Google+
Ξουλίδου Σταυρούλα - π.Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
Get the Flash Playerto see this player.
Αρχική σελίδα arrow Θέσεις - Απόψεις arrow Θέσεις arrow Ο ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ

Ο ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ

Τετάρτη, 25 Νοέμβριος 2015

Ο ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ”

Toute nation a le gouvernement qu'elle mérite


Joseph de Maistre, Γάλλος φιλόσοφος και διπλωμάτης 1753-1821Όταν οι κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού είναι εις βάρος σου, αλλάζεις τους κανόνες. Δεν συνεχίζεις να παίζεις με τους ίδιους κανόνες για να χάνεις συνέχεια και ύστερα να διαμαρτύρεσαι ως διακορευθήσα παρθένα.


Οι νέες δομές, για το κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που πρέπει να συζητήσουμε, θα πρέπει να ισχυροποιήσουν ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα, που να αντιμάχονται την ακύρωση της μνημονιακής πολιτικής και την ανύψωση του πολιτικού λόγου στο βάθρο του πολιτικά νέου και καινοτόμου, όπως αρχικά είμασταν . Η οργανωτική προσέγγιση ενός ανανεωμένου κόμματος είναι συνυφασμένη με μια νέα αντίληψη για την ίδια την πολιτική μέσα στις σημερινές συνθήκες. Από κίνημα γίναμε κόμμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το κόμμα ως οργάνωση πολιτών έχει σημασία μόνο, όταν λειτουργεί ως συλλογικός οργανωτής, εκφράζοντας μια αντίληψη περί γενικού συμφέροντος που πείθει το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών δυνάμεων.

Αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ξαναθέσουμε το ζήτημα της φύσης και του ρόλου μας στις σημερινές συνθήκες με βάση την αποτελεσματική υπεράσπιση της πολιτικής και της δημοκρατίας και διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια πιο ουσιαστική και αξιόπιστη σχέση με τους πολίτες, τότε και μόνον τότε έχουμε μέλλον.

Αυτό ουσιαστικά προϋποθέτει μια σειρά από ριζοσπαστικές αλλαγές ως προς τη νοοτροπία και ως προς τη σχέση των κομματικών στελεχών μεταξύ τους. Οι  οργανώσεις βάσης πρέπει να διαθέτουν την κρίσιμη μάζα μελών και να λειτουργήσουν ως διαμορφωτές πολιτικών γεγονότων. Η αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού καθώς και η ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου του κόμματος θα ενδυναμώσει τη μετάβαση του κομματικού μέλους από το ρόλο του άβουλου οπαδού σε εκείνον του στελέχους, που είναι ικανό να αντιληφθεί και να συμμετάσχει στις διαδικασίες, όχι για λόγους στενού κομματικού συμφέροντος, αλλά για τη δημιουργία γνήσιου πολιτικού και κοινωνικού έργου.

Με την παραπάνω νέα νοοτροπία προσδιορίζεται τόσο η συλλογική ταυτότητα του οργάνου, όσο και ο προσωπικός πολιτικός ρόλος κάθε μέλους, ενώ αυτό είναι πολύ δύσκολο στα πλαίσια μιας δυσκίνητης ομάδας αυλικών, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, που κινείται κατά τα κλασσικά πρότυπα του χειροκροτητή.

Κατά την ίδια λογική και οι διαδικασίες για την επιλογή προέδρου του κόμματος και οργανωτικού σχήματος είναι προφανές ότι πρέπει να γίνονται υπερβαίνοντας παλιές αγκυλώσεις και "μηχανισμούς" και να αποφασίζονται από το σύνολο των πραγματικών ενεργών μελών. Η συλλογικότητα της πολιτικής ηγεσίας ενός ανοικτού κόμματος αποκτά κατά τον τρόπο αυτό λειτουργικά διαφανή και αξιοκρατικά χαρακτηριστικά και παύει να αναπαράγει τη λογική μιας ενδοκομματικής επετηρίδας, που συγκροτείται και μεταβάλλεται με μεγάλη βραδύτητα και βαρύτητα. Το οργανωτικό σχήμα πρέπει να υπερβαίνει τους κλασσικούς μηχανισμούς και τις κλασσικές μεθόδους διαμόρφωσης συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό στελεχών και να αφήνει ανοιχτούς διαύλους ανάδειξης νέων ικανών και ταλαντούχων προσώπων, που δοκιμάζονται στον ανοιχτό στίβο του πολιτικού λόγου, της επικοινωνίας με τους πολίτες και του χειρισμού πολιτικών θεμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Επιπρόσθετα, το εκσυγχρονισμένο κόμμα θα πρέπει να έχει μια διάφανη οικονομική πολιτική (κρατική χρηματοδότηση, περιορισμός άσκοπων εξόδων προεκλογικού χαρακτήρα).

