Google+
Ξουλίδου Σταυρούλα - π.Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
Get the Flash Playerto see this player.
Αρχική σελίδα arrow Θέσεις - Απόψεις arrow Θέσεις arrow 8Κ - 9Κ ΗΔΙΚΑ

8Κ - 9Κ ΗΔΙΚΑ

Τετάρτη, 03 Απρίλιος 2013

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,

Με μεγάλη έκπληξη, παρακολουθούμε εδώ και μερικά χρόνια έναν εμπαιγμό από το Ελληνικό κράτος απέναντι στους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ, που προκηρύχθηκαν το 2008. Άνθρωποι με ιδιαίτερα υψηλά τυπικά προσόντα καθώς ήταν από τις ελάχιστες προκηρύξεις που δεν μοριοδοτούσε προϋπηρεσία δημοσίου.

Οι επιτυχόντες αυτοί έζησαν τον παραλογισμό του ελληνικού κράτους στο μεγαλείο του! Κάποιοι απ’ αυτούς πράγματι στελέχωσαν τις θέσεις για τις οποίες επιλέχτηκαν. Κάποιοι άλλοι οδηγήθηκαν σε άλλες θέσεις απ’ αυτές που επρόκειτο να στελεχώσουν και βρίσκονται σήμερα υπό απόλυση, και κάποιοι άλλοι δεν προσλήφθηκαν ποτέ!

Συγκεκριμένα, με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ 8Κ/2008 διενεργήθηκε διαγωνισμός για την πλήρωση θέσεων σε διάφορους φορείς καθώς και στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι επιτυχόντες της εν λόγω προκήρυξης δεν έχουν έως σήμερα διοριστεί, εκτός από τα άτομα της κατηγορίας της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Την ίδια περίοδο με την 8Κ/2008, προκηρύχθηκε και η 9Κ/2008, που αφορούσε θέσεις τακτικού προσωπικού στην ΑΤΕbank. Τα οριστικά αποτελέσματα των επιτυχόντων της 9Κ/2008, εκδόθηκαν σε ΦΕΚ τον Ιανουάριο του 2010, ενώ τα οριστικά της 8Κ εκδόθηκαν το Δεκέμβριο του 2010.

Ανάμεσα στις δύο προκηρύξεις υπήρξε και υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφορά, που τις τοποθετούσε εξαρχής σε τελείως διαφορετικά καθεστώτα απορρόφησης και τα οποία καθόρισαν την ιδιαιτερότητα και το μέγεθος της αδικίας απέναντι στους επιτυχόντες τους.

Αυτή η διαφορά ήταν ότι η 8Κ υπήρξε θύμα του Μνημονίου και με το γνωστό νόμο 3833 της 15ης Μαρτίου 2010, και συγκεκριμένα με τα άρθρα 10 και 11 του νέου τρόπου πρόσληψης των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, "πάγωσε" και εντάχθηκε σε συγκεκριμένο καθεστώς σταδιακής απορρόφησης.

Αντίθετα, η 9K ΟΥΔΕΠΟΤΕ εντάχθηκε σε οποιονδήποτε τέτοιο περιορισμό, διότι τα τελικά αποτελέσματά της εκδόθηκαν σε ΦΕΚ τον Ιανουάριο του 2010, δηλαδή πριν τη ψήφισή του Ν. 3833/2010.

Προκειμένου λοιπόν να αποδεσμεύσουν την ΑΤΕ από το βάρος των προσλήψεων, που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και μήνες, αλλά και προκειμένου να αρθεί η παρανομία, έφεραν τους διοριστέους προ τετελεσμένου: στο "ΙΚΑ ή ΤΙΠΟΤΑ". Και αυτό συνέβη, γιατί ήταν υποχρεωμένοι να τους απορροφήσουν ΑΜΕΣΑ και ο πλέον κατάλληλος φορέας ήταν το ΙΚΑ λόγω των κενών που είχε.

Η 8Κ, λοιπόν, παγώνει - με βάθος χρόνου απορρόφησης των επιτυχόντων μέχρι το τέλος του 2013-, ενώ οι επιτυχόντες της 9Κ /2008, έπειτα από την άρνηση της ΑΤΕ να τους προσλάβει, διορίστηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ βάσει του άρθρου 12 του Ν. 3899/2010, με τη δέσμευση ότι:

Η 9Κ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 8Κ αλλά ΟΥΤΕ και προσμετράται στην αναλογία 1 προς 5 προσλήψεων-αποχωρήσεων, ώστε να επηρεαστεί με οποιονδήποτε τρόπο η απορρόφηση των επιτυχόντων της 8Κ.

Με τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, βρίσκονται για δεύτερη φορά όμηροι πολιτικών συνθηκών πέρα από κάθε λογική, ενημερώνοντάς τους μάλιστα με e-mail, για την επικείμενη απόλυσή τους. Χωρίς καμία ευθύνη από μέρους τους, βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανεργία και τον αφανισμό.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εργασίας για τροπολογία, που θα ψηφιζόταν άμεσα στη Βουλή, καμία κίνηση δεν έχει γίνει ότι το θέμα θα επιλυθεί νομοθετικά, την ώρα που αναμένεται η κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ στη Διοίκηση του ΙΚΑ, κάτι που συνεπάγεται την αυτόματη απόλυσή τους.

Έχουμε λοιπόν επιτυχόντες διοριστέους από νόμιμες διαδικασίες αλλά επί της ουσίας απελπισμένους αδιόριστους και άνεργους.

