλο μάθημα.

Σε ό,τι αφορά το Επαγγελματικό Λύκειο. Έχουμε διαφωνήσει στη συζήτηση στην Ολομέλεια με την κατάργηση των ειδικοτήτων των τομέων υγείας, γραφικών τεχνών, καλλιτεχνικών σπουδών, και σε ό,τι αφορά όλες τις ειδικότητες στις οποίες καλώς ή κακώς με βάση τον καταμερισμό εργασίας κατά φύλλα συγκεντρώνεται ο γυναικείος μαθητικός πληθυσμός. Δεν ξέρω εάν μπορείτε και εάν θέλετε να το επανεξετάσετε, ωστόσο έχετε την έκφραση του συνόλου των πολιτικών κομμάτων της βουλής, μια έκκληση να ξαναδείτε αυτές τις ειδικότητες που καταργείτε από την επαγγελματική εκπαίδευση με έμφαση στις ειδικότητες που συγκεντρώνονται τα κορίτσια, οι μαθήτριες των επαγγελματικών λυκείων, γιατί στο τέλος η επαγγελματική εκπαίδευση θα είναι αποκλειστικά για τα αγόρια και καθόλου για τα κορίτσια.

Στην Β΄ και στη Γ΄ των Επαγγελματικών Λυκείων δεν υπάρχει Ιστορία. Αυτοί θα γίνουν πολίτες του κράτους. Και διδάσκονται Ιστορία μόνο στην Α΄ Λυκείου. Αντίθετα, διδάσκονται τα Θρησκευτικά και αναρωτιέμαι, γιατί ενώ θέλετε να κάνετε ένα νέο σύγχρονο Λύκειο, επιμένετε στην αντίληψή σας για τα Θρηκευτικά που δεν είναι καν θρησκειολογία όπως ήταν σε παλαιότερα σχέδια επί της υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου. Όλη η σύγχρονη εκπαίδευση δεν πιστεύει πια στην θρησκευτική κατήχηση, παρά στην επαφή των παιδιών με τις θρησκείες μέσα από ένα μάθημα ιστορικό, κοινωνιολογικό, για το ρόλο που έπαιξαν οι θρησκείες στην πορεία της ανθρωπότητας, και δέχομαι ότι έπαιξαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Τα Θρησκευτικά με την έννοια της ο ορθόδοξης κατήχησης, κατά τη γνώμη μας, δεν έχουν καμία θέση στο σύγχρονο Λύκειο. Εσείς, όχι μόνο δεν τα κάνετε προαιρετικά ή δεν τα αλλάζετε, αλλά επιμένετε σε μια κυρίαρχη θέση η οποία αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου, αλλά και στα υποχρεωτικά μαθήματα που δίνουν εξετάσεις τα παιδιά για να πάρουν το απολυτήριο τους. Δίνουν και το μάθημα των Θρησκευτικών. Εξάλλου, δεν νομίζω ότι όσο περισσότερη ορθόδοξη κατήχηση κάνουν τα παιδιά στο σχολείο, τόσο καλύτεροι χριστιανοί ιθαγενών. Αντίθετα, υποβαθμίζονται οι Φυσικές Επιστήμες και η Βιολογία, που είναι βασική επιστήμη και δεν ξέρω πώς μπορούν σε μια σειρά από ειδικότητες που προδιαγράφεται στην επαγγελματική εκπαίδευση να απουσιάζει η Βιολογία ή να υποβαθμίζονται οι Φυσικές Επιστήμες.

Στο θέμα της Ειδικής Αγωγής. Υπάρχουν, και γνωρίζουμε όλοι, πάρα πολύ σημαντικά προβλήματα στο τομέα της Ειδικής Εγωγής. Κυρίως ξεκινούν και σχετίζονται με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.

(Συνέχεια ομιλίας, κυρίας ΜΑΡΙΑΣ ΡΕΠΟΥΣΗ, Ειδικής Αγορήτριας της ΔΗΜ.ΑΡ.)

Εάν δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις και οι περισσότερες θέσεις καλύπτονται από αναπληρωτές καθηγητές, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και γενικά δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο για την ειδική αγωγή. Η ειδική αγωγή αποτελεί ένα χώρο της παιδαγωγικής που εκτός από ό,τι δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού στη χώρα μας, δεν μπορεί να αποτελεί ένα χώρο που παρκάρουμε τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή με αναπηρία. Η πολιτεία και το Υπουργείο έχει υποσχεθεί ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή, το περιμέναμε την άνοιξη αλλά πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα το έχετε φέρει στη Βουλή για να συζητήσουμε. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την ειδική αγωγή, θέλω να σας θέσω ένα από αυτά τα ζητήματα, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σύμφωνα με την πρόσκληση υποψηφίων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, που έχετε ήδη κάνει, δίνεται προβάδισμα -για την πρόσληψη ωρομισθίων- στους κατόχους διδακτορικών και μεταπτυχιακών σπουδών. Κατά τη γνώμη μου σωστά γίνεται αυτό, διότι έχοντας ένα μεταπτυχιακό οι απόφοιτοι αυτοί μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα στην εκπαίδευση. Στο σχέδιο νόμου αυτό καταργείται. Ήδη υπάρχουν υποψηφιότητες και έχουν δημιουργηθεί λίστες με τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς στη βάση της εγκυκλίου που εκδώσατε για το διδακτορικό, ο νόμος αυτός θα ισχύσει από φέτος, τι από τα δύο θα γίνει; Εάν για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει πτυχίο που σχετίζεται με την ειδική αγωγή, γιατί υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που εκπαιδεύουν δασκάλους ειδικής αγωγής, αυτοί δεν υπάρχουν για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πώς θα επιλέξετε τους αναπληρωτές καθηγητές της δευτεροβάθμια εκπαίδευσης εάν εξαιρέσετε το διδακτορικό ή τις ειδικές σπουδές ή τα σεμινάρια; Είναι ένα ερώτημα που θέτω προς απάντηση, σε συνδυασμό με τα πολλά ζητήματα που έθεσαν και άλλοι συνάδελφοί για την ειδική αγωγή.

Οι καθηγητές των πειραματικών σχολείων έχουν πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας, ακριβώς γιατί είναι πρότυπα πειραματικά σχολεία και τους ζητούν πολύ περισσότερα πράγματα. Ταυτόχρονα, τιμωρούμε τους καθηγητές των πειραματικών σχολείων. Παλαιότερα, οι καθηγητές των πειραματικών σχολείων είχαν μια διαφορά δύο ωρών εργασίας, δηλαδή έκαναν λιγότερο μάθημα ακριβώς γιατί η πολιτεία αναγνώριζε ότι προετοιμάζονται πολύ περισσότερο ή ότι δαπανούν πολύ περισσότερο χρόνο στο σχολείο τους. Αυτό το καταργήσατε. Τώρα, μέσα από τις διατάξεις για τα πειραματικά σχολεία καταργούνται και τα δικαιώματα που έχουν οι εκπαιδευτικοί των άλλων σχολείων, για παράδειγμα οι οργανικές θέσεις, το έθεσε εδώ και η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Προτύπων. Νομίζω ότι πρέπει να το δείτε ξανά αυτό, διότι στο τέλος θα έχουμε πρότυπα πειραματικά σχολεία και δεν θα έχουμε καθηγητές, στα σχολεία αυτά. Άρα, εάν όχι να ευνοήσουμε το κύμα προς τα πειραματικά σχολεία, τουλάχιστον να υποστηρίξουμε τους καθηγητές αυτούς και να μην τους τιμωρούμε.

Μία ακόμα επισήμανση αφορά στο άρθρο 12 του σχεδίου νόμου, για τα ΑΕΙ. Ενώ στον νομό υπήρχε ότι οι φοιτητές που έχουν περάσει σε πανεπιστημιακά τμήματα, θα έχουν αντίστοιχο τίτλο σπουδών με το τμήμα της εισαγωγής τους, αυτό τώρα στο σχέδιο νόμου καταργείται και ταυτίζεται ο τίτλος σπουδών με το πτυχίο της σχολής στην οποία αποφοιτούν, που μπορεί να είναι διαφορετικού ονόματος από την σχολή εισαγωγής τους. Ξανά δείτε το αυτό γιατί η δέσμευση του Υπουργού στο προηγούμενο σχέδιο ήταν ότι διατηρείται ο τίτλος σπουδών.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ είπε σωστά και νομίζω ότι υπάρχει η συναίνεση της πολιτείας, σε ό,τι αφορά στο ωράριο των καθηγητών, των Α.Ε.Ι. και θα μπορούσε, σύμφωνα με την πρόταση του η ρύθμιση να είναι στο βαθμό που χρειάζεται μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης, γιατί όπως μας εξήγησε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, οι σπουδές στα πανεπιστήμια είναι οργανωμένες σε τρίωρα μαθήματα, εκτός αυτών υπάρχουν ειδικότητες, υπάρχουν συνολικές δεσμεύσεις για το πρόγραμμα σπουδών, άρα το ίδιο, το τμήμα να μπορεί να εξετάζει τη δυνατότητα πρόσθετης απασχόλησης των καθηγητών. Μέχρι να ακούσουμε την τοποθέτηση του κ. Υπουργού, κρατάμε μια επιφύλαξη. Ευχαριστώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Λαμπρούλης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε.): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Όπως τονίσαμε και στην χθεσινή συζήτηση, επί της αρχής, το νομοσχέδιο αυτό, είναι η συνέχεια συγκεκριμένων αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση. Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να υπηρετήσει στρατηγικές στοχεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιχειρηματικών ομίλων, για τη διαμόρφωση φθηνού, ευέλικτου και χωρίς δικαιώματα εργατικού δυναμικού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και παράλληλα της κερδοφορίας. Αυτής είναι η αιτία και ας μην ψάχνει ο συνάδελφος από τη Χρυσή Αυγή, στη λογική του τσουβαλιάσματος να βρει τις αιτίες. Ας βρουν αυτοί πρώτα τις αιτίες και ας μας πουν μετά εάν είναι ή όχι συστημική. Αυτή η κατεύθυνση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατεύθυνση της ιδεολογικής χειραγώγησης της νεολαίας για να μην σηκώνει κεφάλι, για να μην αμφισβητεί, για να μην οργανώνει και για να μη διεκδικεί. Μάλιστα αξιοποιούνται η καπιταλιστική οικονομική κρίση και τα μνημόνια για να προχωρήσουν βίαια και να εδραιωθούν αυτές οι προαποφασισμένες και αντιδραστικές στοχεύσεις του κεφαλαίου. Αυτός είναι ο στόχος που υπηρετεί η ταξική πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση. Έτσι, δεν είναι θέμα καλών, κακών, αγνών ή μη αγνών προθέσεων.

Στο άρθρο 1, το σημαντικό είναι ότι πέρα από τις διακηρύξεις περί παροχής γενικής παιδείας, το λύκειο παραμένει μη υποχρεωτική βαθμίδα. Επιβεβαιώνοντας τη θέση ότι είναι ένας προθερμαντήρας για τα Α.Ε.Ι..

Στο άρθρο 2, δίνεται η διάρθρωση των μαθημάτων, επιβεβαιώνεται ότι από τη Β΄ λυκείου παύει, παρά τις διακηρύξεις για γενική παιδεία, το ενιαίο πρόγραμμα και διαφοροποιούμαστε ανά κατεύθυνση, κάτι που εντείνεται φυσικά στην Γ΄ λυκείου. Η λογική εδώ είναι ότι έτσι χτυπάμε το φροντιστήριο, δηλαδή κάνοντας περισσότερα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά και με βαρύτητα για την πρόσβαση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επί της ουσίας, δέχεται ότι το λύκειο πρέπει να αναβαθμιστεί με όρους φροντιστηρίου.

Στο άρθρο 3, η επιλογή των θεμάτων από την τράπεζα θεμάτων τυποποιεί την εκπαιδευτική, αλλά και την διδακτική διαδικασία. Εδώ, είναι προϋπόθεση για την προαγωγή του μαθητή, επί της ουσίας, καθιστά απαγορευτικό για πολλά παιδιά να περάσουν στην επόμενη τάξη και τα οδηγούν εκτός λυκείου.

Στο άρθρο 4, το σύστημα εισαγωγής για τα Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι., με επί της ουσίας πανελλαδικές εξετάσεις από την πρώτη λυκείου κάνει το σχολείο εξεταστικό κέντρο. Ο καθορισμός συντελεστή βαρύτητας από τα πανεπιστήμια διαμορφώνει όρους ανταγωνιστικής λειτουργίας και για τα ίδια τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στη λογική της προσέλκυσης φοιτητών-πελατών.

Στο κεφάλαιο β, στα άρθρα 5 και 6 επιβεβαιώνεται ότι τα ΕΠΑΛ ούτε αναβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση δίνουν, ούτε γενική παιδεία ως βάση για κάθε μελλοντική επαγγελματική επιλογή. Σε οκτώ μέρες ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, τι θα γίνει; Τα ΕΠΑΛ είναι πραγματικά στον αέρα. Κλάδοι της πρώτης τάξης έχουν καταργηθεί, χιλιάδες εκπαιδευτικοί λείπουν, τα παιδιά δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα τους, παράλληλα τι θα γίνει με τους μετεξεταστέους που δεν μπορούν να εξεταστούν; Εδώ, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση και να μας πει τι άμεσα μέτρα θα πάρει.

(Συνέχεια ομιλίας κ. Γεωργίου Λαμπρούλη, Ειδικού Αγορητή του Κ.Κ.Ε.)

Άρθρο 7. Η διάρθρωση του προγράμματος σπουδών δείχνει την αφαίρεση κάθε ίχνους γενικής παιδείας, ακόμα και με τους όρους του αστικού λυκείου, που στηρίζετε και υποστηρίζετε από τα ΕΠΑΛ. Η τάξη μαθητείας είναι δρόμος για την τζάμπα εργασία για τους εργοδότες.

Άρθρο 8. Ο καθορισμός των ειδικοτήτων δεν είναι τεχνικό ζήτημα, αφού θα έχουν γνώμη οι κοινωνικοί εταίροι, τα υπουργεία και τα λοιπά, σε ευθεία αντιστοιχία με τις στρατηγικές στοχεύσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης και είναι φανερό ότι ο μαθητής των ΕΠΑΛ και ο εργαζόμενος θα βρίσκεται συνεχώς υπό αίρεση. Το πτυχίο του δεν θα έχει μάλλον αντίκρισμα, παρόλο που εσείς προσπαθείτε να χρυσώσετε το χάπι με τα επίπεδα 3, 4, λες και έλυσαν τα επίπεδα ή θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας και επειδή τόσο κόπτεστε γιατί ακούστηκε από πολλούς «Ε.Ε.», «όλα αυτά εφαρμόστηκαν εκεί, πρέπει να ακολουθήσουμε», δείτε πού είναι η ανεργία στην Ε.Ε. με αυτές τις πολιτικές στην παιδεία ακριβώς που εφαρμόζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Άρθρο 11. Στα ζητήματα αξιολόγησης και προαγωγής τονίζουμε ότι σε σχέση με το σχέδιο νόμου πριν τη διαβούλευση, τώρα σε όλες τις τάξεις του ΕΠΑΛ θα γίνονται εξετάσεις από τράπεζα θεμάτων. Ανοίγει ο δρόμος έτσι να φύγουν και από τα ΕΠΑΛ τα παιδιά, να πάνε, για παράδειγμα στις ΣΕΚ, που στην ουσία δεν είναι ούτε καν σχολείο.

Άρθρο 12. Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι το πτυχίο πρέπει να είναι η μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα, χωρίς καμία άλλη εξέταση, μετά από την απόκτηση του πτυχίου και λοιπά.

Άρθρο 13. Επιβεβαιώνεται ότι τα ΕΠΑΛ στρέφουν μόνο προς τα Τ.Ε.Ι. τα παιδιά. Η πρόσβαση στα Α.Ε.Ι. είναι όνειρο θερινής νυκτός, γιατί τα μαθήματα που κάνουν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του εξεταστικού συστήματος για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Άρθρο 14. Μαθητεία. Κινείται στην κατεύθυνση επέκτασης της λεγόμενης μάθησης στο χώρο εργασίας και της διεύρυνσης του ρόλου των επιχειρήσεων στην επαγγελματική κατάρτιση. Αυτές τις αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου και εδώ τώρα η μαθητεία, η οποία μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν μόνο στις επαγγελματικές σχολές, στα ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, γενικεύεται πλέον στο σύνολο των σχολών κατάρτισης, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των νέων που γίνονται πάμφθηνη εργατική δύναμη για τις επιχειρήσεις. Όσον αφορά τις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, τα ΣΕΚ, που παίρνουν τη θέση των ΕΠΑΣ, όπως φαίνεται από το πρόγραμμα σπουδών τους, οι νέοι και οι νέες που θα γράφονται σε αυτές μετά το γυμνάσιο, θα οδηγούνται στην πράξη εκτός σχολικής εκπαίδευσης. Στην α΄ και β΄ τάξη, από τις 30 ώρες του εβδομαδιαίου προγράμματος, μόνο οι 4 θα αφορούν μαθήματα γενικής παιδείας, ελληνική γλώσσα και μαθηματικά και μάλιστα επαίρεται η Κυβέρνηση, «θα μαθαίνουν», λέει «γλώσσα και μαθηματικά», λες και αυτή είναι η παιδεία αυτή είναι η γνώση μόνο, ενώ οι υπόλοιπες 26 ώρες θα αποτελούν μαθήματα ειδικότητας.

Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα στην τάξη μαθητείας που ακολουθεί. Κατά τη διάρκεια της, τη θέση των σχολικών θρανίων θα παίρνει η δουλειά των μαθητών ως μαθητευόμενοι στο χώρο εργασίας για 28 ώρες την εβδομάδα, ενώ το μάθημα θα περιορίζεται σε 7 συνολικά ώρες την εβδομάδα.

