Google+
Ξουλίδου Σταυρούλα - π.Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
Get the Flash Playerto see this player.
Αρχική σελίδα arrow Θέσεις - Απόψεις arrow Θέσεις arrow Ο ΘΕΣΜΟΣ : “Τι είναι η Βουλή»

Ο ΘΕΣΜΟΣ : “Τι είναι η Βουλή»

Δευτέρα, 25 Μάρτιος 2013

Η Βουλή είναι ο κορυφαίος δημοκρατικός θεσμός, μέσω του οποίου αντιπροσωπεύονται οι πολίτες δια των βουλευτών.

Την διαφορά μεταξύ θεσμών και φυσικών προσώπων που επανδρώνουν τους θεσμούς γνώριζαν καλά οι αρχαίοι μας πρόγονοι: «Ου γαρ ο δικαστής, ουδ’ ο βουλευτής, ουδ’ ο εκκλησιαστής άρχων εστί, αλλά το δικαστήριον, η βουλή και ο δήμος» έγραφε και πάλι ο Αριστοτέλης. Δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση: «Δεν είναι άρχοντας αυτός που έχει καταλάβει το αξίωμα του δικαστή ή του βουλευτή ή του πολίτη που συμμετέχει στην εκκλησία του δήμου. Άρχοντες (θεσμοί) είναι το δικαστήριο, η βουλή και ο δήμος».

ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν στη χώρα. Η κοινωνική έκρηξη, που όλοι απευχόμαστε, δεν θα έρθει ξαφνικά με την έξοδο των πολιτών στους δρόμους. Θα προκύψει, αν συνεχιστεί ο σημερινός κατήφορος, μέσα από την κατάρρευση του αστικού ιστού και συνακόλουθα των θεσμών. Δηλαδή μέσα από την επικράτηση του φόβου και της ανασφάλειας. Αν αυτό συμβεί, θα ζήσουμε τον χειρότερο εφιάλτη για μια χώρα σαν την Ελλάδα και για έναν λαό σαν τον ελληνικό: την κατάρρευση της Δημοκρατίας, την οποία πρώτοι οι Έλληνες επινόησαν και εφάρμοσαν. Και η Δημοκρατία είναι σήμερα το τελευταίο οχυρό που μπορεί να αντισταθεί στον όλεθρο της κοινωνικής αποσύνθεσης.

ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟ ότι η βαθειά κρίση που σοβεί στη χώρα μας είναι πρωτίστως πολιτική και ηθική και δευτερευόντως οικονομική δεν τον διατυπώνουμε σήμερα για πρώτη φορά. Τώρα είναι η ώρα να ξαναφέρουμε στο κέντρο της συζήτησης τη δημοκρατία και τους θεσμούς της, που την τελευταία περίοδο έχουν υποστεί συστηματική και βάναυση κακοποίηση. Η διακυβέρνηση του τόπου, η νομοθετική - κοινοβουλευτική λειτουργία και η απονομή δικαιοσύνης πρέπει να επανακτήσουν σταδιακά το τρωθέν κύρος τους, ώστε να παίξουν σύντομα και πάλι τον πραγματικό τους ρόλο, που είτε απομειώθηκε, είτε απαξιώθηκε στα χρόνια της τρόικας και του μνημονίου...

Αναφέρομαι στους θεσμούς μιας και απ΄ ότι φάνηκε σήμερα, ημέρα τιμής και μνήμης για τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης 1821, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Δ. Σαραμάντος υποτίμησε το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που παρέστη στην έδρα του Δήμου και επιδεικτικά παρέκαμψε το πρωτόκολλο του εορτασμού. Ο Δήμαρχος ξεχνά, επιδεικτικά θα έλεγα, πως είτε του αρέσει είτε όχι ο Βουλευτής (οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος) εφόσον ενημερώνει και δηλώνει ότι θα παραβρίσκεται φροντίζει ο Δήμος για την σωστή διεξαγωγή του πρωτοκόλλου, όσον αφορά την κατάθεση στεφάνου.

Η θέση του βουλευτή είναι μαζί με τους δοκιμαζόμενους πολίτες κι όχι μαζί με τους εκλεγμένους εκπροσώπους της τρικομματικής κυβέρνησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνειδητή επιλογή μου ήταν να σταθώ απέναντι στους υποταγμένους και να παρακολουθήσω την παρέλαση των μαθητών μαζί με τους πολίτες του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Μια διευκρίνιση για την λέξη «Υποταγή»: Ταγή είναι τροφή για τα υπό ζύγια, ταγός ο πνευματικός τροφός και υπό ταγής, αυτός που βρίσκεται κάτω από αυτό του είδους της πνευματικής διατροφής. Να τους χαίρεται η τρικομματική κυβέρνηση και καλή τους όρεξη. Πολλά τα έτη και προσοχή στις πνευματικές λοιμώξεις.

Κοινωνική Δικτύωση

twitter

Φόρμα εγγραφής

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού
Επισκέπτες: 831217
Έχουμε 2 επισκέπτες σε σύνδεση
Επιστροφή στην Κορυφή
Σχεδίαση - Ανάπτυξη Ιστοσελίδας
StauroulaXoulidou.gr - Copyright 2017