Κι ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρέμβει και να διορθώσει τη σωρεία των λαθών της, εντούτοις συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες εις βάρος των πολιτών. Αποφασίζει με το ΦΕΚ Β 335/18-2-2013 την άμεση πρόσληψη 331 επιτυχόντων της 8Κ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, η οποία όμως- σας θυμίζουμε - ότι έχει παγώσει σύμφωνα με το Ν.3833/15.3.2010. Υπάρχει, μάλιστα, και δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών 2310/2012, με την οποία δε γίνεται δεκτό το αίτημα των επιτυχόντων αυτής της προκήρυξης να εξαιρεθούν δηλαδή από το μνημονιακό νόμο.

Το ελληνικό κράτος παρανομεί και είναι έκθετο απέναντι στους πολίτες του για ακόμη μια φορά. Γίνεται φανερό, ότι η Κυβέρνηση εμπαίζει τους πολίτες και τους οδηγεί στην εξής λογική:

«ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Δημιουργεί αντιμαχόμενα στρατόπεδα μέσα στην ελληνική κοινωνία και εξαναγκάζει τους πολίτες σε αβυσσαλέο πόλεμο.

Οι επιτυχόντες αυτοί, μπήκαν σε μια διαδικασία αξιολόγησης από μια ανεξάρτητη αρχή όπως το Α.Σ.Ε.Π. πιστεύοντας πως θα κατάφερναν να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία πέρα από ρουσφέτια.

Αντ’ αυτού, κι ενώ έχουν ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες διεκδίκησης κρατικών θέσεων, σήμερα βρίσκονται σε μια διαδικασία εργασιακής ομηρίας, μη μπορώντας να προγραμματίσουν τις ζωές τους.

Και μιλάμε για ζωές ανθρώπων που στα πλαίσια του μνημονίου έχετε ποδοπατήσει.

Την ίδια στιγμή που επίορκοι, πολιτικά βύσματα και ρουσφέτια, άνθρωποι αδαείς ως προς τις θέσεις που κατέχουν, άνθρωποι που μπήκαν στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα με πλαστά έγγραφα και υπεράνω κάθε αξιολόγησης, εξακολουθούν να βρίσκονται στην μισθοδοσία του ελληνικού δημοσίου.

Όπως λόγου χάριν η ΗΔΙΚΑ ΑΕ που είναι ουσιαστικά ένας φορέας με υπερβολικά πολλές δικαιοδοσίες πλέον. Στο ΑΡΙΑΔΝΗ συστήνεται ως ο μεσάζων ελέγχου με τα ληξιαρχεία αλλά θα μπορεί να διαχειρίζεται και μισθοδοσίες νοσοκομείων. Η ΗΔΙΚΑ προέκυψε ως ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με το ΙΚΑ ΕΤΑΜ να αναλαμβάνει την εποπτεία και τον έλεγχο της εταιρείας. Και… παρεμπιπτόντως το ΙΚΑ είναι ένας από τους ασφαλιστικούς φορείς με τους οποίους συνάπτει συμβάσεις και λαμβάνει παροχές υπηρεσιών.

Και ενώ υποθετικά δεν μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις, στην εν λόγω Α.Ε. αναρτήθηκαν αποτελέσματα πρόσληψης 100 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, συν οι αποσπάσεις που ακολούθησαν.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός της χορήγησης ανθυγιεινού επιδόματος στα τμήματα εκτυπωτικού και διάτρησης και αξίζει να αναφερθούμε και στις ληφθείσες υπερωρίες.

Ιδιαίτερη προσοχή όμως οφείλουμε να δείξουμε και στο γεγονός ότι τα στοιχεία που αναφέρονται ειδικότερα στην υπαγωγή των υποκειµένων στις κοινωνικές ασφαλίσεις συνιστούν καταρχήν ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, εφόσον παρέχουν προσωπικές πληροφορίες και διερωτόμαστε πως μπορούν ιδιωτικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε αυτά;

Πέραν της ψηφοθηρίας λοιπόν υπάρχει άμεση ανάγκη τα όργανα των συναρμόδιων Υπουργείων από κοινού με τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να εργαστούν ΑΜΕΣΑ προς την αποκατάσταση της νομιμότητας, και της ισότητας, γιατί με την εν λόγω κατάσταση μείζον πρόβλημα προκύπτει για την λειτουργία των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ σε ολόκληρη τη χώρα. Η απογύμνωσή του θα σημάνει τη χαριστική βολή για το ΙΚΑ, στο οποίο όπως προαναφέρθηκε παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού με αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην καθυστέρηση απονομής συντάξεων και στην είσπραξη εσόδων.

Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποκαταστήσουμε αδικίες σε βάρος των πολιτών, που επωμίζονται ούτως ή άλλως τεράστιο φορτίο.

Η διασφάλιση από το κράτος της ισονομίας, της αξιοκρατίας και της διατήρησης της αξιοπρέπειας ανθρώπων  που αγωνίζονται με μόνο όπλο τους τις ηθικές τους αξίες και τη δικαιοσύνη είναι το ζητούμενο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.

Σας καλούμε να πράξετε το αυτονόητο. Ο μόνος όμως δρόμος για να επιτευχθεί αυτό είναι η ΑΜΕΣΑ νομοθετική επίλυση του προβλήματος. Μην καταστρατηγείτε τη νομιμότητα και το δημοκρατικό δικαίωμα στην εργασία. Σεβαστείτε την αγωνία των ανθρώπων αυτών, σεβαστείτε τους Νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις.

Κοινωνική Δικτύωση

twitter

Φόρμα εγγραφής

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού
Επισκέπτες: 832883
Έχουμε 2 επισκέπτες σε σύνδεση
Επιστροφή στην Κορυφή
Σχεδίαση - Ανάπτυξη Ιστοσελίδας
StauroulaXoulidou.gr - Copyright 2017