Αντίστοιχα στα ΙΕΚ, τα οποία εξακολουθούν να απευθύνονται σε αποφοίτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εισάγεται ένα επιπλέον εξάμηνο φοίτησης που μέχρι σήμερα ήταν προαιρετικό, κατά το οποίο θα γίνεται η πρακτική άσκηση. Οι όροι, δηλαδή, που θα ισχύουν για την πρακτική άσκηση στα ΙΕΚ, θα είναι οι ίδιοι με αυτούς της μαθητείας των σπουδαστών των ΣΕΚ, αν και το σχέδιο νόμου επισημαίνει ότι η μαθητεία θα διέπεται από σύμβαση μεταξύ του ΟΑΕΔ και του εργοδότη, δεν αναφέρεται καμία άλλη λεπτομέρεια, όσον αφορά το περιεχόμενο της σύμβασης αυτής και εδώ θα θέλαμε μία τοποθέτηση από την Κυβέρνηση. Έτσι τι έχουμε; Εννέα μήνες, συνολικά 728 ώρες θα δουλεύουν οι μαθητές για 9€ την ημέρα, που εκβιάζονται ουσιαστικά να επιλέξουν το δρόμο των ΕΠΑΛ. Αυτό ειπώθηκε πριν από λίγο και αυτό αφήσατε να εννοηθεί για την κατεύθυνση και με τα ποσοστά που αναφέρατε, το 70%, το 30% και τα λοιπά. Προβλέπεται η δημιουργία και 4ου έτος στα ΕΠΑΛ, το οποίο βαφτίζεται «προαιρετικό», αλλά στην ουσία επιβάλλουν στους μαθητές να το παρακολουθήσουν, αφού μόνο τότε θα παίρνουν πτυχίο πιστοποίησης. Το σχολείο σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα αναζητά επιχειρήσεις για να προωθηθεί τι; Η τζάμπα εργασία της μαθητείας.

Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει την παροχή πρόσθετων κινήτρων στις επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα επιδοτήσεις για την πρόσληψη των νέων μετά το πέρας της μαθητείας.

Άρθρο 15. Εδώ μπαίνουν κάποια ερωτήματα σε ό,τι αφορά τις υποτροφίες των μαθητών των ΕΠΑΛ. Τι σημαίνει αυτό; Αν διαβάσει κανείς τον τίτλο, μένει ενδεχομένως με απορίες ή μένει με αυτό. Αν, όμως, διαβάσει κανείς τη συνέχεια, θα δει ότι οι υποτροφίες συνδέονται με τους τομείς που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικοί για την εθνική οικονομία. Εδώ θέλουμε μια συγκεκριμένη απάντηση. Άρα, ποιοι θα έχουν δυνατότητα υποτροφιών; Ποια παιδιά; Ποιοι μαθητές; Αυτοί που θα επιλέγουν συγκεκριμένη κατεύθυνση ή θα είναι με τις ευλογίες των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων που θα επιλεγούν ή θα αναγκάζονται τα παιδιά να επιλέγουν συγκεκριμένο δρόμο και κατεύθυνση;

Κεφάλαιο τρίτο: Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων. Άρθρο 16. Εδώ συνδέεται βεβαίως με τις αλλαγές στη βαθμίδα του λυκείου και είναι βέβαιο ότι γρήγορα θα φέρουν τη διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση του λυκείου που θα συμπαρασύρει σε μια τέτοια πορεία το σύνολο της εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στα πανεπιστημιακά τμήματα και τις σχολές να εισάγουν συντελεστή βαρύτητας για ένα μάθημα, άρα και τη δυνατότητα να επιλέγουν τους σπουδαστές που θα υποδέχονται και συνάμα ο Οργανισμός Εξετάσεων μόνο το θεματικό προσδιορισμό της ύλης των εξετάσεων και όχι συγκεκριμένη ύλη, που σημαίνει ότι αίρεται και η αναγκαιότητα ενός συγκεκριμένου βιβλίου. Στο πλαίσιο ενός ακόμη δηλαδή πιο έντονου ανταγωνισμού για το ποια σχολή, ποιο πανεπιστήμιο, θα επιβάλλεται και το ανάλογο βιβλίο. Έτσι, λοιπόν, τα λύκεια, αφού θα λειτουργούν και με όρους ανταγωνισμού, είναι λογικό να κατηγοριοποιούνται και τελικά το Κράτος να έχει απλά μια κάποια ευθύνη για τη λειτουργία τους είτε σε κτίρια, για το προσωπικό κ.λπ., όχι, όμως, την ευθύνη, ώστε όλα τα παιδιά μέχρι τα 18 τους χρόνια -και βεβαίως εδώ διαφέρουμε και ιδεολογικά και πολιτικά- θα πρέπει να παίρνουν ολόπλευρη μόρφωση.

Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο 4, τη μη τυπική εκπαίδευση -άρθρα 17 έως 24- εδώ το Υπουργείο, μέσω του νομοσχεδίου προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν ιδιωτικές ΕΠΑΣ, πλέον όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης ΣΕΚ από ιδιώτες, αλλά προβλέπεται η αυτόματη αδειοδότηση για την ίδρυση ΣΕΚ για τους κατόχους άδειας ιδιωτικού ΙΕΚ.

Ακόμα, το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της σύνδεσης των σχολών με την αγορά. Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει για το διευθυντή των σχολών, ο οποίος «θα πρέπει να γνωρίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά και τις ανάγκες εργασίας της περιοχής του, να διαθέτει σχετική τεχνογνωσία» και τα λοιπά. Σας παραπέμπω στο αντίστοιχο κομμάτι του άρθρου να τα διαβάσετε. Δηλαδή, τι κάνετε; Αφήνετε την αγορά να καθορίζει τι σχολές και που θα ανοίγουν αυτές και όχι οι ανάγκες της κοινωνίας, που συνεχώς διευρύνονται.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των σπουδών, είναι ενδεικτικό ότι πλέον η υποστελέχωση των επαγγελματικών σχολών θα φέρει και τη βούλα του νόμου, αφού αυτός προβλέπει δίπλα στους μόνιμους εκπαιδευτικούς τη λειτουργία τους με ωρομίσθιους και εργαζομένους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου. Τα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία πέρασαν πλέον από τις 30 Ιούνη στην ευθύνη των περιφερειών, δεν είναι άσχετες με το παραπάνω πλαίσιο. Στόχος της αποκέντρωσης είναι η στενότερη σύνδεση -αυτό που είπα και παραπάνω- με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιφέρειας, ο προσδιορισμός δηλαδή των ειδικοτήτων και των προγραμμάτων σπουδών με βάση τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή που θα δραστηριοποιούνται σε κάθε περιοχή, με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων και μόνο.

Κεφάλαιο 5, άρθρο 25. Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν συστήνουν λύση στο πρόβλημα της εργασίας. Είναι συνεχώς υπό αίρεση, το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, μέσα από μια διαρκή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και μέσα βεβαίως από τη διαδικασία αποσύνδεσης πτυχίου και επαγγέλματος.

Στο κεφάλαιο Ζ΄, στο άρθρο 28 για την ειδική αγωγή, η ειδική επαγγελματική εκπαίδευση προσαρμόζεται και αυτή στις γενικότερες αλλαγές στο σχολείο. Ένα μόνο θα αναφέρω. Ότι στην κατεύθυνση αυτή της ένταξης των παιδιών με αναπηρία στα γενικά σχολεία, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι η υποστήριξη του μαθητή στο γενικό σχολείο μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του διευθυντή και του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας. Δηλαδή, γνωρίζοντας το Υπουργείο ότι στο γενικό σχολείο δεν θα έχουν την πολύπλευρη στήριξη - αυτό που θα έπρεπε να έχουν- τι κάνει; Συναινεί ώστε αυτό που δεν τους παρέχει το ειδικό σχολείο, ανοίγει το δρόμο για να πετιέται στην οικογένεια το μπαλάκι της απαραίτητης υποστήριξης που θα έχει στο -συγνώμη για την έκφραση- «κανονικό» σχολείο που θα ενταχθούν αυτά τα παιδιά.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ, Ειδικού Αγορητή του ΚΚΕ)

Στο άρθρο 29 περιλαμβάνονται διατάξεις για τη διάρθρωση των σπουδών και τα πτυχία της ΑΣΠΑΙΤΕ. Η σχολή διαρθρώνεται στα γνωστά τμήματα, το πτυχίο που χορηγούν τα τμήματα της φέρει και τους δύο τίτλους, του εκπαιδευτικού και της επαγγελματικής ειδικότητας, με ενιαίο βαθμό και φαίνεται να γίνεται χώρος εκπαίδευσης των εκπαιδευτών.

Στο άρθρο 30 έως 41, ορίζεται μεταξύ άλλων ότι η εισαγωγή μαθητών στα πρότυπα πειραματικά γυμνάσια και λύκεια γίνεται με απόφαση της ΔΕΠΣ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης ύστερα από εξετάσεις ή τεστ δεξιοτήτων που διεξάγονται ανά τομέα. Δίνεται η δυνατότητα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να απασχολούν έκτακτο εκπαιδευτικό με επιβάρυνση του τακτικού προϋπολογισμού τους και χωρίς επιπλέον επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού. Στην ουσία, δίνεται η δυνατότητα στα ιδρύματα να καθορίζουν και το ποσό της αμοιβής του εκτάκτου εκπαιδευτικού προσωπικού υλοποιώντας έτσι τις κατευθύνσεις του νέου νόμου - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, για ιδρύματα - εργοδότες με εργασιακές σχέσεις «λάστιχο».

Επίσης, σε ό,τι αφορά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, σε περίπτωση που η απόσπαση υπερβεί τα 5 έτη για λόγους ανεξάρτητους των υπηρεσιακών αναγκών. Δηλαδή, θα τους απολύσετε αυτούς τους καθηγητές; Θα θέλαμε μια απάντηση πάνω σ' αυτό. Ακόμα, πρέπει να πούμε ότι έχουν υποστεί μεγάλη συρρίκνωση, υπάρχουν καταργήσεις σχολείων στο εξωτερικό, τι θα γίνει;

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 41 για την ίδρυση των αθλητικών ακαδημιών, θα λέγαμε ότι η ίδρυση τους έρχεται να αντικαταστήσει σε μικρότερη έκταση τα γραφεία φυσικής αγωγής που υπήρχαν έως πρότινος και είχαν την ευθύνη σε κάθε περιφέρεια για τη λειτουργία των αθλητικών σχολείων, τα οποία όμως καταργήθηκαν. Εμείς λέμε ότι το δικαίωμα στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό είναι αναφαίρετο για όλους τους μαθητές, επομένως δεν μπορεί να εξαιρείται ένα κομμάτι και παράλληλα με τις δύο ακαδημίες το συνδυάζετε και με το σχολικό εργαστήριο έρευνας και τεχνολογίας, το οποίο αναλαμβάνει σε αγαστή συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ που από καιρό στην ουσία έχουν προσχωρήσει και στο ερευνητικό τους κομμάτι, αλλά και στον οδηγό σπουδών οι κατευθύνσεις της αγοράς, δηλαδή, το κομμάτι της έρευνας πάνω στους μαθητές - αθλητές θα δίνει τις κατευθύνσεις για την εξέλιξη της αθλητικής επιστήμης πάντα πάνω στις απαιτήσεις του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και της καλλιέργειας του ταλέντου πάνω σε αυτά τα κριτήρια. Το σημαντικό εδώ, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής - κατά τη γνώμη μας - είναι το κομμάτι που αναφέρεται στην έρευνα πάνω στους αθλητές - μαθητές, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για κάθε χρήση από τους ιδιώτες και θα είναι βεβαίως εκμεταλλεύσιμο από κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή. Επίσης, το σχολικό εργαστήριο έρευνας και τεχνολογίας αναφέρεται ότι έχει κύριο σκοπό την προώθηση της έρευνας, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της, τη συλλογή, την τεκμηρίωση, όπως επίσης, μπορεί να συμπράττει ή να συνεργάζεται με οργανισμούς ή μονάδες νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που έχουν ως αντικείμενο την πρόληψη τραυματισμών, τη θεραπεία και αποκατάσταση τραυματισμένων μαθητών - αθλητών, καθώς και την έρευνα στην αθλιατρική. Εδώ, σύμφωνα με την παραπάνω παράγραφο, παραδίδεται στην ουσία στους ιδιώτες η υγεία των μαθητών - αθλητών και για πρόληψη και για θεραπεία και για έρευνα, αντί να αναπτύξει το κράτος δημόσιο τμήμα αθλιατρικής επιστήμης που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η λειτουργία των αθλητικών ακαδημιών θα καθορίζεται κάθε χρόνο με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο σημαίνει μη διασφάλιση της σταθερής τους λειτουργίας, ενώ αφήνεται σκόπιμα διάτρητη η διαδικασία καθορισμού των μαθημάτων, του ωρολογίου προγράμματος, καθώς και τα κριτήρια και ο τρόπος πρόσληψης των καθηγητών φυσικής αγωγής, αφού θα μεταβάλλονται ανάλογα με τα κονδύλια και τις ανάγκες κάθε χρόνο.

Όσον αφορά τα άρθρα 42 έως 49 είναι κατά τη γνώμη μας εξουσιοδοτικές και μεταβατικές διατάξεις. Στο άρθρο 39, παράγραφος 12, έχουμε μια μεταβολή μέσα σε τέσσερις μήνες του νόμου που ψηφίσατε όπου λέει ότι κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου τάδε, του νόμου 4142 και τα λοιπά, στους μέχρι ήδη εισαχθέντες φοιτητές των πανεπιστημιακών τμημάτων που μετονομάζονται χωρίς μεταβολή του γνωστικού τους αντικειμένου παρέχεται ο τίτλος σπουδών του τμήματος και τα λοιπά. Επομένως, τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά; Στο άρθρο 7, παράγραφος 4γ, ο νόμος προέβλεπε ότι για τους εισαχθέντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έως και το ακαδημαϊκό έτος 2012 - 2013 ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τους τίτλο και τύπο, ακόμα και στην περίπτωση που το ΑΕΙ ή η σχολή ή το τμήμα εισαγωγής τους συγχωνεύτηκε, κατατμήθηκε, μετονομάστηκε η καταργήθηκε. Τι θα γίνουν όλα αυτά τα χιλιάδες παιδιά που είναι τώρα στη διάρκεια της φοίτησης για μια συγκεκριμένη ειδικότητα; Το πρόγραμμά τους είναι προσαρμοσμένο σε αυτό τον τίτλο - πτυχίο, αλλά θα πάρουν άσχετο πτυχίο και ενδεχομένως να έχει και επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Έτσι λοιπόν, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα και σε αυτό μια απάντηση. Ευχαριστώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΗ - ΘΕΟΔΩΡΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι όλοι μας, είτε ως εκπαιδευτικοί, είτε ως γονείς, είτε ως πολίτες αυτής της χώρας έχουμε διαπιστώσει ότι το λύκειο έχει απαξιωθεί με τη λειτουργία του ως τώρα και αυτό δεν είναι μια διαπίστωση, υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες που το δείχνουν, το δείχνει η μαθητική διαρροή που έχουμε, τα ποσά που δαπανά η ελληνική οικογένεια σε φροντιστήρια, τα απουσιολόγια των σχολικών μονάδων, όπου καταγράφονται πάρα πολλές απουσίες ειδικά στην τρίτη λυκείου, η εξουθένωση των εφήβων, όπου έχουν καταλήξει να είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες κυνηγώντας απλά μια θέση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά το δείχνουν και οι γνώσεις των εφήβων που πολλές φορές τυγχάνουν και αντικείμενο χλευασμού. Όλα αυτά λοιπόν μας δείχνουν ότι πρέπει με πολύ γρήγορο τρόπο να πάμε σε βελτιωτικές κινήσεις, επομένως, πρέπει να αλλάξουμε σε μια άλλη κατεύθυνση στο μέτρο των δυνατοτήτων και τη σημερινή συγκυρία προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα λύκειο που θα ανταποκρίνεται και στην ανάγκη των μαθητών και στις ανάγκες της κοινωνίας. Προφανώς στα νέα προγράμματα σπουδών, αντικείμενα όπως η Φιλοσοφία, η Πολιτειακή Παιδεία και η Πληροφορική είναι σημαντικά για την ευρύτερη καλλιέργεια της προσωπικότητας των μαθητών, της προετοιμασίας τους ως ενημερωμένοι, υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες, την ένταξή τους στην κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας.

Θεωρώ πολύ σημαντικό την επέκταση και στο λύκειο της ερευνητικής εργασίας. Είναι μια μέθοδος με την οποία τα παιδιά μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν - είναι η ανακαλυπτική μέθοδος - και πρέπει αυτό να είναι σε δίωρο μάθημα, επομένως στην δευτέρα λυκείου νομίζω ότι πρέπει να στραφούμε να είναι δίωρο και θα συμφωνήσω και με άλλους συναδέλφους.

Όσον αφορά το άρθρο 4, στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα έλεγα ότι πολύ σωστά υπάρχουν οι ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού και επιστημονικού πεδίου όπου οδηγούν σε συγκεκριμένες σχολές. Όμως, είχαμε ζήσει πάρα πολλά χρόνια να θέλει κάποιος να εισαχθεί στην ιατρική και να μην εξετάζεται στη Βιολογία. Μην φτάσουμε ξανά σήμερα στο σημείο ένα παιδί που θέλει να πάει στις τεχνολογικές επιστήμες, να είναι στο πολυτεχνείο ή σε τμήματα πληροφορικής και να μην εξετάζεται στην πληροφορική.

(Συνέχεια ομιλίας κυρίας Ελένης Μακρή Θεοδώρου)

Θα πρότεινα λοιπόν, δεύτερη ομάδα που είναι θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, μπορούν να είναι σε δύο ξεχωριστά παιδία. Αυτό γιατί δεν υπάρχει κινητικότητα μεταξύ των ομάδων όπως ήταν το προηγούμενο εξεταστικό σύστημα.