Η δυναμική του Πατριωτικού κεντρώου χώρου,που βαυκαλιζόμασταν όταν ξεκινήσαμε το 2012 πρέπει να εμφυσήσει ένα καίριο και αποφασιστικό πολιτικό λόγο ανεξάρτητο και αυτόφωτο, αν θέλει να είναι ουσιαστική και αποφασιστική στο λυκαυγές μιας νέας πορείας.


Όταν υπάρχει η τύχη ή ατυχία να υπάρχει χαρισματικός ηγέτης στο κόμμα αυτό που φτιάξαμε, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι αρκετά καλός γνώστης και όχι αναλυτής συγγραμμάτων και πληροφοριών, μεταλλαγμένος πια, τότε ολόκληρο το κίνημα εκλαμβάνει την φοβισμένη αντίδραση και μετέπειτα απάθεια του κόσμου ως συνωμοσία και συστηματική υποσκίαση και επίθεση και ακολουθεί την εξής αυτοκτονική πολιτική.
Από τη μια οι πάντες σιωπούν αστραπιαία.
Από την άλλη ο μόνος ικανός να δώσει απαντήσεις στις εύλογες ερωτήσεις του φοβισμένου, λόγω των εξ-ηγεσίας προερχόμενων έντονων ρητορικών, λαού θεωρείται ο χαρισματικός ηγέτης, ο οποίος συνεχίζει τις αρχικές έντονες ρητορικές, διαιωνίζοντας την ρήξη κινήματος - κοινής γνώμης.


Η αρχική σύσταση του κινήματος τώρα γίνεται περισσότερο περιθωριακή, μια κι αυτό που ο λαός δεν το δέχεται, το αγνοεί (δεν το καταστρέφει, γιατί η απάθεια δεν οδηγεί σε τέτοιες ενέργειες). Οι αισθανόμενοι ως εξαπατημένοι υποφέρουν από την κατάταξη του πολιτικού μας χώρου σε φασιστικά ακροδεξιά εθνικιστικά σχήματα.
Η
δυσάρεστη έκπληξη αυτή, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, οδηγεί σε περαιτέρω οπισθοχώρηση βαθύτερα στο καβούκι και σε μεγαλύτερο πλάτος και μήκος εκφράσεων και κινήσεων του χαρισματικού αρχηγού, "ώστε να αποφευχθούν άλλες δηλώσεις που τυχόν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας."

Όταν ξεκινήσαμε υπήρχε ένα πρόσωπο που ξεχώριζε για τις ρητορικές ικανότητές του και είχε πείσει με την παρουσία του ότι είναι άξιος. Αυτομάτως οι υπόλοιποι αποτράπηκαν από το να θέσουν υποψηφιότητα απέναντί του, καθώς φοβούνταν την ήττα. Μόνο γραφικοί θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν τότε, όσοι θα δοκιμάζονταν απέναντί του. Η υποψηφιότητά τους θα τους προσέδιδε μόνον μια πρόσκαιρη αναγνωρισιμότητα. Εκ των ουκ άνευ λοιπόν η επιλογή τότε αυτού που θεωρούσαμε ηγέτη.


Έγιναν λάθη πολλά και πιστεύω πως έχει ωριμάσει ο χρόνος να σκεφθούμε ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να φτάσουμε.

Άξιζε ή όχι το όνειρο που ζήσαμε και μοιραστήκαμε με χιλιάδες άλλους Έλληνες που μας πίστεψαν και μας ακολούθησαν;

Είχαμε ή όχι ορκιστεί να τηρήσουμε την ιδρυτική μας διακήρυξη ως ευαγγέλιο;

Αλλάξαμε εμείς ή η ηγεσία;

Υπάρχει ακόμη ψυχή στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ να στυλωθούμε στα πόδια μας και να παλέψουμε γι αυτά που μας ένωσαν;

Είμαστε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ;

Είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ;

Είμαστε ΠΟΛΛΟΙ ;


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ

Κοινωνική Δικτύωση

twitter

Φόρμα εγγραφής

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού
Επισκέπτες: 814646
Έχουμε 1 επισκέπτη σε σύνδεση
Επιστροφή στην Κορυφή
Σχεδίαση - Ανάπτυξη Ιστοσελίδας
StauroulaXoulidou.gr - Copyright 2017