Στο αρ.8, στις ομάδες προσανατολισμού των ΕΠΑΛ. Υπάρχει η ομάδα προσανατολισμού τεχνολογικών εφαρμογών, υπάρχουν οι τομείς της πληροφορικής, της τεχνολογίας, της ηλεκτρολογίας όπου έχουμε τεχνίτες, διαφόρων κατηγοριών και έχουμε και τον τομέα δομικών έργων, όπου μιλάμε για σχεδιαστή δομικών έργων. Γιατί να μην είναι και εδώ τεχνίτης δομικών έργων όταν είναι μία κατηγορία η οποία στα επαγγέλματα και στις ειδικότητες αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας, έχουν πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση. Άρα θα μπορούσε να είναι, αντί για σχεδιαστής εδώ, τεχνίτης βιοκλιματικών κτηρίων. Και βέβαια κατ’ αναλογία και στα μαθήματα που διδάσκονται, στο αρ.9, ενώ υπάρχουν αρχές ηλεκτρολογίας, μηχανολογίας, για τους αντίστοιχους τομείς, δεν υπάρχει ένας αντίστοιχος τομέας δομικών έργων. Αυτό νομίζω, ότι πρέπει να αλλάξει.

Στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου, το ΕΠΑΛ, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, ότι πρέπει να προστεθεί η ιστορία. Δεν μπορεί Έλληνες πολίτες, να μην διδάσκονται ιστορία, ένα από τα βασικά, δεν το θεωρώ μάθημα, το θεωρώ υποχρέωση του κάθε πολίτη.

Να περάσουμε στη Ειδική Αγωγή. Ένας σημαντικό άρθρο νομίζω, βελτιώνει κατά πολύ, μία σειρά προβλημάτων, συμφώνησαν και οι φορείς εδώ της Ειδικής Αγωγής, όμως θα πρέπει γρήγορα να έρθει το νομοσχέδιο και χαίρομαι που το αναφέρετε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ειδική Αγωγή και το ξέρετε αυτή τη στιγμή, είναι η υποστελέχωσή τους. Ειδικά σε δύο περιφέρειες, όπως είναι της Στερεάς Ελλάδας και του Νοτίου Αιγαίου, όπου έχουν αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και τα προβλήματα εντείνονται περισσότερο και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.

Στο αρ.28 παρ.2α, πρέπει να προστεθεί και το «για κάθε δομή της Ειδικής Αγωγής». Αυτό λίγο κοιτάξτε το, γιατί είναι πολύ γενικός, ο τρόπος που αναφέρεται.

Στο αρ.33, μεταφορά θέσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ. Δείχνει για μία ακόμη φορά το Υπουργείο, την ευαισθησία του απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπιζει η ελληνική οικογένεια. Υπάρχει επέκταση των μέτρων αυτή τη στιγμή και για τους εισακτέους του 2011-2012 και των παιδιών που εισάγονται τώρα στα Πανεπιστήμια. Όμως, νομίζω πως πρέπει να γίνει μία πρόβλεψη και για την πολύτεκνη οικογένεια. Δεν μπορεί σε μία χώρα, όπου έχουμε γήρανση του πληθυσμού να μην προστατεύεται με κάποιο τρόπο η πολύτεκνη οικογένεια. Θα πρέπει να υπάρξει μία διάταξη πάνω σε αυτό.

Στο αρ.39 παρ.35, θα πρέπει να έχει παραληφθεί, το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, δεν είναι Τμήμα Φυσικής Αγωγής. Πρέπει να το προσθέσουμε.

Στο αρ.40, το θέμα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Δεν έχει τονιστεί, από κανέναν συνάδελφο και μου έχει κάνει εντύπωση, δίνονται υποτροφίες, σε παιδιά που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και είναι αριστούχοι. Αλλά, πέρα από αυτό, δίνονται δάνεια και υπάρχει δυνατότητα για ένα παιδί, στη σημερινή οικονομική συγκυρία να μπορέσει να κάνει χρήση ενός άτοκου δανείου από το πανεπιστήμιό του, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα έξοδα των σπουδών του. Δεν αναφέρθηκε από κανέναν.

Τελειώνω, με τις αθλητικές ακαδημίες, τις οποίες θεωρώ πάρα πολύ σημαντικές. Δεν μπορεί σε μία χώρα όπου έχει ξεκινήσει ο αθλητισμός, να μην υπάρχουν δομές έτσι ώστε να προάγεται ο αθλητισμός και να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά, που κάνουν αθλητισμό ή πρωταθλητισμό και δεν μπορούν μέσα στο ισχύον σχολικό σύστημα να το κάνουν.

Κλείνοντας, έχω να κάνω μία παρατήρηση. Οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο. Θέλω να κάνω μία ερώτηση. Δηλαδή, καταψηφίζεται και τα άρθρα 39 και 34 που αφορά τις μεταγραφές; Θα ήθελα μία απάντηση.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ, τον λόγο έχει η κυρία Βαμβακά Ευαγγελία.

ΒΑΜΒΑΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, εγώ θα επικεντρωθώ στο αρ.28, θέματα Ειδικής Αγωγής. Το άρθρο αυτό εισάγει μια ακόμη σειρά αποσπασματικών ρυθμίσεων, που έρχονται να προστεθούν σε μια πανσπερμία διατάξεων, οι οποίες έχουν δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο της ΕΑΕ, ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο, δυσνόητο, δύσχρηστο, κανονιστικό πλέγμα που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα αντί να επιλύει. Οι διατάξεις του αρ.28, διακρίνονται από προχειρότητα, ελλείψεις και ασάφειες. Κάποιες από αυτές νομοθετούν τα ήδη νομοθετημένα, ενώ κάποιες άλλες επιτίθενται ευθέως στη βασική δομή και λειτουργία της ΕΑΕ. Ο συντάκτης αυτού του άρθρου, αγνοεί ακόμη και τα στοιχειώδη, όπως για παράδειγμα ότι όρος «Ειδική Αγωγή», με την παρ.2,αρ.1/3699/2008, έχει αντικατασταθεί από τον όρο «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση».

Ας αναλύσουμε το αρ.28., παρ.1β. Δεν προβλέπεται η δυνατότητα φοίτησης των μαθητών με αναπηρία στα Γενικά ΕΠΑΛ, ή σε δημόσιες επαγγελματικές σχολές, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Με δεδομένο το γεγονός ότι τα υπάρχοντα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια, πρώην ΤΕΕ, δεύτερου κύκλου σε όλη την Ελλάδα, μόλις και μετά βίας, αγγίζουν διψήφιο αριθμό για τα παιδιά που αποφοιτούν από τα ΕΕΓ, δεν προβλέπεται κανένα εκπαιδευτικό πλαίσιο. Επίσης, από το 2010, έχει παγώσει κάθε διαδικασία ίδρυσης ειδικών σχολείων. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την εγγραφή των αποφοίτων των ΕΕΕΓ σε Γενικό ή Ειδικό ΕΠΑΛ.

Παρ.2α, η αιτιολόγηση για την εισαγωγή της συγκεκριμένης διάταξης είναι πρωτοφανής. Επειδή, οι εξαιρετικές ρυθμίσεις, που εισάγουν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, οι διατάξεις των άρθρων 20,21 και 22/3699 παραβιάζουν κατάφορα – εσείς το γράφετε- τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας. Δηλαδή, στην αιτιολογική έκθεση, η Κυβέρνηση της Ν.Δ, μας λέει ξεκάθαρα, ότι το 2008 που ήσασταν εσείς στα πράγματα, που κυβερνούσατε, ξαναέφερε στη Βουλή η ίδια και ψήφισε το νόμο που παραβιάζει κατάφορα αυτή τη στιγμή το Σύνταγμα. Τα άρθρα 20,21 και 22 τα οποία ορίζουν, τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις δομές ΕΑΕ, με διορισμό, μετάθεση ή σαν αναπληρωτές, παρουσίασαν ιδιαίτερες αδυναμίες και αδικίες κατά την εφαρμογή τους.

Το πρόβλημα θα είχε λυθεί, αν είχαν εκδοθεί τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπονταν στο αρ.34/3699. Η Κυβέρνηση, αντί να επιλέξει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, ή να επανεξετάσει τα συγκεκριμένα άρθρα, μαζί με τους ενδιαφερόμενους φορείς, επιλέγει να τα καταργήσει. Καταργώντας τα προσόντα των εκπαιδευτικών ΕΑΕ, επισημαίνω ότι στα συγκεκριμένα άρθρα, έχουν στερηθεί, μεταγενέστερες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στο αρ.39/4115/2013, οι εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν τις ΕΔΑΕΙ, πρέπει να διαθέτουν τα προσόντα των εν λόγω άρθρων.

Ωστόσο, στις καταργούμενες διατάξεις, δεν περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα άρθρα. Παράλειψη ή σκοπιμότητα; Η διατύπωση επίσης, στην ίδια παρ.2α, επιμέρους διαφοροποιήσεις των ιδιαιτέρων συνθηκών, την Ειδική Αγωγή, θα καθορίζονται με Υπουργικές Αποφάσεις. Είναι εξαιρετικά ασαφής. Τι σημαίνει διαφοροποιήσεις και ιδιαίτερες συνθήκες; Πως προσδιορίζονται;

Παρ.2β, στη συγκρότηση του ΚΙΣΕΠ, δεν ορίζονται οι αναπληρωτές των α, β και γ. Η διάταξη είναι ελλιπής. Παρ.2γ, ο διορισμός των κλάδων ΕΕΠ και ΕΒΠ, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, γινόταν μέχρι τώρα με προκήρυξη του Υπουργού Παιδείας και διαδικασία συνεντεύξεων από το ΚΙΣΕΠ, το οποίο λειτουργούσε διευρυμένα ως Συμβούλιο Επιλογής.

(Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΒΑΜΒΑΚΑ)

Πάγιο αίτημα του ΕΕΠ και ΕΒΠ είναι να διορίζονται με διαδικασία ΑΣΕΠ όπως και οι εκπαιδευτικοί. Η ίδια η Κυβέρνηση λέει ότι οι πάντες θα διορίζονται με ΑΣΕΠ. Επομένως, θα έπρεπε να νομοθετηθεί ο διορισμός του ΕΕΠ και ΕΒΠ με διαδικασία ΑΣΕΠ. Το περιεχόμενο της παραγράφου 2γ΄ πρέπει να αφορά αποκλειστικά την επιλογή προϊσταμένων με κριτήρια στα ΚΕΔΔΥ. Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις επιλογής των προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ έχουν ήδη καθοριστεί με τους νόμους 3848/2010 και 3966/2011. Η υπουργική απόφαση που προβλέπει αυτή η διάταξη το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υλοποιήσει τους εν λόγω νόμους.

Στην παράγραφο 5, ο συντάκτης της συγκεκριμένης παραγράφου προφανέστατα αγνοεί ότι αυτό που προσπαθεί να νομοθετήσει έχει ήδη νομοθετηθεί από τον νόμο 2817/2000, παράγραφοι 5β΄και 10γ΄ του άρθρου 3. Αίτημα των κλάδων ΕΕΠ, για τους οποίους απαιτείται πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, είναι να ισχύει και για αυτούς ό,τι ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς στα πλαίσια της αποκατάστασης της ισότιμης μεταχείρισης για την οποία η αιτιολογική έκθεση δήθεν κόπτεται. Οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν.3194/2003 που εφαρμόζονται για τους εκπαιδευτικούς πρέπει να ισχύουν και για τους κλάδους ΕΕΠ, για τους οποίους απαιτείται παιδαγωγική επάρκεια.

Στην παράγραφο 6 για την ισότιμη συμμετοχή εκπαιδευτικών και ΕΕΠ που υπηρετούν σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ στην επιλογή θέσεων ευθύνης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, οι όροι και οι προϋποθέσεις του νόμου 3848 για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης είναι απαγορευτική για το ΕΕΠ. Η συγκεκριμένη διάταξη της παραγράφου 5 στην ουσία είναι παραπλανητική και θα αποδειχθεί γράμμα κενό αν δεν τροποποιηθεί και συμπληρωθεί ο νόμος 3848.

Στην παράγραφο 9, αν η πιστοποίηση της ΕΝΓ και της γραφής Braille είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση διευθυντή εκπαιδευτικών και ΕΕΠ στα σχολεία κωφών τυφλών που μπορεί να τοποθετούνται σε αυτά, πώς μπορούν να τοποθετούνται σε αυτά με λιγότερα προσόντα και μέχρι πού μπορεί να φτάσει η έκπτωση στα προσόντα; Στην παράγραφο 10, ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα παρέχουν πιστοποίηση στην ΕΝΓ και στην Braille η οποία δεν γίνεται δεκτή από το Υπουργείο. Για ποιον λόγο έχουν εξαιρεθεί τα πανεπιστήμια; Μέχρι τώρα αναγνωρίζονται ως μοναδικοί φορείς πιστοποίησης της ΕΝΓ και της Braille οι ομοσπονδίες των κωφών και των τυφλών.

Στο άρθρο 5, παράγραφος 4, του νόμου 3699 προβλέπεται ότι, όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ και της γνωμάτευσης του ΙΠΔ τότε και μόνο τότε οι γονείς μπορούν να προσφεύγουν σε δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ, της οποίας ωστόσο ούτε η σύνθεση προσδιορίζεται με σαφήνεια στην παράγραφο ούτε και το έργο της. Με τη διάταξη της παραγράφου 14 ο γονέας που θα διαφωνεί για οποιοδήποτε λόγο με την γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ θα μπορεί να προσφεύγει στη δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ. Ακυρώνεται στην ουσία η αποκλειστική αρμοδιότητα των ΚΕΔΔΥ για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 14 και ανάγεται η δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ σε ανώτερο φορέα.

Στην παράγραφο 16, ο μαθητής με αναπηρία που φοιτά σε γενικό σχολείο μπορεί να στηρίζεται από σχολικό νοσηλευτή κλάδου ΤΕ25 με τις ίδιες προϋποθέσεις που ορίζει το άρθρο 6 παράγραφος 2 του νόμου 3699 και όχι με γνωμάτευση νοσοκομείου κατά την έννοια της αδελφής νοσοκόμας. Στην παράγραφο 18 οι γονείς θα προσλαμβάνουν ειδικό βοηθό ή σχολικό νοσηλευτή που θα πληρώνουν οι ίδιοι για να υποστηρίξουν τα παιδιά τους μέσα στο γενικό σχολείο. Όπως καταλαβαίνετε το σχετικό άρθρο έχει παγίδες, ασάφειες και κενά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μπατσαρά.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΑΤΣΑΡΑ: Έχει γίνει διεξοδική ανάλυση των άρθρων και σήμερα. Έχουν ήδη τονιστεί πάρα πολλά σημεία και έχουν γίνει αναφορές και ως προς το ρόλο του λυκείου που εισάγει το παρόν σχέδιο νόμου και των ΕΠΑΛ και των ΣΕΚ. Θα περιοριστώ σε κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με τα προβλεπόμενα στα άρθρα του σχεδίου νόμου και δεν θα επεκταθώ σε χρονοβόρες θεωρητικολογίες. Θα συμφωνήσω με τις παρατηρήσεις που έκανε η κυρία Μάκρη, που αφορούν στο αναλυτικό πρόγραμμα και θα επιμείνω και εγώ στην αύξηση του ωραρίου της φυσικής αγωγής στην β΄ και γ΄ λυκείου κατά μία ώρα από τη μια ώρα που προβλέπεται. Εγώ θα πρότεινα αν υπάρχει δυνατότητα και λόγω της αναγκαιότητας την οποία εξήγησα χθες στην τοποθέτησή μου, να αυξηθεί κατά μία ώρα η φυσική αγωγή στο λύκειο στην β΄ και την γ΄ λυκείου, όπως επίσης η μία ώρα της δημιουργικής εργασίας να γίνει δίωρο.

Επίσης, κρίνω πάρα πολύ απαραίτητη τη διδασκαλία της ιστορίας στο ΕΠΑΛ κατά ένα δίωρο, ενώ στο γενικό λύκειο το ωράριο των θρησκευτικών και ιστορίας ταυτίζεται. Στο επαγγελματικό λύκειο απουσιάζει η διδασκαλία της ιστορίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν νοείται να υπάρχει Έλληνας πολίτης ο οποίος να μη διδάσκεται την ιστορία του, ανεξάρτητα από τον κλάδο και τον τύπο της εκπαίδευσης που ακολουθεί. Όσον αφορά την καλλιτεχνική παιδεία, την αναγκαιότητά της και τα όσα έχουν λεχθεί, έχουν εισαχθεί τρία μαθήματα επιλογής. Ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να συμπληρώνεται και ο ικανός αριθμός μαθητών ώστε να εξασφαλίσει τη λειτουργία του τμήματος, παρά να υπάρχουν περισσότερα μαθήματα και να μην εξασφαλίζεται ο ικανός αριθμός των μαθητών.

Όσο για την πολιτική παιδεία, περί της οποίας πάρα πολύς λόγος έγινε, εγώ θέλω να τονίσω ότι εμείς ως Ν.Δ. σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε την πολιτική παιδεία ή δεν εννοούμε πολιτική παιδεία την κομματική παιδεία ή την προπαγάνδα, αλλά αναφέρεται στο σχέδιο νόμου ποιοι είναι οι κλάδοι οικονομία, πολιτικοί θεσμοί και αρχές δικαίου και κοινωνιολογία. Επιπλέον, δίνουμε μια ευρεία διάσταση στον όρο πολιτική παιδεία στη σύγχρονη εποχή.

Όσο αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση, έχει τονιστεί από πολλούς συναδέλφους τους Αντιπολίτευσης ότι απουσιάζουν τα γυναικεία επαγγέλματα από τα ΕΠΑΛ. Ως γυναίκα θεωρώ ότι οφείλω να πάρω θέση, αν και ο διαχωρισμός σε γυναικεία και ανδρικά επαγγέλματα δεν είναι και πολύ συμβατός στην εποχή μας και δεν ισχύει πλέον αυτό. Στα ΣΕΚ έχουμε πραγματικά αυτά τα γυναικεία επαγγέλματα και κοπτικής ραπτικής και αισθητικής κομματικής και έτσι, κατά την προσωπική μου άποψη – νομίζω ότι είμαι και στο πνεύμα του σχεδίου νόμου – δίδεται η δυνατότητα σε μια κοπέλα που θα ήθελε να ακολουθήσει αυτόν τον κλάδο να κερδίσει 3 χρόνια, να πάει σε ένα ΕΠΑΛ και μετά να ακολουθήσει το ΙΕΚ για να καταρτιστεί επαγγελματικά πάνω σε αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΠΑΤΣΑΡΑ)

Μπορεί μέσα από τα ΣΕΚ, να αποκτήσει μια ειδίκευση και να οδηγηθεί στην επαγγελματική αποκατάσταση και αν θέλει περισσότερο να αναβαθμίσει τις σπουδές τις και την κατάρτιση της, μπορεί να συνεχίσει στα ΙΕΚ. Όσον αφορά στο άρθρο 11, πρώτα για το ΕΠΑΛ, ενώ στα Γενικά Λύκεια δίνουμε τη δυνατότητα της επανεξέτασης, εφόσον ένας μαθητής έχει αποτυχία σε κάποια μαθήματα, δεν καλύψει τη βάση του 10. Δυστυχώς, δεν προβλέπεται παρακαλώ να το δείτε ήταν αβλεψία και για τα ΣΕΚ.

Κι εγώ θα έλεγα ότι αφού στα Γενικά Λύκεια βάζουμε το 10 Και το 8, κι εκεί να δούμε τη δυνατότητα πάλι της βάσης 10 σε κάποια μαθήματα. Επίσης, δεν διευκρινίζετε βέβαια το Λύκειο, δίνει το απολυτήριο στο παιδί και ακολουθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, δεν διευκρινίζετε πότε θα γίνονται αυτές οι εξετάσεις; Επίσης, δεν διευκρινίζετε στα Γενικά Λύκεια πότε θα γίνεται η επανεξέταση; Βάση νόμου, είναι τον Σεπτέμβριο αλλά, όταν δεν υπάρχει στο νόμο νομίζω ότι, είναι ένα κενό. Εγώ θα πρότεινα το εξής, ότι εφόσον το απολυτήριο έχει αποδεσμευτεί πλήρως από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, εάν υπάρχει χρονική δυνατότητα να δίδεται η ευκαιρία στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι έχουν αποτύχει σε κάποιο μάθημα να δίνουν τις εξετάσεις νωρίτερα ώστε, να έχουν την ευκαιρία πιθανόν για συμμετοχή στις Πανελλαδικές. Βέβαια, δεν ξέρω πόσο τα χρονικά περιθώρια θα το επιτρέπουν αυτό.

Επίσης, για την ηλικία των 20 ετών, εκεί πρέπει να το δούμε με μια ευαισθησία διότι, πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι που τη διάθεση για γνώση δεν την περιορίζει η ηλικία. Αυτό ισχύει και για μένα, γιατί έκανα μεταπτυχιακό σε μεγάλη ηλικία. Και ένα άλλο που θεωρώ πολύ σημαντικό, ενώ δίδει τη δυνατότητα στους μαθητές της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου να ακολουθήσουν τη Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ, δεν έχουμε αντίστροφη κινητικότητα. Ένας μαθητής που έχει τελειώσει και έχει προαχθεί στη Β΄ τάξη του ΕΠΑΛ, αλλάζει γνώμη και θέλει να παρακολουθήσει το Γενικό Λύκειο, δεν θα μπορούσαμε να του δώσουμε την ευκαιρία;

Βέβαια, θα υπάρχει ένα κενό ως προς την ύλη, ίσως θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα μέσα από έναν τύπο, κάποιων εξετάσεων ώστε να μη χάσει την ευκαιρία εάν το θέλει. Ευχαριστώ πολύ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Ευχαριστώ πολύ, το λόγο έχει η κυρία Δριτσέλη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ : Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, πριν ξεκινήσω την επί των άρθρων συζήτηση, θα ήθελα κι εγώ να αναφερθώ στο μέτρο της διαθεσιμότητας-κινητικότητας των υπαλλήλων στα ΑΕΙ. Δεν ξέρω πως έχει δημιουργηθεί η αίσθηση στο Υπουργείο Παιδείας ότι, τα πανεπιστήμια μας έχουν υπεράριθμο προσωπικό; Δεν ξέρω αν έχουν ληφθεί υπόψη, οι νέες ανάγκες που έχουν προκύψει μετά του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, δεν ξέρω αν έχουν ληφθεί υπόψη τα όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μπορεί να έχει ένα Ίδρυμα. Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει μια μοναδική πρωτοτυπία να έχει έδρες σε 5 πόλεις.

Αυτό αυτομάτως αυξάνει τις ανάγκες, για διοικητικό, εκπαιδευτικό προσωπικό. Ήδη, αναμένονται συνταξιοδοτήσεις πράγμα που σημαίνει ότι, τα πράγματα θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο. Η οποιαδήποτε περεταίρω μείωση του προσωπικού, σε όλα τα πανεπιστήμια θεωρώ ότι θα είναι καταστροφική, εάν πραγματικά ενδιαφερόμαστε το ακαδημαϊκό έτος, να λειτουργήσει ομαλά σας παρακαλώ κι εγώ να μην προχωρήσετε στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, θα ήταν καταστροφικό για τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Όσον αφορά τώρα, το σχέδιο νόμου θέλω να ξεκινήσω με μια γενική παρατήρηση ακούσαμε τον Υφυπουργό Παιδείας τον κύριο Κεδίκογλου, να μας λέει ότι το σχέδιο νόμου είναι προϊόν διαλόγου και κοινωνικής συναίνεσης. Εμένα η αίσθηση που μου προκλήθηκε από την ακρόαση των φορέων, μου δημιούργησε ακριβώς την αντίθετη εικόνα.

Όλοι οι φορείς είπαν ότι δεν υπήρξε κανένας ουσιαστικός διάλογος, καμία διαβούλευση, καμία σε βάθος ανάλυση του σχεδίου νόμου, δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις τους. Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει τις δικές μας γενικές παρατηρήσεις ως προς την προχειρότητα της προτεινόμενης μεταρρύθμισης. Το άκρως αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα που έχει και τις κρυφές μνημονιακές στοχεύσεις, για λιγότερο πανεπιστημιακή μόρφωση και για εργασιακή εκμετάλλευση μέσω της κατάρτισης και της μαθητείας.

Και όσο και αν αυτά ακούγονται καταστροφολογίες, και ξέρω ότι πολλές φορές θεωρείτε ότι προσπαθούμε να κάνουμε μια μηδενιστική αντιπολίτευση, για μας ότι είναι τόσο διαφορετική η προσέγγιση μας όσον αφορά το θέμα της Παιδείας, που αυτός θεωρούμε ότι είναι ο σκοπός και συνεχώς δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε μέχρι στιγμής. Έτσι, σε ότι αφορά το Γενικό Λύκειο βγάζουμε ένα συμπέρασμα, ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εισάγεται με το άρθρο 2, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου εκπαιδευτικού διαλόγου αλλά ενός κρυφού παζαριού θα λέγαμε με άκρως, μνημονιακό πρόσημο, για μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού για κατασκευή υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Για παράδειγμα αναφέρω την πληροφορική και την φυσική αγωγή, που αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα του ωρολογίου προγράμματος, ως φονικού εργαλείου προκειμένου να βρεθούν διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί.

Στην ίδια λογική ακριβώς και το άρθρο 4, το οποίο καθορίζει το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ξαναλέω ότι εισάγετε ίσως το χειρότερο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην ιστορία της χώρας. Υπάρχουν εξετάσεις για 35 και πλέον μαθήματα συν ότι, θα υπολογίζεται η προφορική επίδοση από την πρώτη τάξη, συν ότι τα παιδιά θα δίνουν έξτρα Πανελλαδικές Εξετάσεις, μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση της Γ΄ Λυκείου. Είναι λοιπόν, ένα σύστημα το οποίο είναι χειρότερο από του Αρσένη, είναι ένα σύστημα που ενσωματώνει και την χειρότερη έκδοση του κλασσικού συστήματος των Πανελληνίων με τα 4 μαθήματα που έδιναν τα παιδιά τις ατελείωτες ώρες διάβασμα και την συνεχόμενη αποστήθιση.

Και εισάγεται ένας εξεταστικός μαραθώνιος, όσο και αν δεν θέλετε να το παραδεχθείτε με άμεσο στόχο την μείωση των εισαχθέντων και την ταυτόχρονη συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι ο μόνος κερδισμένος είναι τα φροντιστήρια, τα οποία θριαμβολογούν για το νέο σύστημα, που θα τους προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ως προς το Επαγγελματικό Λύκειο κι εκεί το νομοσχέδιο, κινείται στην ίδια κατεύθυνση, βασικός στόχος είναι η μείωση του μαθητικού πληθυσμού και σε αυτή την βαθμίδα. Και η αναγκαστική στροφή, προς την κατάρτιση με παράλληλη κατάργηση ειδικοτήτων και τις γνωστές διαθεσιμότητες των 2.500 εκπαιδευτικών.

Σε ότι αφορά την διάρθρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ειδικοτήτων του Επαγγελματικού Λυκείου, που αποτυπώνονται από το άρθρο 8 και 9 του σχεδίου νόμου, θα λέγαμε ότι είναι πασιφανές ότι στο σημείο αυτό οι ειδικότητες, υπαγορεύτηκαν στη λογική της εξεύρεσης των 2.500 προς απόλυση εκπαιδευτικών. Και χωρίς κανένα άλλο κριτήριο, σχεδιασμό άλλωστε το Υπουργείο πρώτα θυσίασε τους εκπαιδευτικούς και μετά παρουσίασε τις ειδικότητες του ΕΠΑΛ, από τις οποίες μοιραία φυσικά, απουσίαζαν εκείνες από τις οποίες είχαν απολυθεί οι καθηγητές τον Ιούλιο.

ΚΙ εδώ θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Υπουργό, να μας πει με βάση ποια μελέτη αποφάσισε την κατάργηση των ειδικοτήτων των τομέα υγείας και πρόνοιας; Και το αντίστοιχο των γραφικών τεχνών;

(Συνέχεια ομιλίας κυρίας Παναγιώτας Δριτσέλη)

Γιατί το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων των ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ, θα ανακοινωθεί με υπουργική απόφαση και δεν παρουσιάζεται στο σχέδιο νόμου. Πάλι θα κατηγορηθούμε ως καχύποπτοι, αλλά δεν μπορώ να μην πω, ότι στο πίσω μέρος του μυαλού μου, όπως και άλλοι συνάδελφοι, σκεπτόμαστε μήπως δίνεται έτσι η δυνατότητα περισσότερων απολύσεων, αν αυτό μας το ζητήσει στον επόμενο έλεγχο η τρόικα.

Πόσο ο μαθητής που εγγράφεται τώρα στην Α΄ τάξη του ΕΠΑΛ, θα ξέρει ποια ειδικότητα να επιλέξει με δεδομένο ότι αυτή είναι η επιλογή που θα πρέπει να γίνει από την Α΄ Λυκείου. Το χειρότερο όμως σε αυτή την περίπτωση και στο ΕΠΑΛ είναι ότι δεν προβλέπει τη δυνατότητα επανεξέτασης το Σεπτέμβρη για κανένα μαθητή, ενώ την ίδια στιγμή εφαρμόζει το σύστημα με τις Πανελλήνιες προαγωγικές εξετάσεις από την Α΄ Λυκείου. Γιατί κύριε Υπουργέ, τα παιδιά που φοιτούν στα ΕΠΑΛ δεν έχουν δυνατότητα επανεξέτασης των μαθημάτων;

Η εναλλακτική επιλογή εκτός των Πανελληνίων και των ΑΕΙ είναι η τάξη μαθητείας, η οποία αποτελεί μια απαράδεκτη ρύθμιση, καθώς εισάγει την παιδική εργασία με όρους τριτοκοσμικής χώρας, 28 ώρες εργασίας την εβδομάδα, χωρίς απολαβές και χωρίς κανένα δικαίωμα. Είναι απίστευτο.

Στο άρθρο 41, αναφέρθηκε και από το συνάδελφο του Κ.Κ.Ε., η ίδρυση των αθλητικών ακαδημιών. Επειδή στο εν λόγω άρθρο δεν υπάρχει καμία λεπτομέρεια για το πώς θα ιδρυθούν, τι θα γίνουν, ποια θα είναι τα ωρολόγια προγράμματα των μαθημάτων, αν θα μπορούν οι μαθητές που θέλουν να επιλέξουν τώρα το αθλητικό γυμνάσιο να εγγραφούν κ.λπ., όλα αυτά παραπέμπονται σε ένα π.δ. και αυτό προξενεί πάλι εύλογα ερωτηματικά, γιατί την ίδια στιγμή, το μάθημα της φυσικής αγωγής στο δημόσιο σχολείο υποβαθμίζεται αισθητά.

Αυτές οι ρυθμίσεις για το Γενικό και το Επαγγελματικό Λύκειο είναι για εμάς απαράδεκτες, είναι πέρα όλων των όλων αιφνιδιαστικές για τους μαθητές και τους γονείς τους και όλα αυτά μερικές μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δεν συμβαδίζουν με κανένα εκπαιδευτικό σχεδιασμό και σας ζητάμε να μην προχωρήσετε στην ψήφιση ενός ακόμα νομοσχεδίου, που θα δώσει ακόμη ένα καίριο χτύπημα στη δημόσια εκπαίδευση και θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο την ελληνική οικογένεια.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Το λόγο έχει ο κ. Ζαχαριάς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ : Κύριοι συνάδελφοι, είναι τόσο μεγάλο κατά τη γνώμη μας, το βάρος και μόνο της μετατόπισης από το 12χρονο σχολείο στην κατάρτιση, που αυτό και μόνο θα μπορούσε να είναι ικανό και βαραίνει στην απόφασή μας, να καταψηφίσουμε πραγματικά επί της αρχής ολόκληρο αυτό το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παρέλκει ενδεχομένως μια ουσιαστική συζήτηση από άρθρα, από την οποία όμως μπορεί να αναδειχθούν πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία δείχνουν μια επιπλέον μίζερη αντιμετώπιση στα ζητήματα χρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας στον τόπο μας.

Στο άρθρο 14 που εξετάζονται ειδικά θέματα της μαθητείας, ειπώθηκε και από άλλους συναδέλφους, θέλω να τονίσω ότι τουλάχιστον στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης σε μαθητεία υποχρεώνονται ανήλικοι μαθητές. Μάλιστα, αναφέρθηκε από τους φορείς προηγούμενα, ότι προβλέπονται και ειδικότητες, όπως φορτοεκφορτωτές λιμένων και ξηράς ή τεχνίτες οικοδομικών εργασιών π.χ. σκυροδέματος, πραγματικά προβληματίζει το πώς θα εξασφαλιστεί η υγιεινή και η ασφάλεια των παιδιών σε τόσο τρυφερή εφηβική ηλικία και πώς μπορούν να ανταποκριθούν σε πολύωρες, κοπιαστικές εργασίες. Άρα, εκτός από αυτό, στην παρ. 3, επειδή πραγματικά προβλέπεται να έχουμε και προβλήματα στην περίπτωση της μαθητείας, ότι το δημόσιο καλύπτει τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των μαθητών, που έπαθαν ατύχημα κατά την άσκηση σε εργαστήρια επαγγελματικών λυκείων, γυμνασίων ή γενικών λυκείων, άρα λοιπόν, όταν αυτές δεν καλύπτονται από άμεση και έμμεση ασφάλιση.

Εδώ θα ήθελα να πω και νομίζω ότι είναι ευκαιρία να αναδείξουμε την απουσία οποιασδήποτε πρόνοιας για την υγεία των μαθητών εν γένει. Νομίζω ότι η πρώτη γραμμή θα έπρεπε να έχει τελεία και να ισχύει για όλους τους μαθητές, όλων των σχολείων και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα πρέπει να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Πρέπει να πούμε ότι κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται και έχουμε πολλά παραδείγματα οπισθοδρόμησης στο θέμα του εμβολιασμού, στο θέμα της πρόληψης των ασθενειών στους μαθητές, που είναι σημαντικότατα προβλήματα. Ένα άλλο για την προσβασιμότητα των μαθητών με αναπηρία στα σχολεία, π.χ. δεν προβλέπεται να τους παρέχετε βοηθήματα τεχνητά ή ορθοπεδικά και η κάλυψη στις ειδικές τους ανάγκες, όπως στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που χρειάζονται για να παρακολουθήσουν τα ειδικά αυτά μαθήματα. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις όσον αφορά την αντιμετώπιση της υγείας των μαθητών.

Στο άρθρο 17 για τους φορείς της μη τυπικής εκπαίδευσης, αναφέρθηκε ο κ. Γκιουλέκας στην εξασφάλιση του προϋπολογισμού της από το δημόσιο προϋπολογισμό και άλλες πηγές. Θα θέλαμε περισσότερες λεπτομέρειες και αναρωτιέται βέβαια κανείς πώς θα ιδρυθούν αυτές οι σχολές άμεσα για να λειτουργήσουν φέτος και κυρίως, τι θα γίνει με τις θέσεις και τις προσλήψεις του προσωπικού, την υλικοτεχνική υποδομή και εν γένει τη λειτουργία τους με μαθητές. Πόσοι μαθητές των ΕΠΑΛ ξαφνικά θα βρεθούν σε ένα περιβάλλον ειδικής κατάρτισης; Θα αρχίσουν εγγραφές; Πώς θα εξασφαλιστεί η συνέχεια της εκπαίδευσης και δεδομένης της κατάργησης τομέων και ειδικοτήτων των ΤΕΛ, πότε θα ενεργοποιηθούν αυτές οι ΣΕΚ; Υπάρχουν ολόκληροι τομείς, έχω σαν παράδειγμα τον τομέα της αργυροχρυσοχοΐας που έχει εκτοπιστεί βέβαια από τα ΕΠΑΛ, αλλά ταυτόχρονα, προβλέπεται να λειτουργήσει στις ΣΕΚ. Τι θα γίνει με τις σχολές αυτές, που αποκλειστικά είχαμε μια ειδίκευση και τώρα καταργείται;

Όσον αφορά το άρθρο 21, θα ήθελα να πω για τη διαφωνία μας στο ζήτημα της διαπλοκής, της διάχυσης του ΟΑΕΔ μέσα στην επαγγελματική κατάρτιση. Άρα, λοιπόν, βλέπουμε ότι ακόμα και στα ΕΠΑΛ στην τάξη της μαθητείας, ο ΟΑΕΔ είναι εκείνος που κάνει τις συμβάσεις με το λογοδότη και παρεμβαίνει στην ειδική επαγγελματική διδασκαλεία. Άρα, νομίζω ότι υποβαθμίζεται και πηγαίνει τουλάχιστον σε ένα άλλο επίπεδο η επαγγελματική εκπαίδευση.

Για το άρθρο 28 στα θέματα ειδικής αγωγής, υπάρχουν προβλήματα, το ανέδειξε και ο συνάδελφος κ. Γάκης το πρωί, για τις νησιωτικές και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές επειδή προβλέπεται η τάξη των 5 μαθητών. Τι γίνεται όταν υπάρχουν λιγότερες; Θα στερούνται τα παιδιά την ειδική εκπαίδευση; Ακούστηκε μια πρόταση να υπάρξουν λυκειακές τάξεις στο επαγγελματικό γυμνάσιο της ειδικής εκπαίδευσης. Τα χρόνια γίνονται 6 από 5 έως 8 στην ειδική εκπαίδευση, στα ειδικά εργαστήρια επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Μπορεί να χρειάζεται να γίνουν 6, αυτό όμως δείχνει την έλλειψη προοπτικής που έχουν αυτά τα παιδιά σε μια συνέχιση της εκπαίδευσής τους. Βέβαια, δεν περιέχεται εκεί και κάποια λυκειακή πρόβλεψη στα πόσα χρόνια μπορούν να σταθούν.

Θα μπορούσαμε να ακούσουμε προτάσεις επ’ αυτού, πάντως δεν μπορεί να μένουν ξεκρέμαστα τα παιδιά με 6 χρόνια. Οι γονείς τα κρατούσαν και κανείς δεν θέλει να κάνει πάρκινγκ παιδιών, αλλά υπάρχει πραγματικό έλλειμμα στην εκπαίδευση εκεί.

Στην παρ. 18 η παράλληλη στήριξη στα παιδιά του αυτιστικού φάσματος, νομίζω ότι πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες των παιδιών με αναπηρία, ακόμη και στα παιδιά με οριακή νοημοσύνη, που θα μπορούσαν με την καθοδήγηση των ΚΕΔΥ να συμμετέχουν και να έχουν την παράλληλη στήριξη.

(Συνέχεια ομιλίας του κυρίου Κωνσταντίνου Ζαχαριά)

Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι είναι ελάχιστοι οι ειδικοί επιστήμονες που παρέχουν παράλληλη στήριξη στα σχολεία και, βέβαια, εδώ στο Νομοσχέδιο προβλέπεται - και είναι απαράδεκτο νομίζω - ότι η στήριξη των γονιών, που έχουν δυνατότητα ιδιωτικής στήριξης των παιδιών με ειδικούς εκπαιδευτές, πράγμα που θα δημιουργήσει τεράστια ανισότητα στα παιδιά.

Θέλω να τελειώσω με κάποια θέματα από το άρθρο 39 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην παράγραφο 11 προβλέπεται απασχόληση εκτάκτου εκπαιδευτικού προσωπικού με επιβάρυνση του τακτικού προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων. Αυτό στην Υπουργική Απόφαση που θα εκδίδεται πρέπει να έχουμε κοινά επιστημονικά κριτήρια, ώστε να υπάρχει ένα πλαφόν.

Ειπώθηκε ένα άλλο στην παράγραφο 28, που προβλέπει ν’ αποφασίζει το Συμβούλιο του Α.Ε.Ι. για την πρόσληψη εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού και ειδικού τεχνικού εργαστηριακού προσωπικού. Πιστεύω ότι επειδή είναι ένα όργανο διοικητικό, θα έπρεπε η σύγκλητος ν’ αποφασίζει, που έχει δυνατότητα να εκτιμά τα κριτήρια, και όχι το συμβούλιο.

Τελειώνοντας, στην παράγραφο 25 που αφορά τους υποψηφίους καθ' υπέρβαση, νομίζω για λόγους ισότητας και με τη γνώση που μπορώ να πω ότι έχω πάνω στα θέματα της αντιμετώπισης των παιδιών με τις ειδικές σοβαρές χρόνιες παθήσεις, θα έπρεπε να προστεθεί η περιτοναϊκή διείσδυση στα παιδιά που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και όχι μόνο η αιμοκάθαρση, γιατί είναι μια διακριτή, αλλά του ίδιου επιπέδου βαρύτητας. Επίσης, όσον αφορά τη νόσο του Κρον έχει μερικώς αντιμετωπισθεί, αλλά αυτή η ενεργότητα που αναφέρεται μέσα στο Νομοσχέδιο, ακόμη και με τη λήψη βιολογικών παραγόντων, δεν είναι σταθερή σε τέτοιου είδους ασθένειες. Είναι ασθενείς με υφές και εξάρσεις. Πρέπει να βγει η ενεργότητα και οι βιολογικοί παράγοντες, που μπορεί να οδηγήσουν σε καθ’ υπέρβαση χρήση από τους γονείς, ώστε να παρακολουθούν τα παιδιά τους και να εμπίπτουν στις διατάξεις. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Μαντάς.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, θα ήθελα να κάνω τρεις αρχικές επισημάνσεις. Η πρώτη είναι ότι έχετε κατεδαφίσει τις ζωές χιλιάδων μαθητών, των πιο αδύναμων και φτωχών στρωμάτων και έχετε θέσει σε διαθεσιμότητα και «στο σπιράλ της απόλυσης» χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Προχωρήσατε σε απαράδεκτες διαδικασίες με τις μετατάξεις διαλύοντας τις ζωές τους και ξεπουλάτε στα ιδιωτικά συμφέροντα μεγάλο μέλος της τεχνικής εκπαίδευσης.

Μια δεύτερη επισήμανση που θέλω να κάνω με απόλυτα σαφή τρόπο. Πρέπει να ξεχάσετε οποιαδήποτε προσπάθεια να πάρετε χιλιάδες κεφάλια από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Θα βρείτε απέναντί σας όλη την κοινότητα και θέλω να επισημάνω εδώ ότι ακόμη και στα ιδρύματα, που εσείς προβάλλεται ως πρότυπα πρέπει επιτέλους να πείτε, ποια είναι η αναλογία του υποστηρικτικού προσωπικού προς τους φοιτητές, στο διδακτικό προσωπικό. Νομίζουμε ότι θα είναι απολύτως καταστροφικό για τα ιδρύματα σ’ αυτή τη φάση, εάν προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Θέλουμε να πούμε - και αυτή είναι η τρίτη επισήμανση - ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση, πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι η Κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρόκειται να δεχθεί την κατάφωρη και αντισυνταγματική παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην εκπαίδευση και με συντεταγμένο τρόπο θα άρει τις αδικίες.

Ορισμένες παρατηρήσεις σε συγκεκριμένα άρθρα. Στη μη τυπική εκπαίδευση είπε ο κ. Γκιουλέκας και νομίζω ότι είναι σαφές, ότι εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Κατά τη γνώμη μας και η βασική κριτική που κάνουμε, είναι ότι τα κεφάλαια που αφορούν τη μη τυπική εκπαίδευση είναι ενδεικτικά της μεροληψίας, που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Τα κεφάλαια που αφορούν τη μη τυπική εκπαίδευση είναι ενδεικτικά της μεροληψίας που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Π.χ. στο άρθρο 23 στην παράγραφο 8 συμπυκνώνεται το γενικό πλαίσιο της καλυμμένης ιδιωτικοποίησης της κατάρτισης. Το ίδιο ισχύει και για τη δυνατότητα τηλεεκπαίδευσης. Ποια δημόσια ΙΕΚ και ποια ΣΕΚ μπορούν να στηθούν σε μισό μήνα, να στελεχωθούν και να παρέχουν προγράμματα κατάρτισης, πόσο μάλιστα εξ αποστάσεως, ενώ τα ιδιωτικά μαγαζιά έχουν ήδη στηθεί;

Ο δεύτερος πυλώνας ιδιωτικοποίησης είναι η διοχέτευση των κονδυλίων του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Εργασίας μέσω των αδειοδοτήσεων ιδιωτικών φορέων για πιστοποίηση ή κατάρτιση και μέσω των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας. Εν’ ολίγης ο στόχος είναι η λεγόμενη μετάβαση, η οποία σύμφωνα με την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη αφήγηση διευκολύνεται από τη μαθητεία, με στόχο να εμφανιστεί μείωση της νεανικής, κυρίως, ανεργίας και παράλληλα να ιδιωτικοποιηθεί μεγάλο μέρος των κονδυλίων που ΕΣΠΑ διοχετευόμενο στην κατάρτιση συμβουλευτική και επαγγελματική, στον συμβουλευτικό και επαγγελματικό προσανατολισμό κ.λπ..

Ουσιαστικά, οι ίδιες εταιρείες που θα προσφέρουν κατάρτιση - ιδιωτικά ΙΕΚ, ΣΕΚ κ.λπ. - θα μπορούν να παίρνουν κονδύλια για την κατάρτιση των μαθητών μέσω εκπαιδευτικών κουπονιών και για τη μαθητεία τους, αλλά και θα νοικιάζουν και εργαζόμενους. Αυτή η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα μεταφράζεται σε «δίδακτρα» και «εξέταστρα» συνδυασμένη με τη συρρίκνωση και την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Άρθρο 25: επαγγελματικά δικαιώματα. Ειπώθηκε χθες απ' τον εκπρόσωπο της Ν.Δ., επιλέξει, πως το σπουδαιότερο ίσως βήμα που πραγματοποιείται μ’ αυτό το Νομοσχέδιο είναι η απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Νομίζω πως υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας. Δεν υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο προσόντων. Νομοθετείτε στο κέντρο. Αποδίδετε τίτλους με επίπεδα και δεν γνωρίζουμε σε ποιο πλαίσιο αυτό γίνεται. Που είναι το εθνικό πλαίσιο προσώπων; Πείτε μας ένα επαγγελματικό δικαίωμα, που αποδίδεται σ’ αυτό το Νομοσχέδιο. Πότε θα κατατεθεί ο εθνικός κατάλογος επαγγελμάτων; Άρθρο 25, παράγραφος 3. Βάζετε, δηλαδή, κατά τη γνώμη μας «το κάρο μπρος από το άλογο».

Στο άρθρο 17, τα μόνα Δημόσια Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, που υφίστανται σήμερα έχουν συσταθεί από τους Δήμους με προγραμματικές συμβάσεις με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και λειτουργούν με κοινοτικά κονδύλια. Μόλις αυτά εξαντληθούν, θα λειτουργούν μόνο τα ιδιωτικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, που θα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, όπως έγινε και με τα ΚΕΚ στα προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Αφήνετε, λοιπόν, ελεύθερο το πεδίο για την ιδιωτική αγορά, χωρίς όρους και όρια.

Ειπώθηκε και από άλλους συναδέλφους για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, το άρθρο 26. Δημιουργείτε από το πουθενά ένα ολόκληρο οργανόγραμμα διευθύνσεων ανά τη χώρα, οι οποίες έχουν υψηλότατο κόστος, την ίδια ώρα που συρρικνώνονται σημαντικότατοι τομείς του Δημοσίου.

Μόνο το κόστος για τα επιδόματα διευθυντικών θέσεων υπολογίζεται στα 740.000 € ετησίως, γιατί άραγε; Γιατί προχωράτε σ’ αυτό το βήμα; Μήπως για να κατασκευάσετε το δικό σας διοικητικό μηχανισμό στον τομέα της μη τυπικής εκπαίδευσης, που ήδη έχετε αποφασίσει ότι θ’ απορροφήσει την πλειονότητα των κονδυλίων; Μήπως γιατί αυτό το Νομοσχέδιο είναι μόνο η αρχή της γιγάντωσης της μη τυπικής εκπαίδευσης με τα ΣΕΚ για της περαιτέρω συρρίκνωσης της τυπικής εκπαίδευσης.

Στο άρθρο 38 για τον ΕΟΠΕΚ. Αφού τον κατασκευάζετε υπουργοκεντρικό, μ’ ένα απόλυτα ελεγχόμενο Δ.Σ. μ’ ένα συγκεκριμένο άρθρο έρχεστε να νομιμοποιήσετε αναδρομικά αποφάσεις από το 2012 και, κυρίως, με «το κλείσιμο του ματιού» στους ΙΔΑΧ όλου του Δημόσιου, αφού θέλετε να στελεχώσετε τον οργανισμό χωρίς κριτήρια εκτός θεσμικών οργάνων και με μονομερή απόφαση του Υπουργείου. Σημειώνουμε ως επιβεβαίωση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στον ΕΟΠΕΠ, όχι με την ευθύνη των εργαζομένων, την τριετή αδράνεια στην πιστοποίηση εκπαιδευτών ενήλικων παρόλα τα διαθέσιμα κονδύλια του Υπουργείου Εργασίας.

Προχωρώ σε ορισμένα θέματα, που αφορούν τα ΑΕΙ. Σχετικά με την ΑΣΠΑΙΤΕ στο άρθρο 29 κάνετε πενταετή την φοίτηση. Εξομοιώνεται με τα Τ.Ε.Ι.. Όλ’ αυτά κατά τη γνώμη μας είναι προβληματικά, εάν τα δούμε σοβαρά και στο τέλος στην παράγραφο 1 στην περίπτωση 5, εάν δεν κάνω λάθος, οργανώνετε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα και αυτοχρηματοδοτούμενα, που θα πληρώνονται από τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας, από τον ΕΛΚΕ. Με απόσυρση, ουσιαστικά, της ευθύνες του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο άρθρο 32 για το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Αναρωτιόμαστε τι, ακριβώς, πάτε να συγκροτήσετε. Σ’ ένα Πανεπιστήμιο με τρία μέλη ΔΕΠ, αφού κάνετε τις συγχωνεύσεις και βάζετε και τις νομικές σπουδές μέσα, αφού θέλετε να άρετε το όριο των 6 χρόνων διαμονής στο εξωτερικό και αφού αυξάνετε την εξ αποστάσεως μάθηση από το 20% στο 50%, αυτό το νεοφιλελεύθερο κατασκεύασμα, δεν υπολογίζετε ούτε την πιθανή αύξηση της ειδικής διαρροής, που έχει τεκμηριωθεί σε τέτοιου είδους συστήματα, ούτε, βεβαίως, παίρνετε υπόψη σας τις επιπτώσεις του e-learning, που έχουν πραγματικά αποτυπωθεί και στη διεθνή βιβλιογραφία και σταματούν τη δυνατότητα και των φοιτητών να βρίσκονται μεταξύ τους.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΤΑ)

Αποτελούν πραγματική απειλή και για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό και εν πάση περιπτώσει υπάρχουν πολλά έξοδα υποδομής σε όλους αυτούς τομείς. Εδώ κάνετε και το εξής για πρώτη φορά. Λέτε ότι όσον αφορά στα τεχνικά ζητήματα του διεθνούς πανεπιστημίου, θα τα λύνει η περιφέρεια. Εάν δεν κάνουμε λάθος είναι πρώτη φορά που η όποια αυτοτέλεια των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και σε αυτό το τεχνικό επίπεδο, περνάει στην Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτό μπορεί κάτι να σημαίνει και το σημειώνουμε ιδιαίτερα.

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 39, θέλουμε να σας πούμε, ότι εμείς είμαστε απέναντι σε ένα τέτοιο μοντέλο διοίκησης των Ιδρυμάτων, συνολικά. Αυτό το γνωρίζετε. Ο ορισμός βέβαια από τον πρύτανη των αντιπρυτάνεων μπορεί να φαίνεται ότι λύνει προβλήματα, αλλά μπορεί να δημιουργεί και πρυτανικούς επιτρόπους. Στη δική μας λογική είναι τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα με πρόγραμμα, δεσμεύσεις και λογοδοσία.

Στο άρθρο 39 παράγραφος 4, πρέπει οπωσδήποτε, κατά τη γνώμη μας, να φύγει αυτό το όριο της 1.7.2011, διότι δημιουργεί άνιση μεταχείριση διδακτικού προσωπικού διαφορετικών βαθμίδων μέσα στα ίδια Ιδρύματα.

Επίσης, θέλω να σχολιάσω ιδιαίτερα το θέμα της αύξησης ωραρίου έτσι όπως τίθεται. Κατά τη γνώμη μας, υπογραμμίζει την κατεύθυνση για λιγότερους εργαζόμενους, απολύσεις, για λιγότερο χρόνο στην έρευνα, ιδιαίτερα στους καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ και νομίζουμε ότι δεν είναι σωστή μια τέτοια κατεύθυνση .

Επιτρέψτε μου, εάν μπορώ να συμβάλλω σε σχέση με τα θέματα των παθήσεων. Στο άρθρο 35 λέει, ότι «ο κατάλογος αφορά άτομα που παρουσιάζουν αναπηρία 67% από φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση με βάση τη γνωμάτευση της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής που εδρεύει σε κάθε Νομό». Εάν δει κανένας τον κατάλογο, τα θέματα των ψυχικών παθήσεων απουσιάζουν από εδώ. Θέλω μία διευκρίνιση πάνω σε αυτό και θέλω πραγματικά να συμβάλω, εάν υπάρχει κάποια δυνατότητα, στη βελτίωση του άρθρου αυτού.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Αμμανατίδης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω δύο - τρεις γενικές παρατηρήσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο.

Κύριε Υπουργέ, θεωρώ ότι θα υπάρξει με το νομοσχέδιο αυτό υποβάθμιση της γενικής ανθρωπιστικής παιδείας, θα ενισχυθεί η στροφή προς την εκμάθηση δεξιοτήτων και θα καθιερωθούν σαν κοινωνικές αξίες και πρότυπα η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα.

Ένα αποτέλεσμα που θα υπάρχει θα είναι, ότι θα μεγαλώσουν οι κοινωνικές ανισότητες και οι διακρίσεις και η μαθητική διαρροή θα αυξηθεί, όπως και ότι θα περιοριστεί η κοινωνική κινητικότητα μέσω της εκπαίδευσης.

Επίσης, θα παρέχονται απλή κατάρτιση και πιστοποιημένες δεξιότητες, οι οποίες δεν μπορούν να συγκροτηθούν σε ένα κριτικό εργαλείο κατανόησης του εαυτού, της κοινωνίας και του κόσμου και μετατρέπεται η εκπαίδευση από δημόσιο κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση του κράτους σε εμπόρευμα.

Θα προωθηθεί ακόμη περισσότερο η ιδιωτικοποίηση σε όλο το εκπαιδευτικό φάσμα και βέβαια θα υπάρξει δραστική μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Θα υπάρξει στενότερη σύνδεση της εκπαίδευσης και της επιστήμης της έρευνας με τις επιδιώξεις της αγοράς και τελικά συνολικά θα διευρυνθούν οι μορφωτικές ανισότητες σε βάρος των πιο αδικημένων. Η μαθητική διαρροή εκτιμούν ότι θα μεγαλώσει.

Κύριε Υπουργέ, η εκπαίδευση και η παιδεία δεν αντέχει σε γρήγορες ή fast truck αλλαγές. Το Υπουργείο Παιδείας απαιτεί ευρύτατους διαλόγους, συναινέσεις πολλές και κοινωνικές και πάντα με το συμφέρον των μαθητών και συνολικά της κοινωνίας. Από το σημερινό, όμως, νομοσχέδιο αυτό ουσιαστικά απουσιάζει. Θεωρούμε, ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι και ότι θα χειροτερεύσουν τα πράγματα.

Υπάρχουν Ινστιτούτα Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες για την αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος ή το ωρολόγιο πρόγραμμα έχει γίνει ένα εργαλείο μέσα από το οποίο επιτείνονται οι διαφορές και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ειδικότητες εκπαιδευτικών και τελικά το ίδιο το ωρολόγιο πρόγραμμα χρησιμοποιείται, έτσι ώστε να κατασκευαστούν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί π.χ. η κατάργηση των ειδικοτήτων υγείας που ήταν στα ΕΠΑΛ ή της αισθητικής αγωγής που είχαμε στην τεχνική εκπαίδευση;

Εάν αυτή είναι η άποψη του Υπουργείου και της πολιτείας για το ωρολόγιο πρόγραμμα, τότε πέφτει σε μεγάλο σφάλμα και ατόπημα. Όπως επίσης τις αλλαγές που προτείνετε στο ωρολόγιο πρόγραμμα, θα πρέπει να δείτε πως είναι σε σχέση με το αναλυτικό πρόγραμμα που έχουν αυτά τα μαθήματα. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να μειώνετε μαθήματα, τα οποία έχουν μεγάλη ύλη και να δίνετε σε άλλα μαθήματα, τα οποία έχουν μικρότερη ύλη. Ή θα πρέπει να κάνετε αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων.

Σε μαθήματα τα οποία χρειάζονται περισσότερες ώρες, θα δοθούν περισσότερες ώρες. Ο σχεδιασμός, δηλαδή, θα πρέπει να διακατέχεται από μια επιστημονικότητα. Εάν είναι τα συμφέροντα των διάφορων ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών να είναι αυτά που θα καθορίσουν, τότε έχουν πέσει σε μεγάλο σφάλμα και νομίζω ότι είναι ο κατήφορος που δεν έχει τελειωμό.

Επίσης, πολλές μεταβατικές διατάξεις και εξουσιοδοτικές πράξεις, οι οποίες υπάρχουν στο τέλος του νομοσχεδίου, ουσιαστικά δίνουν πολύ κρίσιμα ζητήματα να ρυθμίζονται μόνο με μια απόφαση του Υπουργού.

Κύριε Υπουργέ, με τις τελευταίες αποφάσεις ειδικά τον Ιούλιο, ουσιαστικά έχετε υπερκεράσει και καταργήσει, κατά τη γνώμη μου, ολόκληρη διοικητική ιεραρχία που διέπει και την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και εκπαιδευτικές δομές, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλει και να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της παιδείας. Παραβλέποντας την εκπαιδευτική ιεραρχία ή τη διοικητική ή την παιδαγωγική επιφορτώνεστε με τόσα καθήκοντα και με τόσες διατάξεις, τις οποίες θεωρώ ότι δεν μπορείτε να τις βγάλετε πέρα, οπότε θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα, περισσότερα λάθη και η πολιτική αυτή δεν θα βγει σε καλό της εκπαίδευσης, αφού παραβλέπονται όλοι οι παράγοντες, οι οποίοι είναι σε αυτήν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σας αναφέρω, ποιες μελέτες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής προχωρήσαμε στα ωρολόγια προγράμματα; Δεν μπορεί να είναι εργαλεία άσκησης πολιτικής, τα ωρολόγια προγράμματα. Πρέπει να είναι εργαλεία με τα οποία να προωθούμε τη γνώση και την παιδεία στους μαθητές σύμφωνα με τις ανάγκες τους και σύμφωνα με αυτά που έχουμε σαν πολιτεία.

Στα ειδικότερα, λοιπόν, ζητήματα, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας πω ότι από την Αιτιολογική Έκθεση σωστά ζητήσατε να βγάλετε τον όρο «μηδενική προσπάθεια» που έχετε για τους μαθητές, που θεωρώ ότι τους προσβάλλει. Όπως επίσης στην Αιτιολογική Έκθεση λέτε, ότι ορισμένοι μαθητές λόγω του ότι δεν διαθέτουν την προαπαιτούμενη γνωστική επάρκεια νιώθουν μειονεκτικά και εκτός αυτού παρακωλύουν την απρόσκοπτη μάθηση των άλλων. Βέβαια, λέτε ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και ότι θα ληφθεί μέριμνα κ.λπ..

Σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ, θα έπρεπε να έχετε και διατάξεις, οι οποίες όντως θα λάμβαναν μέριμνα για τους αδύνατους μαθητές. Αυτό δεν μπορεί να παραπέμπεται, όταν αυστηροποιείς ένα σύστημα, στις καλένδες. Θα γίνει αυτό, θα γίνει το άλλο, γιατί έτσι αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες.

Στα άρθρα 1-4 θεωρούμε, ότι ο τρόπος πρόσβασης είναι αμιγώς εξεταστοκεντρικός. Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί; Πολύ σωστά λέτε, ότι το Λύκειο έχασε την αυτονομία του. Με τις διατάξεις αυτές που βάζετε και έτσι όπως είναι το εξεταστικό σύστημα δια των πανελλαδικών εξετάσεων, μπορείτε να πείτε ότι έχετε αυτόνομη μονάδα του Λυκείου;

Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι αυτό δεν αντέχει στην κρησάρα της κοινής λογικής.

(Συνέχεια ομιλίας κ. Ιωάννη Αμανατίδη)

Σχετικά με τις θέσεις και τις προτάσεις που ζητάτε από εμάς, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να κάνουμε σε ένα τέτοιο λύκειο, το οποίο το έχετε σαν προθάλαμο για το πανεπιστήμιο. Έχουμε μια διαφορετική φιλοσοφία για το δωδεκάχρονο ενιαίο σχολείο της θεωρίας και της πράξης και αυτό θα παλέψουμε και αυτό θα εφαρμόσουμε όταν θα έρθουμε στην κυβέρνηση και νομίζουμε ότι σύντομα ο ελληνικός λαός θα μας το επιτρέψει. Όντως, κύριε Γκιουλέκα, έχουμε διαφορετική φιλοσοφία πάνω σε αυτά.

Για τα άρθρα 1 έως 4, λοιπόν, εξετασιοκεντρικό το σύστημα και ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού εξετάζεται σε 40 μαθήματα.

Για το άρθρο 6 θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα. Ας πούμε πώς θα καλυφθεί ο σκοπός του ΕΠΑΛ η δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης μέσω σπουδών σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα για τους μαθητές των τομέων που καταργήθηκαν, Υγείας-Πρόνοιας που θα ήθελαν μετά να ακολουθήσουν ένα τμήμα από σχολές επαγγελμάτων υγείας των Τ.Ε.Ι.;

Κύριε Υπουργέ, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει δυνατότητα διαπήδησης των μαθητών της πρώτης τάξης του ΕΠΑΛ στο γενικό λύκειο. Αυτή τη στιγμή το σύστημα το έχετε στεγανοποιήσει. Από την πρώτη λυκείου γενικό μπορώ να πάω στην δευτέρα λυκείου στο ΕΠΑΛ, το ανάποδο, όμως, δεν μπορεί. Πιθανόν να χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά τα μαθήματα της πρώτης λυκείου, με μια εξαίρεση ίσως δεν μπορούν να διδαχθούν τα αρχαία, απ' ό,τι καταλαβαίνω, στα ΕΠΑΛ. Αλλά πρέπει αντίστοιχα να υπάρχει κινητικότητα. Όπως, επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορεί να υπάρχει κινητικότητα στην πρώτη ΕΠΑΛ να μπορεί να διαλέξει ένα άλλο πεδίο επιστημονικό ο μαθητής του ΕΠΑΛ για τη β΄ ΕΠΑΛ, ενώ τη δυνατότητα αυτή τη δίνετε στο γενικό επαγγελματικό λύκειο.

Για το άρθρο 9 που αφορά τη μαθητεία, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, εδώ ουσιαστικά πάτε και το πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας, ανώτατο όριο μαθητών. Υπάρχουν ασάφειες πάρα πολλές. Θεωρούμε ότι ο ρόλος της μαθητείας, έτσι όπως τον έχετε, η καθολικότητα της μαθητείας, εξυπηρετεί ένα και μόνο σκοπό, το να σπρώξει φθηνό εργατικό δυναμικό με όρους κατάρτισης και με μειωμένα όχι απλώς δικαιώματα. Ουσιαστικά οι μαθητές εκεί που πρέπει να εκπαιδεύονται, θα δουλεύουν. Σπρώχνετε στην αγορά εργασίας φτηνά χέρια από την ηλικία των 13 ετών. Αυτό νομίζω ότι θα καταφέρει τελικά το σύστημα αυτό.

Για τον Οργανισμό Εξετάσεων είμαστε αντίθετοι, γιατί ουσιαστικά ενώ έχετε την ευθύνη, φτιάχνετε το μηχανισμό δηλαδή το δικό σας, της αρεσκείας σας, γιατί εσείς έχετε την ευθύνη για το ποιους θα κάνετε, ουσιαστικά, όμως, όταν θα γίνονται ή λάθη ή παραλείψεις, απεκδύεστε των ευθυνών. Θα μπορούσε να υπάρχει κάτι στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου. Έχουμε κάποια πρόταση γι’ αυτό.

Να πω και ένα θετικό. Τα δημόσια ΙΕΚ το ότι είναι δωρεάν, είναι θετικό.

Κύριε Υπουργέ και για τα νηπιαγωγεία. Στο μεσοπρόθεσμο υπήρχαν ορισμένες διατάξεις με τις οποίες λέγαμε πώς θα είναι τα σχολικά κτίρια, πώς θα λειτουργεί η τυπική, η μη τυπική εκπαίδευση. Αυτό το καταργείτε; Δηλαδή, σας ξαναρωτάω: Στον ίδιο χώρο, δηλαδή, θα έχω νηπιαγωγεία, ΙΕΚ, ΣΕΚ και αυτά κάποιος ιδιώτης θα μπορεί να κάνει; Γιατί καταργείτε τη διάταξη. Θέλει λίγο προσοχή. Δεν ξέρω, μπορεί να λύνονται κάποια προβλήματα, αλλά εδώ ουσιαστικά ξαναφέρνετε τα «μαμούθ» και έχετε τυπική και μη τυπική εκπαίδευση να παρέχονται στο ίδιο κτίριο. Είναι στις καταργούμενες διατάξεις. Αν κάνω λάθος, ας ειπωθεί.

Και κύριε Υπουργέ, για τα ξένα σχολεία. Αυτό δεν το έχω καταλάβει. Γιατί ξαναφέρνετε την ίδρυση των ξένων σχολείων; Εκτός εάν τους αναβαπτίζετε με τη δυνατότητα να ιδρύσουν ΣΕΚ, ενώ έχουν και τα ΙΕΚ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Στύλιος έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το εκπαιδευτικό σύστημα με τις δομές και τις λειτουργίες του, οφείλει να υποστηρίζει το έργο της εκπαίδευσης, να δίνει στον νέο άνθρωπο τα απαραίτητα εφόδια για τη ζωή του. Τα εφόδια αυτά τον βοηθούν στην απλή καθημερινότητα του, του προσφέρουν την κατάρτιση, τη γνώση, τις δεξιότητες για την μετέπειτα επαγγελματική του πορεία, αλλά κυρίως συμβάλλουν στη διάπλαση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του.

Αλήθεια, πόσο κοντά είναι το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα σε όλα αυτά; Ποιες είναι οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες του, οι ελλείψεις του, τα πλεονεκτήματα και τα δυνατά του σημεία; Έχουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα;

Εμείς, η συγκεκριμένη Επιτροπή, μετά από πρόταση του Υπουργού, νομοθετήσαμε την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος για να λύσουμε και να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, για να θεραπεύσουμε της παθογένειες που υπήρχαν μέχρι τώρα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Έχοντας, λοιπόν, το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, κύριε Υπουργέ, να σχεδιάσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε η δική μας γενιά να μην περάσει τα δικά μας δεινά, να διδάξουμε τα παιδιά ώστε να προσεγγίσουν τη ζωή πιο ουσιαστικά και πιο συνετά, να έχουν γνώσεις και κριτική ικανότητα, θάρρος, τόλμη λήψης πρωτοβουλιών για να προοδεύουν και δυνατό χαρακτήρα, ώστε να αντέχουν τις συνέπειες των λαθών τους και να μαθαίνουν από αυτά και να προχωρούν.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα σήμερα ενώ παρέχει όγκο πληροφορίας δεν αναπτύσσει κατά τη δική μου γνώμη, όσο θα έπρεπε την κριτική ικανότητα και την ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων. Από την άλλη δεν αφήνει στα παιδιά και στους νέους αρκετό ελεύθερο χρόνο να παίξουν, να κοινωνικοποιηθούν, ένα πολιτικοποιηθούν και να αλληλεπιδράσουν. Είναι τόσο ραγδαίες πλέον οι μεταβολές λόγω της τεχνολογίας και της ανάπτυξης των επιστημών, που η αρτιότητα δεν μπορεί να στηριχθεί τόσο στην απομνημόνευση της γνώσης, όσο στην παράλληλη απόκτηση μεθοδολογικών εργαλείων και κριτικής ικανότητας. Εδώ μπορεί να συνεισφέρει και η τεχνολογία, που ως δυναμικό εργαλείο πρέπει να κερδίζει έδαφος στην εκπαίδευση.

Η ίδια η ζωή σε αυτό τον πλανήτη έφτασε στο σήμερα, κύριε Υπουργέ, μέσα από προσαρμογή και εξέλιξη. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Θέλουμε σύγχρονα και όχι αναχρονιστικά προγράμματα σπουδών. Πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσουμε και εκείνο που κατά τη δική μου τη γνώμη χρειάζεται και απαιτείται περισσότερο απ' όλα, είναι πολιτική βούληση και πολιτικό θάρρος, για να γίνουν οι αναγκαίες τομές, κάτι που κατά τη γνώμη μου, πετυχαίνεται και με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα και θα αποφασισθεί τις επόμενες ημέρες από την Ελληνική Βουλή. Πετυχαίνεται, διότι, δίνονται τεχνικά εργαλεία στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να αντιμετωπίσουν παθογένειες που υπήρχαν μέχρι σήμερα και εννοώ πολύ συγκεκριμένα τη βάση δεδομένων, την τράπεζα θεμάτων, όπου με αξιολογημένα και ιεραρχημένα θέματα, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι μαθητές και ο δάσκαλος και θα μπορεί να είναι ένα εργαλείο, μέσα από το οποίο θα έχουν πρόσβαση για να εκπαιδευτούν και να συμμετέχουν στις εξετάσεις, ούτως ώστε να είναι καλύτεροι.

Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να μην κρίνεται ο μαθητής μόνο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, αλλά να αξιολογείται συνολικότερα από τη συμμετοχή του και την προσφορά του στο λύκειο, κάτι που είναι θετικό και ουσιαστικό. Χθες, δε, σας ανέφερα προτάσεις και σκέψεις δικές μου, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε περισσότερο το αδιάβλητο και την αντικειμενική κρίση των καθηγητών απέναντι στους μαθητές, αλλά και οι μαθητές να αξιολογούνται πλέον και για άλλα χαρακτηριστικά παρά από τη συμμετοχή τους μια φορά στα τρία χρόνια στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Είναι μεγάλη επιτυχία, κύριε Υπουργέ, ότι πλέον η μέση ελληνική οικογένεια δεν χρειάζεται να ξοδεύει πολλά χρήματα στα φροντιστήρια, διότι εξετάζεται για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο που και εσείς και εμείς και η κάθε ελληνική οικογένεια γνωρίζετε πόσο πολύ θέλουν τα παιδιά να πετύχουν για να πάνε στο πανεπιστήμιο, σε έξι μαθήματα, αλλά σε τέσσερα μαθήματα και καθόσον γνωρίζω, σε πιο συγκεκριμένη και πιο περιορισμένη ύλη. Άρα, πραγματικά να αξιολογηθεί και ο καλύτερος να επιβραβευθεί και να προχωρήσει και να πετύχει στη σχολή, την οποία επιδιώκει, όπου σκέφτεται ότι μπορεί να αναπτύξει τον εαυτό του για να έχει μια επαγγελματική εξέλιξη και μια επαγγελματική σταδιοδρομία.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΟΥ)

Θέλω να πω ότι είναι τομή η πρόταση που γίνεται για την τεχνική εκπαίδευση, κ. Υπουργέ, διότι δίνουμε δυνατότητα στα ελληνόπουλα, σε αυτά που δεν θέλουν να ακολουθήσουν ή που δεν μπορούν, τη γενική παιδεία και τη γενική μόρφωση, να πάνε στα ΕΠΑΛ ή να ακολουθήσουν τα ΣΕΚ. Οφείλει η πολιτεία να καλύπτει το εκατό τοις εκατό των Ελλήνων μαθητών, κάτι το οποίο συμβαίνει, όμως έχει κατατεθεί η σχετική τροπολογία και από εμένα και από άλλους συναδέλφους και έχουν να κάνω την πρόταση στο άρθρο 8 να συμμετέχει η ειδικότητα των τεχνικών δομικών έργων ως διοχέτευση. Γνωρίζετε ότι η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει πρωτοστατήσει στις κατασκευές από αρχαιοτάτων χρόνων, υπάρχει συνεπώς στο dna των Ελλήνων η δομική ειδικότητα. Επίσης, να μπει και το μάθημα Αρχές Δομικών Έργων στο άρθρο 9, μαζί με το μάθημα Σχεδιασμός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής.

Τέλος, θέλω να αναφερθώ σε δύο τροπολογίες που έχουν κατατεθεί και αφορούν τους ΕΕΔΙΠ 1, που ζητούμε, επειδή δεν έχουν γίνει τα οργανογράμματα στα πανεπιστήμια, να μετατραπούν σε ΕΕΠ αυτοί οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικών. Επίσης, θα ήθελα να εξετάσετε το ενδεχόμενο η ξένη γλώσσα να είναι βασικό μάθημα στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι.. Γνωρίζω την ευαισθησία σας απέναντι στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για την τροπολογία που κατατέθηκε και το άρθρο 34 που αφορά τις μεταγραφές των σπουδαστών, να επανεξετάσετε το ενδεχόμενο είτε για τα τρία σπίτια ή να αυξηθεί το ποσοστό, διότι τα οικονομικά δεδομένα του 2012 ήταν καλύτερα σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα του 2013. Ευχαριστώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μάνη - Παπαδημητρίου.

ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ - ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι με το παρόν νομοσχέδιο επέρχεται τομή στο χώρο της παιδείας, αφού επιτυγχάνονται τέσσερις στόχοι: Πρώτον, επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του γενικού λυκείου. Δεύτερον, βελτιώνεται το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τρίτον, θεσπίζεται ένα αξιόπιστο σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης. Τέταρτον, το νομοσχέδιο συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στις εισηγήσεις των κυρίων συναδέλφων, των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, οι οποίοι ανέφεραν ότι με το παρόν νομοσχέδιο επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού, καταθέτοντας μάλιστα και κατά την εκτίμησή τους και συγκεκριμένα ποσοστά, αναφερόμενοι ότι ένα ποσοστό μόνο της τάξης του 30% θα καταφέρει να είναι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση για το υπόλοιπο ποσοστό 70% θα αποτελέσει ένα εργατικό δυναμικό. Το ζητούμενο, κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι αν κάποιος νέος μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο θα επιλέξει να ακολουθήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή αν θα επιλέξει να γίνει τεχνίτης ή εργάτης. Το ζητούμενο είναι και αυτό είναι υποχρέωσή μιας δημοκρατικής πολιτείας, να δημιουργηθεί εκείνο το πλαίσιο τους ώστε ο απόφοιτος του λυκείου να είναι οπλισμένος με τέτοιες γνώσεις, με τέτοια εφόδια, ούτως ώστε να είναι ενεργός και συμμετοχικός πολίτης και να μπορεί με τις γνώσεις του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας του και σε αυτό ακριβώς στοχεύει το νομοσχέδιο με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, αφού πλέον δεν θα παρέχονται αποσπασματικές γνώσεις, αλλά το λύκειο αποκτά αυτοτέλεια. Όπως, για παράδειγμα, με την ενίσχυση και την διδασκαλία του μαθήματος της Φιλοσοφίας και της Πολιτικής Παιδείας.

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι ίσως θα έπρεπε να επανεξετάσετε το θέμα των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, γιατί όπως είναι γνωστό σε όλους, έχει περιοριστεί λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής η σωματική άσκηση στα παιδιά μας και μιλάω και ως μητέρα δύο παιδιών, με αποτέλεσμα να είναι κλεισμένα στα σπίτια και κυρίως τα παιδιά των μεγάλων αστικών κέντρων. Όμως, η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη και για τη σωματική τους υγεία, αλλά και για την ψυχική τους υγεία.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια τροπολογία που έχουμε καταθέσει 15 Βουλευτές και μάλιστα την συνυπογράφουμε Βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Δημοκρατικής Αριστεράς και αφορά την εισαγωγή πτυχιούχων σε δεύτερη σχολή, σε άλλα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 3404 / 2005, θεσπίζεται διάκριση ποσοστού άλλου από τα Τ.Ε.Ι. και άλλο από τα πανεπιστήμια. Η ρύθμιση είναι πλέον άνευ αντικειμένου, γιατί μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου 2916 / 2001 έχουν αναβαθμιστεί τα Τ.Ε.Ι. και δεν υπάρχει λόγος αυτής της διάκρισης. Αυτό είναι το ένα μέρος που ζητάμε με την τροπολογία μας, δηλαδή, από ενιαίο ποσοστό να εισάγονται οι πτυχιούχοι σε άλλα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως επίσης, να τεθεί ρύθμιση σε ισχύ σύμφωνα με την οποία να υπάρχει ενιαίος τρόπος εισαγωγής των πτυχιούχων σε άλλες σχολές, σε άλλα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γιατί αυτό συνάδει και με το άρθρο 4 του Συντάγματος μας, το άρθρο της Ισότητας, σύμφωνα με το οποίο, οι ίδιες περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με όμοιο τρόπο και οι διαφορετικές περιπτώσεις με διαφορετικό τρόπο. Ευχαριστώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Φωτίου.

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να αναφερθώ σε τρεις κατηγορίες άρθρων. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα άρθρα 3,4,11,13,16,40,56 και κατά την άποψή μου έχουν ως στόχο να σταματήσουν τη ροή των σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακόμη και να χαμηλώσουν τα ποσοστά των παιδιών που παίρνουν απολυτήριο από το λύκειο. Το είπε ο Υφυπουργός Παιδείας, ο κ. Κεδίκογλου, ότι υπάρχει μια αντίστροφη αναλογία των παιδιών στην Ελλάδα, από την Ευρώπη, που επιθυμούν τελικά και εισάγονται στην τριτοβάθμια έναντι αυτών που οδηγούνται στην μη τυπική εκπαίδευση και κατάρτιση. Αυτό, είναι κακό, κ. Υπουργέ; Να το διορθώσουμε; Να το αλλάξουμε; Δηλαδή, το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην παραγωγή επιστημόνων να το καταργήσουμε και μάλιστα σε περίοδο κρίσης;

Τα άρθρα αυτά είναι κυρίως γύρω από το εξετασιοκεντρικό σύστημα το οποίο εισάγεται πλέον στο λύκειο και ούτω καθεξής. Δηλαδή, οι συνεχείς εξετάσεις πανελληνίου χαρακτήρα σε κάθε έτος του λυκείου. Γιατί, κύριε Υπουργέ; Βελτιώνουν αυτό το σύστημα της εκπαίδευσης; Κάνουν ένα σχολείο πιο πλούσιο, πιο αποτελεσματικό, πιο μορφωτικό, πιο εκπαιδευτικό; Όχι και το ξέρετε καλά. Κάνουν ένα σχολείο αγχωτικό, απωθητικό, δύσκολο. Του μαθαίνουν μήπως στο λύκειο, τη βαθμίδα που μαθαίνεις πώς μαθαίνεις, του μαθαίνουν οι εξετάσεις πως ψάχνεις, πώς συνολικοποιείς τη γνώση; Τι ποσοστό των μαθημάτων που βασίζονται στα πρότζεκτ, δηλαδή στην εργασία, υπάρχει στα ευρωπαϊκά σχολεία; Ξέρετε ότι το λύκειο βασίζεται κυρίως σε αυτά τα μαθήματα σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή, σε μαθαίνω στο λύκειο πώς να ψάχνεις, πώς να έρευνας, πώς να σκέφτεσαι εκ νέου και δεν έχει καμία σχέση το λύκειο με το γυμνάσιο και το δημοτικό, που είναι οι εμπεδώσεις και οι καταγραφές της γνώσης. Εδώ, παζαρεύουμε να κάνουμε τη μία ώρα του πρότζεκτ, δύο.

Τα αποτελέσματα εξετασιοκεντρικών συστημάτων είναι γενικά λειτουργικά αναλφάβητοι που θυμούνται το σχολείο σαν κάτι βαρετό, χωρίς χαρά, με αποκορύφωμα βέβαια τον εφιάλτη των πανελληνίων. Αυτό, θα το αλλάξουμε, εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζονται λιγότερα μαθήματα στα βασικά επιστημονικά κύρια πεδία της γνώσης και όλη η υπόλοιπη παιδεία, αισθητική, καλλιτεχνική, μουσική, ο αθλητισμός, οι ξένες γλώσσες, τεχνολογικές εφαρμογές, πρέπει να περάσουν στα ολοήμερα σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια. Πρέπει να γίνουν αυτά τα σχολεία κέντρα παιδείας, πολιτισμού, κάθε γειτονιάς κυρίως σε συνθήκες κρίσης.

(Συνέχεια ομιλίας κυρίας Θεανούς Φωτίου)

Αυτό δηλαδή που κάνουν τα πανάκριβα δήθεν ιδιωτικά σχολεία, τα παιδιά του λαού πρέπει να πηγαίνουν εκεί. Να βρίσκονται όλη τη μέρα. Έχουν το πρώτο κομμάτι που είναι οι βασικές γνώσεις χωρίς να πηγαίνουν να κάνουν 100.000 μαθηματάκια και κομματάκια και μετά πραγματικά, να παραμένουν στο σχολείο και να μαθαίνουν όλα αυτά τα πράγματα. Μαζί με δύο γεύματα κύριε Υπουργέ, δεν θα ξαναδούμε τα παιδιά να λιποθυμάνε. Γιατί αυτό που επείγει σήμερα, είναι να διευρύνουμε το θεσμό του ολοήμερου σχολείου.

Για να λειτουργήσει αυτό, χρειάζονται οι σχολικοί φύλακες που απολύσατε, χρειάζονται όλες οι ειδικότητες που ψαλιδίζετε, χρειάζονται όλα τα μαθήματά τους, που προσπαθείτε τώρα για να βγάλετε τους αντίστοιχους στην κινητικότητα. Χρειάζονται βιβλιοθήκες. Μήπως ξέρουμε τι γίνεται με αυτό το θέμα;

Όλοι οι Έλληνες καταλαβαίνουν, ότι αν το παιδί τους δίνει συνεχώς εξετάσεις θα πρέπει να αυξήσει τα φροντιστήρια. Αυτό δεν υπάρχει Έλληνας που να μην το καταλαβαίνει. Ας το πούμε καθαρά. Τελικά τι διαφορετικό κάνετε από την παταγωδώς αποτυχημένη μεταρρύθμιση Αρσένη;

Φτιάχνετε με όλα τα προηγούμενα άρθρα, τη μεγάλη δεξαμενή για τα ΣΕΚ και τα ΙΕΚ. Γυρίζετε πράγματι το ρολόι πίσω. Στην πραγματικότητα, χιλιάδες μαθητές δεν θα πάρουν απολυτήριο. Τι σημαίνει το απολυτήριο του Λυκείου για την Ελλάδα; Γενικού ή Τεχνικού; Είναι το ισχυρότερο χαρτί της εκπαίδευσης σήμερα και το ξέρετε. Πάνω του στηρίζετε η δυνατότητα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σπουδές στο εξωτερικό, η όποια πιθανότητα σοβαρής επαγγελματικής αποκατάστασης, ποιο είναι το μέλλον ενός αποφοίτου της υποχρεωτικής και μόνο εκπαίδευσης; Κανένα. Αυτό ξεκινάτε. Μακάρι να διαψευσθώ. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα, οι απόφοιτοι Λυκείου, κατείχαν μεγάλο ποσοστό πληθυσμού, ήταν κατάκτηση κοινωνικών αγώνων. Αυτό καταργείτε.

Όλη η δεύτερη κατηγορία άρθρων τα 8, 48, 57 και 60 αφορούν την πρημοδότηση ιδιωτικής παιδείας. Το έχω πει πολλές φορές, έχω γίνει κουραστική. Δεν θα το επαναλάβω σήμερα γιατί νομίζω τα έχουν πει οι συνάδελφοι μου του ΣΥ.ΡΙΖ,Α.

Θα τελειώσω με την Τρίτη κατηγορία, τα άρθρα δηλαδή που αφορούν στη συνέχεια του κατακερματισμού της γνώσης. Τα άρθρα 2, 7, 9, 10, 53 και 56. Δηλαδή, η εκπαίδευση της αμάθειας. Να μαθαίνει το παιδί τα πάντα και τελικά τίποτα. Να μην του μένει τίποτα στο κεφάλι, παρά η αποστήθιση να είναι το μόνο του όπλο στις εξετάσεις και το κλέψιμο. Ή μήπως δεν αντιγράψατε εσείς σαν παιδί. Αυτή είναι όλη η φιλοσοφία του εξετασιοκεντρικού συστήματος. Τι αλλάζετε επί των μαθημάτων, επί του περιεχομένου σπουδών. Του Λυκείου για παράδειγμα. Και ρώτησαν το πρωί και οι φορείς, ποια επιτροπή εισηγήθηκε αυτά τα προγράμματα και κυρίως τα ωρολόγια κ.λπ.. Πρόκειται, για τη συνέχιση ενός προγράμματος που δήθεν είναι κυρίως θεωρητικό ενώ, είναι βαβαροκεντρικό. Πάνω σε αυτή την αντίληψη εκπαίδευσης βασίζεστε. Σαν να μην έχει περάσει τίποτα από την κριτική των παιδαγωγικών επιστημονικών θεωριών.

Τελειώνοντας, αυτό το σύστημα που δεν το αγγίζετε, προσφέρει κατακερματισμένη γνώση σε δεκάδες αντικείμενα, τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργείται η εντύπωση των στεγανών, μεταξύ των επιστημών. Θέση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη φιλοσοφία και την κοινωνιολογία των επιστημών αφού, ουδέποτε θέτει θέματα ηθικής της επιστήμης και όταν στα συζητά στο μάθημα Έκφραση-Έκθεση, ο μαθητής τα βλέπει ως ύλη του συγκεκριμένου μαθήματος και μόνο. Θα ήθελα πάρα πολύ μία συζήτηση πάνω στα θέματα που έθιξα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ολοκληρώθηκε ο κατάλογος των ομιλητών, τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω με δύο εισαγωγικές, πολιτικές παρατηρήσεις, η πρώτη είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο προέκυψε από το πουθενά. Το νομοσχέδιο αυτό, αποτελεί επεξεργασία διαδοχικών κυβερνήσεων και υπουργών, είναι απόρροια του Εθνικού Διαλόγου, που άρχισε επί υπουργείας Σπηλιωτόπουλου, όταν προήδρευε του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ο κύριος Μπαμπινιώτης. Μετά από έναν εξαντλητικό και πολύμηνο διάλογο που έγινε, υπενθυμίζω ότι το πόρισμα παρεδόθη στην πολιτική ηγεσία, ο διάλογος αυτός εξακολούθησε, επί υπουργίας Διαμαντοπούλου, εξαντλητικός διάλογος, μέρος του οποίου πρόλαβα ως αναπληρωτής Υπουργός τότε. Μετά, επί υπουργίας Μπαμπινιώτη, όταν ήταν έτοιμο περίπου το νομοσχέδιο να κατατεθεί. Μιλάμε για το ίδιο νομοσχέδιο.

Αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν, εμείς είχαμε μία επιλογή, ή να καταθέσουμε ένα συνοπτικό περίγραμμα, όπως ήταν η αρχική σχεδίαση και να αφήνουμε όλα τα υπόλοιπα σε Υπουργικές Αποφάσεις και Υπουργικά Διατάγματα, ή να προχωρήσουμε επίσης σε μία ενδελεχή, λεπτομερή καταγραφή, ούτος ώστε, μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία, μέσα από την ψήφο της Βουλής, να ψηφίσουμε ένα λεπτομερειακό νομοσχέδιο, το οποίο αφήνει ελάχιστα να διευθετηθούν με υπουργικές αποφάσεις. Γι’ αυτό και βλέπετε ότι έχουμε μέσα και το ωρολόγιο πρόγραμμα, κάτι το οποίο, είχε πολλά χρόνια να συμβεί και να νομοθετηθεί. Προτιμήσαμε, αυτήν την επιλογή, γιατί θεωρούμε ότι έπρεπε να γίνει ένας ευρύς διάλογος όσον αφορά και τη φυσιογνωμία του Λυκείου, αλλά και το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Θα έλεγα, ότι η στόχευση όλων μας, γιατί νομίζω πως εδώ υπάρχει μία συναίνεση, είναι να έχουμε ένα Λύκειο, το οποίο να είναι γνωσιακά αυτοτελές στο βαθμό του εφικτού, γιατί εγώ δέχομαι την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς, ότι πράγματι θα πρέπει να οδεύσουμε προς τη θεσμοθέτηση ενός αρνητικού απολυτηρίου και κάποια στιγμή, τα ιδρύματα, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Εσπερίας και όχι μόνο, να έχουν την ευθύνη της εισαγωγής των εισακτέων, της επιλογής των εισακτέων. Αλλά, όλοι γνωρίζουμε σε αυτή την αίθουσα, ότι ούτε τα ιδρύματα είναι σε θέση να το πράξουν αυτό, δεν είναι ακόμα οι συνθήκες ώριμες να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό λοιπόν, έχοντας γνώση του περιβάλλοντος προχωρήσαμε στην πρόταση νόμου αυτή, η οποία νομίζω, ότι προχωράει, κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα, σε αυτό το οποίο όλοι θέλουμε. Σε ένα Λύκειο αναβαθμισμένο, στο οποίο όλοι συμφωνούμε ότι το Λύκειο όπως λειτουργεί σήμερα, έχει πολύ μεγάλη ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων και έτσι προχωράμε σε αυτή την πρόταση νόμου, η οποία θεωρούμε ότι δίνει στο Λύκειο μία αυτοτέλεια. Το δίνει με πολλούς τρόπους.

Πρώτον, όσον αφορά τα θέματα της Γενικής Παιδείας. Βλέπετε, ότι αυξάνουμε Γενική Παιδεία και αν αρχίσουμε και από τις αρχές της μαθησιακής διαδικασίας και φτάσουμε μέχρι τη Β΄ Λυκείου, αριθμούμε 12 συναπτά έτη Γενικής Παιδείας, θα δείτε ότι στις πρώτες δύο τάξεις του Λυκείου έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, συντριπτικό, μαθημάτων Γενικής Παιδείας και μόνο στην Γ΄ Λυκείου προχωράμε σε μία αλλαγή του συσχετισμού, ανάμεσα στα μαθήματα της Γενικής Παιδείας και του προσανατολισμού σε ένα ποσοστό 35-65%. Το κάνουμε αυτό έχοντας επίγνωση της διαδικασίας που ακολουθείται σήμερα, έχοντας επίγνωση των αναγκών της οικογένειας για να μπορέσουμε μέσα από την εντατικοποίηση των μαθημάτων προσανατολισμού, να προσφέρουμε την ευκαιρία στον έλληνα πολίτη, στην ελληνική οικογένεια, στα παιδιά μας να μην χρειάζονται τη φροντιστηριακή παιδεία για να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις.

(Συνέχεια ομιλίας, κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ, Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων)

Τώρα, σήμερα ανακάλυψα ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε εξετάσεις στο λύκειο και σήμερα τις βάλαμε εμείς, γιατί αυτό λέτε κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι δεν είχαμε εξετάσεις και ότι εμείς ήρθαμε και βάλαμε εξετάσεις. Σήμερα, βαφτίσατε το ψάρι ως κρέας και αντιλαμβάνομαι τους λόγους για τους οποίους το κάνετε. Η ουσία είναι ότι αυτές οι εξετάσεις που υπήρχαν, αυτές υπάρχουν. Προαγωγικές εξετάσεις υπήρχαν από την Α΄ στην Β΄ λυκείου και από τη Β΄ στην Γ΄ λυκείου, αυτές υπάρχουν και σήμερα. Αυτό που αλλάζει είναι η τράπεζα θεμάτων, γιατί σας ενοχλεί η αντικειμενοποίηση των θεμάτων; Γιατί σας ενοχλεί ότι σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα στον Καναδά, τα θέματα είναι 100% από την τράπεζα θεμάτων; Ποιόν έβλαψε αυτό; Ποιόν έβλαψε το γεγονός ότι με την τράπεζα θεμάτων κάθε καθηγητής σε κάθε γωνιά της Ελλάδος θα πρέπει να εξαντλεί όλη την ύλη και να αποφύγουμε έτσι τις δια μαθησιακές διαδικασίες, δυο και τριών ταχυτήτων, γιατί σας ενοχλεί αυτό; Που προωθεί αυτό τα φροντιστήρια; Που προωθεί τα φροντιστήρια το γεγονός ότι ανατρέπουμε τις εφιαλτικές αναμνήσεις της κυρίας Φωτίου, μειώνοντας τα μαθήματα των εισαγωγικών εξετάσεων από 6 σε 4, όπως ήταν στη γενιά μας, δηλαδή τα βασικά μαθήματα κορμού; Γιατί αυτό ενοχλεί; Νομίζω ότι η θέση σας αυτή δεν αντέχει σε κριτική και θα ήθελα να μην την επαναλάβετε, γιατί η ίδια η ελληνική οικογένεια έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ. Μην επαναλάβετε τη θέση, να μην εφαρμοστεί από φέτος γιατί τα παιδιά θέλουν να εφαρμοστεί από φέτος. Τα παιδιά θέλουν να δώσουν σε αυτό το σύστημα, με τέσσερα μαθήματα και με αυτό τον τρόπο, με έναν τρόπο που θα αντικειμενοποιεί τα θέματα, θα δίνει στους καθηγητές την ευθύνη και τη δυνατότητα να εξαντλούν την ύλη, θα απομακρύνει όσο το δυνατόν τα φροντιστήρια, γιατί σωστά είπε ο κ. Υφυπουργός ότι δεν είναι μόνο θέμα νομοθεσίας, αλλά είναι και θέμα αλλαγής νοοτροπίας, αλλά αυτή έρχεται σταδιακά.

Όσο αναφορά στο θέμα του οργανισμού, δεν πρόκειται για τη θεσμοθέτηση μιας νέας ανεξάρτητης αρχής, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Είχα την τύχη ή την ατυχία να προΐσταμαι του Υπουργείου σε δύο Πανελλαδικές εξετάσεις, η εμπειρία μου λέει ότι δυστυχώς υπάρχει ο πολιτικός κύκλος στη χώρα μας που μπορεί η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας σε ένα Υπουργείο να έρθει πολύ κοντά στις εξετάσεις και τότε μπορεί να βρείτε την πολιτική ηγεσία να τρέχει πανικόβλητη, να δει πού βρίσκονται οι διάφορες διαδικασίες, να συντονίσει υπηρεσίες που έχουν κατακερματισμένο το έργο της διεξαγωγής των εξετάσεων και πολλές φορές, παρά το γεγονός ότι είναι πράγματι ο πλέον -εάν όχι ο μόνος- αδιάβλητες θεσμός της μεταπολίτευσης, να έχουμε τον κίνδυνο να συμβεί κάτι. Πολλές φορές οι υπηρεσίες αλλάζουν, φεύγει η θεσμική γνώση. Τι λέμε με αυτό τον οργανισμό; Μέσα στο Υπουργείο έχουμε έναν οργανισμό, χωρίς έξοδα, με διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο έχει ομογενοποιήσει τη διαδικασία, έχει τη θεσμική γνώση της διεξαγωγής των εξετάσεων και έτσι διασφαλίσουμε το αδιάβλητο των εξετάσεων, ούτε βαρύς οργανισμός είναι, ούτε ελαφρύς, είναι μια θεσμοθέτηση διαδικασιών, η οποία θα μας διασφαλίσει το αδιάβλητο των εξετάσεων. Νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα συζήτησης όσον αφορά στο ζήτημα αυτό.

Όσον αφορά στα θέματα που ετέθησαν για το ωρολόγιο πρόγραμμα, πράγματι εκεί υπάρχει μια καταγραφή ορισμένων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα το θέμα της πληροφορικής. Εδώ, θα συμφωνήσω με την κυρία Ρεπούση όπως το έθεσε, ότι αυτό που προέχει είναι πράγματι η προφορική επιστήμη της πληροφορικής, να μπορεί να δίνεται σε όλα τα παιδιά, γι' αυτό το λόγο το κάναμε Γενικής Παιδείας και οι ώρες της πληροφορικής, που πράγματι είναι αναγκαίες, αυξήθηκαν. Εάν η πληροφορική θα είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, είναι ένα θέμα που μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά νομίζω δεν είναι το ζητούμενο.

Όσο αναφορά στα θέματα της πολιτιστικής παιδείας, πράγματι, μπορούμε σε μαθήματα επιλογής να αυξήσουμε τις επιλογές. Συμφωνώ με όσα ετέθησαν, δεν διαφωνεί κανείς σε αυτό. Θέλουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός που θα δοκιμάσουμε για τα αθλητικά σχολεία, νομίζω ότι είναι ένας θεσμός που υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου, είναι ένας αξιολογημένος θεσμός και μπορεί να λειτουργήσει θετικά και στη χώρα μας. Καταρχήν, έχει λειτουργήσει σε δύο περιφέρειες της χώρας μας και θα δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό πιλοτικά και σιγά-σιγά να λειτουργήσει περαιτέρω.

Η μεγάλη τομή γίνεται στην επαγγελματική εκπαίδευση. Για πολλά χρόνια είχαμε συνηθίσει να ακολουθούμε το μοντέλο όπου «σπρώχναμε» τα παιδιά μας στο πανεπιστήμιο και μετά στο δημόσιο, αυτό σιγά-σιγά στέρησε τους πολίτες μας από δεξιότητες και από επιλογές επαγγελματικού προσανατολισμού. Θα πρέπει να δώσουμε έναν αξιόπιστο τομέα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Κάθε χώρα στον κόσμο δίνει επιλογές, αλλά οι επιλογές αυτές πρέπει να είναι καλές. Το Επαγγελματικό Λύκειο ενισχύεται, προστίθενται περίπου 9 νέες ειδικότητες, απορροφούνται οι ΕΠΑΣ, οι οποίες κατά τεκμήριο δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα και προσθέτουμε πέρα από το απολυτήριο του ΕΠΑΛ ένα τέταρτο χρόνο μαθητείας. Η μαθητεία είναι μια επιλογή που παρουσιάζεται περίπου ως παιδομάζωμα από την αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή ότι θα ετοιμάσουμε εργατικό δυναμικό να το «σπρώξουμε» στους Γερμανούς. Δεν είναι αυτό το θέμα, το θέμα είναι να φέρουμε σε επαφή τον επιχειρηματικό κόσμο, σε ένα ικανό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε και η επιχείρηση να επενδύσει στον εργαζόμενο, με πλήρη ασφάλιση και επίσης επιμίσθιο, ώστε να υπάρχει ένας ικανός χρόνος μαθητείας, μέσα στην επιχείρηση, στη βιομηχανία, στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ώστε και οι επιχειρηματίες να αρχίσουν να επενδύουν στους εργαζόμενους, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να δημιουργήσουμε έναν επαγγελματικό προσανατολισμό. Από κει και έπειτα, βέβαια και αυτό είναι δημόσια, δωρεάν παιδεία. Η επιλογή που έγινε όσον αφορά στα θέματα των ιατρικών επαγγελμάτων είναι επιλογή που λόγω της φύσης των επαγγελμάτων αυτών και επειδή γνωρίζουμε τη θέση των αποφοίτων από αυτά τα επαγγέλματα στο ΕΠΑΛ μέσα στην αγορά και την κρισιμότητα του επαγγέλματος, λέμε να τα σπρώξουμε σε μια ανώτερη βαθμίδα. Άρα, να έχουν τη γενική παιδεία και μετά να έχουν αυτή την εξειδίκευση, γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που χειρίζονται μηχανήματα που έχουν να κάνουν με ανθρώπινη ζωή και ούτω καθεξής. Αυτή ήταν η επιλογή. Για την κατάρτιση που αναφέρατε υπάρχει μια τρίτη λεωφόρος, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που από επιλογή μετά το γυμνάσιο αποφασίζουν να μην συνεχίσουν τις σπουδές και μπαίνουν είτε στο χωράφι, είτε στο βουστάσιο, είτε μέσα στο χώρο εργασίας. Δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους συμπολίτες μας να γίνουν τεχνητές, να έχουν κατάρτιση άμα το θελήσουν. Αντί να μείνουν χωρίς εξειδίκευση, να αποκτήσουν την κατάρτιση και να κάνουν αυτό που έχουν επιλέξει. Είναι μια επιλογή.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ, Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων)

Συμφωνούμε με αυτό που είπατε. Θα υπάρξει διόρθωση όσον αφορά την κινητικότητα από την α΄ τάξη του ΕΠΑΛ στο γενικό λύκειο. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί τούτου, όπως επίσης και το θέμα το οποίο έθεσε ο κ. Κουράκης είναι λάθος και θα το διορθώσουμε όσον αφορά τους μετεξεταστέους. Είναι εκ παραδρομής. Αυτά θα διορθωθούν.

Νομίζω ότι μέσα από αυτήν την τομή που κάνουμε στην επαγγελματική παιδεία, αλλά και το μάζεμα των ειδικοτήτων που έγινε στα τεχνολογικά ιδρύματα και με την αναβάθμιση των δημόσιων ΙΕΚ, έχουμε μια τεχνολογική εκπαίδευση η οποία έχει δευτεροβάθμιο επίπεδο, έχει μαθητεία, έχει ανώτερη δημόσια τεχνική εκπαίδευση μέσα από τα ΕΕΚ και έχει και τα τεχνολογικά ιδρύματα. Γίνεται δηλαδή ένας εξορθολογισμός. Ανατρέπουμε όλες αυτές τις επικαλύψεις που υπήρχαν σε ειδικότητες. Επίσης, δίνουμε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση στο πλαίσιο προσόντων σε κάθε βαθμίδα και νομίζω ότι αυτό αποτελεί έναν εξορθολογισμό.

Όσο αφορά τα επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν και ειδικότερα, τα θέματα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η αύξηση του ωραρίου προήλθε από αιτήματα από υποστελεχωμένα τμήματα, αλλά, για να μην υπάρχει καμία παρερμηνεία, εμείς θα κάνουμε μια νομοτεχνική βελτίωση που θα αναφέρει ρητά ότι αν προκύπτει η ανάγκη θα προκύπτει μέσα από απόφαση της συνέλευσης του Τμήματος. Οπότε, τα τμήματα θα αποφασίσουν αν υπάρχει ανάγκη να μπορέσουν αν θέλουν να το αυξήσουν, για να μη δημιουργηθεί καμία παρενέργεια.

Όσον αφορά το ζήτημα των σχολείων, γνωρίζετε ίσως ότι αυτά διέπονται από τον παλιό νόμο 4862/1931. Τότε όμως ήταν συγκεκριμένα σχολεία. Μετά μας προέκυψαν και άλλα, όλα αυτά τα οποία έχουν προκύψει, τα οποία λειτούργησαν με υπουργικές αποφάσεις. Αυτά, λοιπόν, πρέπει να τα νομιμοποιήσουμε. Αν δεν το κάνουμε, θα πρέπει να γίνει αλλαγή του νόμου του 1931 και εκεί δεν ξέρεις τι μπορεί να σου προκύψει. Πρέπει λοιπόν να νομιμοποιηθεί η λειτουργία αυτών των σχολείων. Περί αυτού πρόκειται.

Τέθηκε το θέμα του νόμου 3912 που ορθώς επισημάνθηκε, αλλά δεν είναι υπαναχώρηση. Ο λόγος της εξαίρεσης είναι η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πανεπιστημιακά τμήματα και κυρίως σε ένα. Κυρίως προήλθε από αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο έγινε Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας και άρα οι εισακτέοι θα είχαν καλύτερα επαγγελματικά δικαιώματα από τους φοιτούντες και γι' αυτό δίνουμε και στους ήδη φοιτούντες τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά θα υπάρξει μια νομοτεχνική βελτίωση ώστε να φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται περί αυτού.

Όσον αφορά το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, θα σας θυμίσω ότι πρόθεσή μας είναι να γίνει αυτοδύναμο. Σήμερα έχει περίπου 46 μέλη ΔΕΠ, 8 είναι υπό προκήρυξη και δίνουμε μέσα από αυτό το νομοσχέδιο 20 επιπλέον θέσεις. Αυτό δεν πιάνει το πλαφόν που υπήρχε στον προηγούμενο νόμο των 100 θέσεων για να γίνει αυτοδύναμο, αλλά νομίζω ότι με μια τροπολογία μπορούμε αυτό να το κατεβάσουμε στους 60, ούτως ώστε να μπορέσει να γίνει αυτοδύναμο, γιατί πράγματι λειτουργεί αρκετά χρόνια και έφτασε η ώρα και αυτό το Πανεπιστήμιο να γίνει αυτοδύναμο. Αυτά είχα να πω όσον αφορά ορισμένες επιμέρους παρατηρήσεις.

Θέλω να τονίσω ό,τι εμείς έχουμε συλλέξει όλες τις παρατηρήσεις που έγιναν και τα υπομνήματα των φορέων, γιατί νομίζω ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνεται με ανοιχτό πνεύμα και αυτά που είναι προς τη βελτίωση του νομοσχεδίου θα γίνουν αποδεκτά. Θα τα δούμε αύριο και θα επανέλθουμε στη β΄ ανάγνωση, έχοντας δώσει σε εσάς σαφείς βελτιώσεις όσον αφορά συγκεκριμένα θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί εδώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση. Η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου θα συνεχιστεί στην β΄ ανάγνωση την Πέμπτη στις 12.00΄ στην Αίθουσα Γερουσίας, όπου θα υπάρξει η ολοκλήρωση της συζήτησης επί των άρθρων με βάση τις τροποποιήσεις που θα φέρει το Υπουργείο Παιδείας.

Στο σημείο αυτό έγινε η γ΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.

Τέλος και περί ώρα 19.50΄ λύθηκε η συνεδρίαση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΑΤΣΑΡΑ

Κοινωνική Δικτύωση

twitter

Φόρμα εγγραφής

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού
Επισκέπτες: 858003
Έχουμε 6 επισκέπτες σε σύνδεση
Επιστροφή στην Κορυφή
Σχεδίαση - Ανάπτυξη Ιστοσελίδας
StauroulaXoulidou.gr - Copyright 2018